Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Nekļūt par Lindermana "noderīgajiem idiotiem"

Nostāšanos kāda Jelgavas dzelzceļnieka pusē, apšaubot, cik pamatoti Drošības policija (DP) viņu aizturējusi aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, no vienas puses, ir demokrātiskas valsts brīvu pilsoņu un mediju pienākums.

No otras puses, kaut vai faktam, ka pirmais par spiega it kā nepamatoto aizturēšanu Ziemassvētku rītā pavēstīja bēdīgi slavenā valodas referenduma organizētājs Vladimirs Lindermans, vajadzētu iedegties kā brīdinājuma lampiņai. Ja ne cienot savu valsti, tad vismaz cienot pašiem sevi, nekļūstiet par "noderīgiem idiotiem" Krievijas propagandas rokās.

Dienas rīcībā šomēnes nonāca informācija par būtiskām detaļām saistībā ar šo spiegošanas lietu, bet tā bija nepilnīga un nāca tikai no diviem avotiem, kuri to vērtēja diametrāli pretēji, tāpēc ar publikāciju nogaidījām. Bija zināms, ka aizturēts Jelgavas novada iedzīvotājs, kurš pēc kāda paziņas, Krievijas pilsoņa lūguma it kā fiksējis intensitāti (skaitu, biežumu, bruņojumu), ar kādu pārvietojas armijas vienības.

Piekritīsiet – aizdomu smagums, kam nekāda sakara ar interneta dīkdieņa pārsūtītu selfiju uz NATO tanka fona. Īpaši, kopš kļuvis zināms, ka aizturētais strādājis Latvijas dzelzceļā, kas nodrošina smagā bruņutransporta pārvietošanu pa sliedēm, arī NATO militāro mācību laikā. Tātad te nav runa par nejaušu garāmgājēju vai klusu Putina apbrīnotāju, kurš kaut kur Jelgavas novadā, krūmos tupot, šad tad piefiksē pa sliedēm garāmslīdošu sastāvu, nospļaujas un ar ņirdzīgu komentāru pārsūta čomam Krievijā.

Otrais brīdinājums, ka būtu vērts piebremzēt ar DP kritiku, par spīti apšaubāmajiem apstākļiem, kādos tika bīdīti jaunie "spiegu grozījumi" Krimināllikumā, bija Lindermana Ziemassvētku kliedziens par nepamatoti represēto divu bērnu tēvu no Jelgavas.

Bet medijiem, kuri metās zvanīt šim "informācijas avotam", derēja apskatīties, ka Lindermana komentārs sākotnēji 24. decembra pusnaktī tika nopublicēts interneta vietnē Baltnews.lv, par ko Igaunijas Drošības policija Kapo jau pirms teju diviem gadiem brīdināja, ka tā saņem finansējumu no Krievijas un aktīvi izplata Kremļa propagandu, atrodoties ar Krievijas valsts informācijas aģentūru Rossija segodnja saistītu cilvēku kontrolē.

Starp citu, arī tas, ka ietekmes aģenti, ar kuru mutēm Latvijā runā Krievijas propaganda, ir tādi par margināļiem uztverti personāži kā Lindermans, daudzos rada maldīgu priekšstatu, ka tas viss līdz ar to nav reāls apdraudējums un DP, kas tādiem skraida pakaļ, ir ākstu bars.

Neaizmirstiet, ka noasiņojošajos Ukrainas austrumos separātistu veidotās pašpārvaldes, kas pa tiešo izpilda Krievijas militāristu pavēles, arī sastāv no iepriekš apsmietiem margināļiem.

Savukārt DP, kura novembrī paziņoja, ka aizturējusi spiegu, bet pēc tam nedēļām ilgi nespēja apsūdzības publiski argumentēt, arī savā ziņā ir nodevusi valsts intereses. Jo esošajā nedrošības situācijā valsts specdienests nevar atļauties būt tizlāks, naivāks un lēnīgāks pat par Kremļa finansētiem margināļiem, kuri DP vietā un Krievijas propagandai izdevīgā mērcē pasteigušies pirmie "izskaidrot", kurš un kāpēc "nepamatoti" aizturēts par spiegošanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē