Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Latvijas balss šajā korī pagaidām nav dzirdama, lai gan mums tik ļoti patīk uzsvērt, ka esam īsti, nevis otrās šķiras eiropieši

Preces veco un jauno ES dalībvalstu tirgiem

Par iepriekšējās nedēļas nogales galvenajām tēmām Eiropas Savienībā (ES) kļuvušais Polijas demaršs saistībā ar Donalda Tuska pārvēlēšanu Eiropadomes prezidenta amatā, kā arī Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas būtībā atvadu vizīte Briselē ES dalībvalsts līderes statusā liedza pievērst uzmanību kādam citam, iespējams, daudz plašākam cilvēku lokam svarīgam jautājumam.

Proti, četras Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis Slovākija, Čehija, Polija un Ungārija ES līmenī centās pievērst uzmanību faktam, ka kvalitātes ziņā visai jūtami atšķiras vienu un to pašu ražotāju dažādi pārtikas produkti, kas paredzēti veco un jauno ES dalībvalstu tirgiem. Šie apgalvojumi arī tika pamatoti ar gana plašiem pētījumiem, kas liecināja: jaunajās dalībvalstīs tirgotajos produktos, lai arī ne vienmēr, taču regulāri ir kaut vai mazāk gaļas un vairāk palmu eļļas nekā identiskos produktos, piemēram, Vācijā vai Austrijā.

Šis fakts nav Amerikas atklāšana, ir labi zināms arī Latvijā un attiecas ne tikai uz pārtikas precēm. Ne velti "īsts" veļas pulveris vai zobu pasta "pa tiešo no Vācijas" arī pie mums tiek uzskatīta par kvalitatīvāku nekā tāda paša zīmola un nosaukuma šeit tirgotie produkti. Rezultātā nosacītos veļas pulverus daļēji savu tuvinieku vajadzībām, daļēji pārdošanai arī uz Latviju sūta ārvalstīs strādājošie tautieši, ved šoferi tālbraucēji utt. Nekāds grandiozais šis ekonomikas sektors nav, taču sava "kapeiciņa" garām valsts budžetam tāpat aizripo.

Ražotāji – lielās starptautiskās korporācijas – atšķirības preču sastāvā pašsaprotami neuzsver, taču arī necenšas īpaši slēpt, attaisnojoties galvenokārt ar Austrumeiropas valstu iedzīvotāju zemāko pirktspēju, kamdēļ šīm valstīm paredzēto produktu sastāvā tiek iekļautas lētākas sastāvdaļas. Ja vien uz iepakojuma norādītais sastāvs atbilst reālajam saturam, juridiski viss ir kārtībā, jo šobrīd nevienā likumā nav teikts, ka Vācijā un Latvijā tirgoto viena nosaukuma cieti žāvēto desu vai veļas pulveru sastāvam jābūt identiskam.

Cits jautājums tikmēr ir, ka šādas darbības ir vienlaikus gan neētiskas, gan vismaz diskutablas no patērētāju tiesību viedokļa.

Ja kompānijas šaubās par kādas valsts iedzīvotāju pirktspēju, tad pareizāk būtu šīs valsts tirgū nevis pabāzt zem zināmiem zīmoliem zemākas kvalitātes saturu, bet gan tirgot lētāku zīmolu preces.

Tomēr, tā kā runa visbiežāk ir par starptautiskajiem gigantiem, jaunās Eiropas valstīm līdz šim ir trūcis vēlēšanās aktualizēt šo jautājumu. Svara kategorijas nav gluži vienādas, ir arī citi iemesli, to skaitā starptautisko korporāciju investīcijas Austrumeiropas ražotnēs.

Tagad var gadīties, ka Rubikona beidzot ir pārieta, un var vismaz cerēt, ka prasības, lai visas ES mērogā vienāda nosaukuma produktiem būtu arī identisks saturs, kļūs tikai skaļākas un novedīs arī pie atbilstošām izmaiņām likumdošanā. Vienlaikus Latvijas balss šajā korī pagaidām nav dzirdama, lai gan mums tik ļoti patīk uzsvērt, ka esam īsti, nevis otrās šķiras eiropieši. 

Top komentāri

viesis
v
Pēdējais teikums ir labs. Mēs tik ļoti gribam, lai mūs uztver par "istiem eiropiešiem", ka jau esam pazaudējuši savu pašcieņu.
Es
E
Elementārs jautājums:vai tad ES robežas jau slēgtas?Vai tad vairs nedarbojas interneta tirdzniecība?Visa pasaule vaļā.Es sen esmu aizmirsis,ko nozīmē kaut ko pirkt Latvijā.Pat zeķēs un apenes pērku i-netā no vācu veikaliem.Vislielākais kuriozs laikam sekojošs:man darbā nepieciešams A1 formāta papīrs-no Vācijas labākas kvalitātes papīru par zemāku cenu ,nekā Latvijā(ar visu piegādi) ar DPD atsūta burtiski dažās dienās,kurpretī LV vispār jāmeklē,kuram kaktu tirgonim ir,ko piedāvāt. OK,pēc pārtikas uz Vāciju neaizskriesi,bet,kur problēma 2-3 ģimenēm noīrēt busiņu un aizbraukt ekskursijā uz Poliju?Pie reizes sapirkties visādus sadzīves štruntus un ilgtermiņa pārtiku par zemākām cenām un labākā kvalitātē?Ja tā darīs vairākums-LV badmiras-tirgoņi ar savu 3.šķiras produkciju vnk izmirs.To,kādas kvalitātes produkciju tirgot-nosaka tirgonis,nevis kādas ES regulas.
Gramotnijs
G
Katrs - pats savas laimes un preču pircējs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē