Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Džins, vienreiz izlaists no krūkas, diezin vai jebkad būs pārliecināms atgriezties tajā

Palīdzīga roka oponentiem

Rietumvalstis, it īpaši ASV, ģeopolitiskajā konfrontācijā ar Krieviju un Ķīnu ir izraudzījušās taktiku, kas noved pie rezultātiem, pilnībā pretējiem gaidītajiem. Kad Rietumvalstis, ASV stimulētas, 2014. gadā sāka noteikt ekonomiskās sankcijas pret Krieviju notikumu dēļ Krimā un Ukrainas austrumos, to varas koridoros valdīja optimistisks noskaņojums. Tika uzskatīts, ka Krievijas ekonomika ir neliela un vāja, kā arī pārāk atkarīga no ārvalstīm un ka šo iemeslu dēļ Maskavai politiskā ziņā ātri nāksies izmest balto karogu. Šis fakts savukārt ļautu Rietumiem izdarīt spiedienu uz Krieviju arī saistībā ar tās atjaunoto militāro potenciālu.

Lai cik tas nešķistu paradoksāli, optimisms parādījās arī tajās Krievijas aprindās, kuras sevi dēvē par patriotiskām. Pēdējās valdīja uzskats, ka Rietumu ekonomiskās sankcijas ļaus lielākā vai mazākā mērā atrisināt tās problēmas, par kurām Maskavā tiek runāts gadiem, – atkarību no importa stratēģiski svarīgās jomās, ieskaitot pārtikas un medikamentu drošību, atkarību no energoresursu eksporta utt.

Kopumā situācijā, kad visu nepieciešamo ir vienkāršāk nopirkt par naftas dolāriem nekā izgatavot pašiem, visi Krievijas varas iestāžu jau tāpat ne īpaši aktīvie centieni kaut ko mainīt atdūrās pat pret neslēptu sabotāžu, un Krievija slīga aizvien lielākā atkarībā no ārvalstīm. Viena lieta ir saprast, kas notiek, bet pavisam kas cits – pārliecināt komfortabli jūtošos valsts politisko un ekonomisko eliti rīkoties, lai mainītu situāciju.

Apmēram šādā virzienā procesi arī turpinātos, ja vien palīdzīgu roku neizdomātu sniegt kolektīvie Rietumi. Nosakot aizvien jaunas sankcijas, kā arī izvēršot bieži vien visai šaubīgas propagandas kampaņas, ir dots tāds stimuls Krievijas ekonomiskajai un politiskajai atdzimšanai, kādu šī valsts bez "draudzīgas" palīdzības no ārpuses pati nespētu panākt.

Nav redzama arī vēlēšanās mācīties no kļūdām, jo šobrīd ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija līdzīgu pieeju īsteno attiecībā pret Ķīnu.

Vienīgi Krievijas gadījumā sankciju cēlonis bija tās militārais potenciāls, bet Ķīnas gadījumā – ekonomiskais un tehnoloģiskais.

Rezultātā, piemēram, Ķīnas tehnoloģiju gigants Huawei ir ietaupījis gadus pacietīga darba un miljardus dolāru, jo tagad gandrīz ikviens zina, ka tā ir kompānija, kura atrodas vairs tikai soli no tā, lai kļūtu par savā jomā vadošo pasaulē. Galvenais tomēr ir, ka tagad arī biedriem Ķīnas komunistiem – patriotiem ir ieslēgusies zaļā gaismā attiecībā uz to plānu īstenošanu, kuri līdz šim tika bremzēti labu attiecību uzturēšanas vārdā ar rietumiem.
Kopumā tieši pašu Rietumvalstu nostāja ir novedusi pie to stratēģisko oponentu mobilizēšanās, kuras dēļ Rietumi sāk strauji zaudēt vēl atlikušās ietekmes sviras, kā arī priekšrocības. Un pats ļaunākais Rietumiem – šis džins, vienreiz izlaists no krūkas, diezin vai jebkad būs pārliecināms atgriezties tajā un atjaunot iepriekšējo status quo.

Top komentāri

Fakts
F
ir tāds, ka pašlaik viss izskatās apmēram kā 80. gados, domāju, ka daudzi atceras. No tribīnes muld par komunismu un gaišo nākotni, bet zālē visi saprot, ka ar PSRS, komunismu un gaišo nākotni ir cauri, un ka bēdīgs finišs vairs ir tikai dažu tuvāko gadu jautājums. Tagad arī no tribīnes muld par rietumu vērtībām, brīvo tirgu un demokrātiju, zāle centīgi aplaudē, lai gan visi vai kaut vai gudrākie saprot, ka ar Ameriku, neoliberālismu un gaišo nākotni ir cauri, un ka - skātīt iepriekšminēto!
Tavs vārds
T
Sedleniekam ir pilnīga taisnība, bet tie, kas to nesaprot, aizdomīgi izskatās pēc lietderīgajiem idiotiem.
WTF
W
Sedlenieks ir viens no jēdzīgākajiem komentētājiem par ārpolitiku. Faktiski - vienīgais, kas saka to, ko visi jau sen domā un saprot. Pārējie reflektē amerikāņu uzstādījumus un klasiskās politkorektās muļķības par 'brīvo pasauli', rietumu 'vērtībām' utt. Fakts paliek fakts - ASV un tās veidotā pasaule noriet, Ķīna, Krievija, Irāna, Turcija, kaut kādā mērā arī Brazīlija, Argentīna piesaka savas tiesības domāt un darboties patstāvīgi, noteikt savas ietekmes zonas. Arī vācieši, piemēram, ne visi ir nozombēti un daļa tās biznesa elites ir šausmās par valsts neatkarības un biznesa interešu upurēšanu uz ASV labklājības rēķina. Diemžēl ir sagatavoti arī pārsteigumi un bumbas ar laika degli, kā piemēram, Kosova, protams, Ukrainas režīms, kur, īpaši pēdējā darbība ir neaprēķināma un nepārprotami skaidrs, ka būs militāra rakstura provokācijas, kas, pēc to autoru ieskatiem, ļautu atrisināt problēmas..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē