Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Moldova ir sašķēlusies divās politiskās nometnēs – prokrieviskajā un proeiropeiskajā

Moldova starp austrumiem un rietumiem

Moldovas prezidenta Igora Dodona ilgstošas atteikšanās dēļ apstiprināt amatā parlamenta virzīto aizsardzības ministra amata kandidātu valsts valdība iesniedza sūdzību Konstitucionālajā tiesā, kura nupat pasludinājusi spriedumu, kas var vēl vairāk saasināt politisko spriedzi jau tāpat pretrunu pārņemtajā valstī, kā arī pat ietekmēt 2019. gadā gaidāmās parlamenta vēlēšanas.

Tiesa nostājās valdības pusē, paziņojot, ka prezidenta atteikšanās apstiprināt amatā kādu no ministriem ir pielīdzināma "prezidenta atteikumam pildīt viņa konstitucionālās tiesības", kas nozīmē "nespēju īstenot mandātu", padarot iespējamu parlamenta priekšsēdētāja vai premjerministra nozīmēšanu par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Šeit jāatgādina, ka Moldova ir sašķēlusies divās politiskās nometnēs – prokrieviskajā un proeiropeiskajā, konfrontācija starp kurām ar mainīgām sekmēm turpinās jau vairāku gadu garumā.

Spēku samēri ir līdzīgi, par ko liecina arī fakts, ka valsts parlamentā neliels pārsvars ir proeiropeisko (vai sevi par tādām dēvējošo) partiju koalīcijai, savukārt 2016. gada oktobrī notikušajās prezidenta vēlēšanās ar nelielu pārsvaru uzvarēja prokrieviski noskaņotais sociālistu kandidāts Dodons. Tā kā Moldova ir vairāk parlamentāra nekā prezidentāla, lielākajā daļā gadījumu Dodona uzvara nav ietekmējusi valsts kopējo kursu, jo prezidenta pilnvaras daudzās jomās ir ierobežotas. Viena no retajām jomām, kur pamatlikums atvēl prezidentam plašāku rīcības brīvību, ir aizsardzība – prezidents ir bruņoto spēku virspavēlnieks, un bez viņa piekrišanas ar aizsardzības politiku saistītas darbības nav iespējamas. Rezultāts ir virkne konfliktu starp parlamentu un valdību no vienas puses un prezidentu no otras.

Atrisināt konfliktus vajadzēja Konstitucionālajai tiesai, taču tās lēmums izrādījās vairāk politisks nekā juridisks. Problēma ir tur, ka Moldovas pamatlikums paredz tikai vienu prezidenta atstādināšanas procedūru – tā ir jāierosina vismaz trešdaļai parlamentāriešu un jāatbalsta kā divām trešdaļām visu deputātu, tā referendumā, kas šobrīd nav reāli. Tāpat konstitūcijā nav ne vārda par to, ka prezidentu var atzīt par nespējīgu "pildīt mandātu", ja viņš un parlaments nespēj vienoties par kādu no ministru amatu kandidātiem, un loģiski, ka Dodons jau atteicies atzīt tiesas lēmumu, dēvējot to par "varas uzurpēšanu".

Riskanto un neskaidro iespēju, kā arī slideno juridisko argumentu dēļ tiesas lēmums diezin vai novedīs pie mēģinājumiem atstādināt Dodonu, un līdzšinējais pata stāvoklis turpināsies vismaz līdz 2019. gadā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Moldovas valdība un prezidents turpinās ignorēt viens otra rīkojumus, savukārt valsts turpinās atrasties kaut kur pa vidu starp austrumiem un rietumiem.

Šādā situācijā ikviens strīdīgs lēmums var nosvērt svaru kausus par labu vienai vai otrai pusei, un pastāv bažas, ka Moldovas Konstitucionālā tiesa ir pieņēmusi tieši šādu strīdīgu lēmumu, kas beigās var kļūt par trumpi nevis proeiropeisko, bet prokrievisko spēku rokās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē