Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Minskas vienošanās tika parakstīta Ukrainai grūtā brīdī un ir tai atklāti neizdevīga

Kaislības ap Šteinmeiera formulu

Skaļus vienošanās ar Krievijas atbalstītajiem Ukrainas austrumu jeb Donbasa separātistiem un Maskavu pretinieku protestus izraisījusi oficiālās Kijevas piekrišana tā dēvētajai Šteinmeiera formulai. Vienlaikus ir aizdomas, ka formula tiek izmantota arī kā aizsegs iekšpolitiskajās cīņās.

Aktualizējoties jautājumam par miera panākšanas nepieciešamību Donbasā, Ukrainā aktuālas kļuvušas arī Minskas vienošanās, kas tika apstiprinātas vēl 2015. gada februārī un tiek uzskatītas par vienīgo risinājumu miera panākšanai. Sākotnēji bija paredzēts, ka miera process noslēgsies vēl 2016. gadā, tomēr, tā kā neizdevās vienoties par konkrētiem soļiem un to secību (dokumentā šie jautājumi nebija iekļauti), vienošanās palika tikai uz papīra.

Lai atdzīvinātu miera procesu, toreizējais Vācijas ārlietu ministrs Valters Šteinmeiers nāca klajā ar priekšlikumiem, kuri visai drīz ieguva Šteinmeiera formulas vārdu. Formulā bija aprakstīti soļi, kādi secīgi jāsper, lai realizētu svarīgākos Minskas vienošanos punktus. Vienošanās būtību patlabanējā Vācijas prezidenta priekšlikumi neietekmē.

Šteinmeiers, protams, nav nekāds Krievijas prezidenta Vladimira Putina aģents, kā to apgalvo Ukrainas protestētāji, un arī viņa formula nav sacerēta Kremlī, bet ir balstīta līdzīgu konfliktu risināšanas pieredzē Eiropā, it īpaši bijušajā Dienvidslāvijā. Galvenā problēma ir, ka pati Minskas vienošanās, kuras statuss ir apstiprināts ANO līmenī, tika parakstīta Ukrainai grūtā brīdī un ir tai atklāti neizdevīga.

Punktuāla sekošana Minskā parakstītajam dokumentam Kijevai sliktākajā, taču ļoti reālā gadījumā novedīs pie tā, ka Ukrainas austrumos tiks leģitimētas tikai formāli valsts sastāvā ietilpstošas teritorijas, kuras de facto atradīsies Krievijas kontrolē. Šteinmeiera formula draud pietuvināt šādu iznākumu, un attiecīgi tiek protestēts pret tās apstiprināšanu.

Tiesa, tā ir tikai medaļas viena puse. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzreiz pēc tam, kad Kijeva parakstīja Šteinmeiera formulu, nāca klajā ar paziņojumu, kurā uzskaitīja virkni Ukrainas sarkano līniju. Konsekventa turēšanās pie tām padara Minskas vienošanās īstenošanu par neiespējamu, bet parakstu zem formulas – par nepieciešamu formalitāti.

Lai arī Ukrainas prezidents nav pieredzējis politiķis un viņa izteikumi bieži ir pretrunīgi, maz ticams, ka Zelenskis, runājot par tik svarīgu jautājumu, nepiedomāja pie saviem vārdiem. Protestētāji vēstījumu tikmēr izlikās nedzirdam, jo daļai viņu līderu protesti pret Šteinmeiera formulu ir sinonīms protestiem pret Zelenski, lai mazinātu iedzīvotāju atbalstu prezidentam.

Visu šo peripetiju ticamākais iznākums solās būt faktiska, lai arī oficiāli neatzīta, virzība uz konflikta iesaldēšanu, kas vienlaikus būs arī atteikšanās no centieniem reintegrēt Donbasu Ukrainas sastāvā. Vai vismaz šo centienu atlikšana uz tālu un nenoteiktu nākotni, kad reintegrēt diemžēl vairāk nebūs ko, jo Donbass jau būs integrēts Krievijas sastāvā.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kā var panākt mieru teritorijā, kurā darbojas vismaz trīs patstāvīgas armijas?
Gudrinieks
G
Ukrainas problēma ir tur, ka tā ir kārtējā valsts, kuru uzmetuši rietumi ar jeņķiem priekšgalā. Kad parakstīja Minsku, ukraiņiem iestāstīja, ka vajag tikai visam piekrist, bet pēc varēs vienošanos nepildīt. Tā teikt, uzkrausim visu atbildību Maskavai, un notiks pēc jūsu prāta. Tagad ir izrādījies, ka Krievija kā rietumeiropai, tā Trampam tomēr ir svarīgāka par Ukrainu, un ukraiņiem saka - parakstījāt, tātad jāpilda. A tas, ko mēs solījām - apstākļi mainījušies un vispār, kur tas rakstīts? Bet Minskas vienošanās - rekur visi papīri ar jūsu parakstiem, tā kā nevaimanājiet un dariet, ko liek.
Irlielāmērāticams
I
ka pašreizējais Ukrainas stāvoklis ir tikai un vienīgi Ukrainas politiķu un Eiropas savienības politiķu kļūdainās darbības rezultāts. Ja būtu domājuši trīs gājienus uz priekšu, Sevastopolē šobrīd saimniekotu amerikāņi. Par kļūdām jāmaksā! Mans padoms ukraiņu politiķiem - aizmirstiet, ka jums jel kad ir piederējusi Krima un pierodiet, ka Donbasā jums arī turpmāk nebūs īpaši liela ietekme!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē