Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Minska, pēc visa spriežot, tika nostādīta izvēles priekšā – vai nu subsīdijas kopā ar Maskavas spēles noteikumiem, vai arī stājas spēkā tirgus likumi

Padevušies Maskavai?

Neilgi pirms gadumijas divās vizītēs pēc kārtas Krievijas galvaspilsētā Maskavā ieradās visaugstākā līmeņa Baltkrievijas delegācija ar šīs valsts ilggadējo prezidentu Aleksandru Lukašenko priekšgalā.

Baltkrievijas prezidents centās panākt no sava Krievijas kolēģa Vladimira Putina Minskai izdevīgu Maskavas piekāpšanos tā dēvētā nodokļu manevra jautājumā. Krievija pakāpeniski maina nodokļu politiku naftas nozarē, nodevas par naftas eksportu aizstājot ar nodevām par naftas ieguvi, plānots, ka līdz 2024. gadam naftas eksporta nodoklis izzudīs pilnībā. Šīs izmaiņas satrauc Minsku, jo tai Krievijas nafta tiek piegādāta bez aplikšanas ar eksporta nodokli. Neiedziļinoties dažādās niansēs, šis fakts beigās ļauj papildināt Baltkrievijas budžetu ar vērā ņemamām summām. Pakāpeniska naftas eksporta nodokļa atcelšana savukārt nozīmē Baltkrievijai piegādātās naftas cenas jūtamu pieaugumu un attiecīgi arī budžeta ieņēmumu samazināšanos. Aizvadītajā gadā tie bija mīnus 300 miljoni dolāru, un Minskā lēš, ka līdz 2024. gadam tās ieņēmumi nodokļu manevra dēļ samazināsies kopsummā par 10,5 miljardiem dolāru, uz kuru pilnīgu vai vismaz daļēju kompensēšanu cer Baltkrievija.

Raugoties plašāk, naftas eksporta nodokļa neesamība ir viens no veidiem, kā Krievija netieši subsidē Baltkrievijas ekonomiku. Šī iemesla dēļ šim jautājumam ir pat ne tik daudz ekonomisks, cik politisks raksturs,

jo no sarunu par Baltkrievijai radušos zaudējumu iespējamo kompensēšanu iznākuma lielā mērā var izdarīt secinājumus par Krievijas turpmāko politiku attiecībā uz Maskavas tuvākajiem sabiedrotajiem bijušās PSRS teritorijā. Pati tuvākā no šiem sabiedrotajiem, protams, ir tieši Baltkrievija, taču Maskavai pret Minsku ir radusies virkne pretenziju. Ja vienkāršoti – Kremlī ne bez iemesla uzskata, ka baltkrievi labprāt saņem daudzmiljardu subsīdijas, taču sistemātiski izvairās no Maskavai nepieciešamajiem politiskajiem un ekonomiskajiem soļiem vai pat pretdarbojas Krievijas interesēm, neskopojoties ar nebeidzamiem draudzības apliecinājumiem vārdos.

Tagad Minska, pēc visa spriežot, tika nostādīta izvēles priekšā – vai nu subsīdijas kopā ar Maskavas spēles noteikumiem, kas nozīmē arī abu valstu savulaik skaļi izreklamēto, taču visai drīz piemirsto ekonomiskās integrācijas projektu atgriešanos dienaskārtībā, vai arī stājas spēkā tirgus likumi. Lai arī pēc otrās Lukašenko vizītes Maskavā nekādi oficiāli paziņojumi nesekoja un sarunu iznākums ir neskaidrs, virkne pazīmju un izteikumu liecina, ka Baltkrievijas prezidents ir sajutis pēkšņas simpātijas pret Minskas un Maskavas ekonomisko integrāciju, kas nozīmē – izvēle ir izdarīta.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Sacerējies vīrs tiešām bija, 1999. gadā pat kaut ko līdzīgu priekšvēlēšanu kampaņai Krievijā rīkoja. Brauca apkārt pa Krievijas reģioniem, sevi slavinādams, un izskatījās tas apmēram tāpat, kā Erdogans grasītos kļūt par Vācijas prezidentu. Tikai kopš tā laika ir daudz ūdeņu aiztecējis, daudz šņabja izdzerts un buļbu apēsts, un Lukašenko jau nu tā kā vajadzētu saprast, ka apvienotajā valstī nebūs nekādas sovhoza direktoru dinastijas. Tā teikt, gribēt jau viņš var, un labprāt arī valdītu, tikai kas kas viņam dos un ļaus? Bet ja pārāk daudz gribēs, tad VV gan jau ir padomā kāds prātīgāks Baltkrievijas prezidents, un ja Lukašenko grib laimīgi prezidēt līdz sirmam vecumam, tad nekas cits neatliek, kā tupēt rātni un darīt, ko liek.
Tātāru Azu
T
Ja padoties, tad tikai Ķīnai, jo tā ar Maskavu agri vai vēlu izrīkosies pēc savas iegribas. Nāk Čingizhabs Otrais.
gunta
g
Nav ko strīdēties saprāta robežās , jo krievu politika ir uz urā un ekonomika kā vienmēr dīvaina , no naftas pensijas un naftas -pensijas nauda aiziet par ārzemēs iepirktu paiku . Labi karo un pilnigi viss nerunajot par milestibu uz korumpantiem un it kā ,, inovacijām ,, Kad Ķīnieši saka razot pūkainas rotaļlietas , mēs slavējā mūsu Leonīdu un kosmanautus , juridiska neatkarība un nekāsās ar neadekvātiem .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē