Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Mērķim ir jābūt pieņemamam gan elišu, gan ierindas pilsoņu vairākumam

Kurp ved Eiropas mēroga globalizācija

Britu domnīca Chatham House nupat publiskoja vērienīga, desmit Eiropas Savienības (ES) valstīs veikta pētījuma rezultātus, no kuriem izriet, ka ievērojami atšķiras šo valstu tā dēvēto elišu un ierindas pilsoņu attieksme pret būtiskiem ar ES un tās nākotni saistītiem jautājumiem.

Tajā skaitā uz jautājumu, vai viņi uzskata sevi par lielākā vai mazākā mērā, taču ieguvējiem no dalības ES, pozitīvi atbildēja vairāk par 70% elišu pārstāvju un tikai 34% ierindas pilsoņu. Aptauja satur vēl daudz citu interesantu skaitļu, pētījuma daļā netrūkst arī secinājumu, tomēr šie skaitļi acīm redzami ir vieni no galvenajiem, jo ļoti daudz pasaka par to, kas ir ieguvēji un zaudētāji no eirointegrācijas. Ieguvumi un zaudējumi turklāt netiek rēķināti tikai naudā, bet bieži ekonomikai nav vispār nekādas nozīmes, jo par zaudētājiem sevi uzskata arī daudzi cilvēki ar nacionāliem, konservatīviem u. c. uzskatiem.

Pēc pētījuma autoru domām, eirointegrācijas turpināšanai ir nepieciešams skaidrs ilgtermiņa redzējums par apvienotās Eiropas nākotni, pie kam mērķim ir jābūt pieņemamam gan elišu, gan ierindas pilsoņu vairākumam. Ir politiķi, kas varētu virzīt šādu redzējumu, un attiecīgi arī cerības.

Nevar neievērot, ka šeit pastāv zināma līdzība ar globāla mēroga tā dēvēto rietumu globalizācijas modeli, kas tāpat ir nonācis pamatīgā krīzē, lai gan vēl pavisam nesen tika uzskatīts par universālu un neapturamu. Tomēr, jo vairāk vērsās plašumā globalizācija, jo vairāk parādījās arī neapmierināto un zaudētāju, bet kritiskās masas sasniegšana bija tikai laika jautājums. Rezultātā ir skaidrs, ka pārskatāmā nākotnē šādai globalizācijai turpinājuma nebūs, labi vēl, ja izdosies saglabāt to pozitīvo, kas sasniegts iepriekšējo centienu gaitā.

Tāpat ļoti ticams, ka tieši globalizācijas neveiksmes ir tā pieredze, kuru vajadzētu analizēt, meklējot ceļus nosacītajai ES pārstartēšanai. Apvienotās Eiropas veidošana ir pielīdzināma mazāku mērogu globalizācijas procesam, lai arī ar saviem specifiskiem noteikumiem. 

Šī iemesla dēļ nav pārsteigums, ka daudzi no argumentiem "pret Eiropu" ir līdzīgi argumentiem "pret globalizāciju".

It īpaši tas attiecas uz "līšanu ar savu dziesmu grāmatu svešā baznīcā" – citu vērtību sistēmu būtībā uzspiešanu veselām valstīm, kuru iedzīvotāju vairākumam šīs vērtības ir svešas un nepieņemamas, aizvien pieaugošajām plaisām starp elitēm un ierindas iedzīvotājiem utt.

Gana izplatīts ir viedoklis, ka Eirāzijas mērogā izeju no situācijas ir atradusi Ķīna, kura bez liekas pompozitātes piedāvā savu globalizācijas modeli – bez jebkādas ideoloģijas un pat mājieniem vērtību virzienā. Tikai savstarpēji izdevīgs bizness. Ir eksperti, kuriem šķiet, ka Eiropā līdzīgu lomu varētu uzņemties Vācija vai Vācijas un Francijas alianse. Ļoti ticams, ka viedoklis par to, ka strīdīgie jautājumi uz laiku jānoliek malā, bet jārisina tās problēmas, kuras ir iespējams atrisināt bez ideoloģizācijas, kļūs aizvien populārāks, un var gadīties, ka tieši tas arī tiks piedāvāts kā vairākumam ilgtermiņā pieņemamais nākotnes redzējums. 

Top komentāri

Diemžēl,
D
autors nav minējis daudzus citus interesantus skaitļus no šī pētījuma. Citās valstīs žurnālisti uzsver, ka vislielākā tautu un elišu viedokļu nesakritība ir imigrācijas un islāma jautājumos. Ja 57% elites uzskata, ka imigrācija ir labums, tad tā domā tikai 25% pilsoņu. Ja 58% elites domā, ka imigranti uzlabo kultūras dzīvi, tad pilsoņu vidū šādi domā tikai 32%. Ja tikai 30% elites uzskata, ka imigrācija palielinājusi noziegumu skaitu, tad pilsoņu vidū šādi domā 51%. Ja tikai 35% elites uzskata, ka imigrācija pasliktina valsts labklājību, tad pilsoņu vidū tā domā 55%. 56% pilsoņu uzskata, ka jebkādai imigrācijai no musulmaņu valstīm ir jābūt izbeigtai (tā domā tikai 32% elites). 55% pilsoņu uzskata, ka islāms nav savienojams ar eiropiešu dzīves veidu (35% elites). 54% pilsoņu uzskata, ka dzīve pirms masveida imigrācijas viņu valstī, bija daudz patīkamāka (32% elites).
reptilis
r
Beidzot..,kāds raksts ,ka ir problēma! A tā tikai uz ""saulaino globalizāciju""...""kolhozā būs labāk""...""ko mēs mazi nabadziņi""..:)))
Pavalsts Likvidētais
P
Globalizācija ved uz federālismu, un federālisms ved uz impēriju. ASV ir labs piemērs. ASV ziemeļi ar civīlā kara palīdzību federalizēja visas nomales un tagad ir viena no nežēlīgākiem režīmiem pasaulē. Latvieši, parcietuši Padomijas federātu, joprojām sevi maldina, ka citas federācijas ir labākas--tā pasliktinot apstākļus visās sabiedrības nozarēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē