Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Domājams, ka arī Varšavā labi saprot, ka tās cerības uz jaunām kompensācijām ir iluzoras

Polija Vācijai izspēlē reparāciju kārti

Pagājušās nedēļas nogalē Polijas premjerministre Beāta Šidlo paziņoja, ka Varšavai kā Otrajā pasaules karā cietušajai pusei ir tiesības pieprasīt no Vācijas reparācijas, kuras Polija atbilstīgi valsts vadītājas vārdiem līdz šim tā arī nav saņēmusi.

Ideja par reparācijām no Vācijas Polijā virmo gaisā jau labu laiku, taču iepriekš par tām runāja otrā un trešā ešelona politiķi, bet tagad kompensāciju jautājums nonācis jau valsts augstākās vadības dienaskārtībā. Pirmais šādā līmenī reparācijas pieminēja Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs, bet tagad par tām runā valsts premjerministre, tāpat iespējas pieprasīt kompensācijas ir sācis pētīt Polijas parlaments.

Jāatgādina, ka pēc Otrā pasaules kara PSRS ietekmes zonā nonākušajai Polijai, kas drīzumā kļuva par Polijas Tautas Republiku, tika pievienotas plašas Vācijas teritorijas, turklāt bagātas ar derīgajiem izrakteņiem – Silēzija, Pomerānija, divas trešdaļas Austrumprūsijas, kādreizējā Danciga utt., no kurienes tika deportēti četri miljoni etnisko vāciešu. Tāpat Polija kā kompensāciju saņēma 15% no tām vērtībām, kuras PSRS izveda no savas okupācijas zonas, galvenokārt rūpnīcu iekārtas, jo Maskava konceptuāli atteicās gaidīt reparāciju izmaksu naudā. Visbeidzot 1953. gadā PSRS spiediena rezultātā Polija vienojās ar toreizējo Vācijas Demokrātisko Republiku par atteikšanos no prasībām pēc turpmākām kompensācijām. Šo atteikšanos vēlāk vairākkārt apliecinājusi jau nekomunistiskās valsts vadība, arī laikā, kad ritēja sarunas par Polijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļatlantijas aliansē.

Rezultātā šis jautājums ilgstoši ir ticis uzskatīts par slēgtu, tomēr tagad Polijas (vai pareizāk – valdošās partijas Likums un taisnīgums) vadība sākusi virzīt viedokli, ka "padomju marionešu režīma" – Polijas Tautas Republikas – laikā noslēgtās vienošanās Varšavai nav saistošas.

Tiesa, domājams, ka arī Varšavā labi saprot, ka tās cerības uz jaunām kompensācijām ir iluzoras, tajā skaitā arī tāpēc, ka iepriekšējās nekomunistiskās Polijas valdības jau ir atzinušas šīs vienošanās par sev saistošām, bet varas pēctecības principu vēl neviens nav atcēlis.

Protams, nav izslēgta iespēja, ka dokumentos var atrast kādas nepilnības, pie kurām "pieķerties", tomēr kopainu tās būtiski nemaina.

Attiecīgi arī Polijas politiķu demaršu pamatā ir nevis reparāciju jautājums, bet gan citi iemesli, galvenokārt jau Varšavas attiecības ar Briseli un tā dēvēto veco Eiropu, kas kļūst aizvien sarežģītākas un pretrunīgākas. Varšavai ir sava, atšķirīga nostāja virknē ES svarīgu jautājumu, kamdēļ Brisele ar Berlīnes svētību ir sākusi saukt dumpinieci pie kārtības, tajā skaitā pavisam reāli ir kļuvuši sankciju draudi. Savukārt vislabākā aizsardzība, kā zināms, ir uzbrukums, un reparācijas acīmredzami ir kļuvušas par šādu aizsardzību un uzbrukumu vienlaikus. Kā labi saprotams, jau tāpat sašķobīto Eiropas vienotību šādas darbības pavisam noteikti nesekmē.

Top komentāri

Jurij
J
Vai Polija pieprasis ari atlidzibu no krievijas ,jo ta kopa ar Vaciju okupeja Poliju un slepkavoja Polijas iedzivotajus.
MM
M
Redzot cik daudz € Vācijā tērē imigrantiem, Polija nolēma pretendēt uz daļu šīs naudas lietderīgākiem mērķiem. :))
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET , KAD LATVIJAI ATDOS NOZAGTO DEOKUPĀCIJU ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē