Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Latvijas vēstniece: Krievijas diplomātijā nekas nenotiek nejauši

Krievijā ir ļoti sena diplomātijas skola un tradīcijas, un ar pārliecību var teikt, ka tur nekas nenotiek nejauši. Visas it kā nejaušības ir ziņas, cits jautājums, kā mēs tās saprotam un ko ar šīm ziņām darām, intervijā laikrakstam Diena atzinusi Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme.

Fragments no intervijas: 

Cik var noprast, tad pēc Ukrainas krīzes sākuma jums Maskavā klājas visai smagi...

Smagi, tā ir attieksme. Izvēle, kā tu redzi notiekošo, savu darbu un kopējo situāciju, tā nav viegla, raugoties no starptautiskās politikas viedokļa, taču tajā pašā laikā ir skaidrs, ka nedrīkst ļauties emocijām un šūmēties, ir jādara savs darbs maksimāli profesionāli. Nedrīkst ļauties mirkļa emocijām, panikai, izmisumam vai vienalga kam citam. Vismaz mani šādas situācijas maksimāli mobilizē un liek profesionāli strādāt, ja vēlaties, uz spēju robežas. Turklāt teiciens "nekā personiska, tikai bizness" attiecas arī uz otru pusi. Arī Krievijas pusē strādā diplomāti, profesionāļi, kuri labi izprot situāciju un apzinās, kas notiek. Un kopējā profesionalitāte arī palīdz pārvarēt emocionāli smagas situācijas.

Krievijas diplomātija tradicionāli tiek uzskatīta par vienu no labākajām un profesionālākajām pasaulē. Viņi tiešām ir tik labi?

Jā, tiešām. Krievijas diplomāti ir ļoti, ļoti profesionāli. Viņiem ir ļoti sena diplomātijas skola un tradīcijas, un es ar pārliecību varu teikt, ka tur nekas nenotiek nejauši. Nav tā, ka papīrs pazuda vai notika kaut kas un kaut kur un tā būtu nejaušība. Es vispār izslēgtu no Krievijas diplomātijas šo vārdu - visas it kā nejaušības ir ziņas, cits jautājums, kā mēs tās saprotam un ko ar šīm ziņām darām. Bet tā es atkārtošos - tā ir visaugstākā līmeņa profesionāla diplomātija.

Jums kā Latvijas vēstniecei palīdz fakts, ka Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās misijas Maskavā priekšgalā ir lietuviešu diplomāts Vīgauds Ušacks?

Ir patīkami, ka mūsu kaimiņvalsts pārstāvis ir visas ES diplomātiskās misijas vadītājs, un protams, ka viņš var pievērst īpašu uzmanību ar Baltijas valstīm saistītajiem jautājumiem. Tajā pašā laikā arī viņš nevar izslēgt to, ka nāk no Baltijas valsts, kamdēļ es domāju, ka viņam šajā amatā un patlabanējā situācijā neklājas viegli. Bet kopumā mums, es domāju - Lietuvas, Latvijas un Igaunijas diplomātiem, ir patīkami, ka mūsu «lielais brālis» - Eiropas Savienības vēstnieks, ir no Baltijas valstīm.

Kas ir tie jautājumi, ar kuriem Latvijas vēstniecībai Maskavā nākas saskarties visbiežāk?

Ir jautājumi, kas dienas laikā var mainīties ļoti strauji, pie kam parādoties visādiem brīnumiem, bet tā regulārajā dienas kārtībā ir drīzāk tādas ES, Krievijas un vispār starptautiskās politikas lietas. Var teikt, ka mēs ik pa brīdim definējam savu attieksmi, analizējam situāciju, sekojam līdzi aktuālajiem notikumiem. Un, protams, ir tīri praktiskā sadarbība, kur mēs palīdzam saviem pilsoņiem, uzņēmējiem. Ir konsulārais darbs, kas ir nepārtraukts, katru dienu, un arī sagādā dažādus, kad lielākus, kad mazākus pārsteigumus. Tā ka darbības lauks ir plašs un būtībā mēs esam gatavi jebkam un jebkurā brīdī.

Paši aktuālākie darbi?

Ekonomika noteikti. ES zivju produkcijas eksporta uz Krieviju aizliegums, sankcijas pret pārtikas produktiem, pēdējie satricinājumi apkārt dzelzceļam. Principā ekonomika visu laiku atrodas dienas kārtībā, pie kam arī šos jautājumus nav īsti korekti dēvēt par divpusējiem, jo tie savijas ar kopējo ES nostāju. Taču mēs jebkurā gadījumā esam gatavi nekavējoties risināt problēmas, kādas rodas mūsu uzņēmējiem. Tad dienaskārtībā vēl ir mūsu pilsoņu jautājumi. Ja precīzāk, tad ne tikai pilsoņu, bet visu Latvijas valstspiederīgo, ar kuriem nodarbojas konsulārais dienests. Un, protams, mēs sekojam līdzi Krievijā notiekošajam, tajā skaitā arī attiecībā uz starptautisko politiku, rīcību Sīrijā, Ukrainā.

Visu interviju ar Latvijas vēstnieci Krievijā lasiet pirmdienas, 16.novembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē