Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rezultāts pretējs cerētajam?

Pagājušā gada 21. decembrī Ņūdeli tikās Indijas ārlietu ministre Sušma Svarandža un viņas Ķīnas kolēģis Vans Ji. Pēc sarunām abas amatpersonas aprobežojās ar vispārīgu paziņojumu, no kura nekļuva īpaši skaidrāks, par ko spriests tikšanās laikā.

Neraugoties uz abu amatpersonu augsto statusu, tikšanās Ņūdeli arī nebija notikums, kuram plašsaziņas līdzekļi pievērstu īpašu uzmanību. Abās Āzijas lielvalstīs ārlietu ministri nenosaka un neietekmē ārpolitisko kursu (Indijā šādu ministru de facto pat ir divi – bez ārlietu ministra arī valsts ministrs ārlietu jautājumos), tāpat augsta ranga Indijas un Ķīnas dažādu pārstāvju divpusējas tikšanās pēdējā laikā ir kļuvušas samērā regulāras. Neraugoties uz stratēģisko konkurenci un vēsturiskām domstarpībām, Ņūdeli un Pekinai netrūkst jautājumu, kurus apspriest pie sarunu galda.

Par 21. decembra tikšanos plašsaziņas līdzekļi atcerējās šā gada sākumā, kad tika paziņots, ka Indija, sākot ar 31. janvāri, nosaka ievedmuitu 30% apmērā ASV lauksaimniecības produkcijai 857 miljonu ASV dolāru vērtībā jeb aptuveni trešajai daļai visa ASV lauksaimniecības produkcijas eksporta uz Indiju. Šis solis tiek traktēts ne tikai kā atbilde uz ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas noteiktajām ievedmuitām Indijas precēm (īpaši, protams, tēraudam), bet arī kā signāls, ka Vašingtonas centieni ietekmēt Ņūdeli ārpolitiku ir noveduši pie pēdējā pacietības mēra izsmelšanas.

Jāatgādina, ka ASV ar dažādām metodēm, arī draudot ar sankcijām, cenšas panākt Indijas atteikšanos no Krievijas ieroču un bruņojuma piegādēm un Irānas naftas iepirkumiem, turklāt tā ir tikai aisberga virsotne. Rezultāts ir izrādījies acīm redzami pretējs cerētajam, jo Ņūdeli ne tikai nav atteikusies no visa iepriekš minētā, bet arī pārgājusi no norēķiniem ar šīm valstīm ASV dolāros uz norēķiniem nacionālajās valūtās. Tāpat tieši ASV īstenotais spiediens ir viens no galvenajiem iemesliem, kas novedis vismaz pie savstarpējās sapratnes parādīšanās Indijas un Ķīnas attiecībās.

Pilnībā pagriezties Ķīnas virzienā Indija drīzā nākotnē, protams, negrasās, jo domstarpību joprojām ir pārāk daudz – sākot ar neatrisinātajiem robežjautājumiem un beidzot ar Pekinas pieaugošo klātbūtni Pakistānā. Tomēr kopējs pretinieks vienmēr vieno, un rezultātā vēl nesen gluži vai utopiskā iespēja, ka Indijas un Ķīnas ārlietu ministri varētu lietišķā gaisotnē saskaņot pret ASV vērstas ekonomiskās darbības, lai arī ņemot vērā katrs savus apsvērumus un izdevīgumu, tagad jau šķiet gluži loģiska.

Savukārt, ja šī tendence turpinās vērsties plašumā, kas neizbēgami notiks, ja ASV saglabās līdzšinējo kursu attiecībās ar Ņūdeli, šobrīd jau faktiski pastāvošā Ķīnas un Krievijas ģeopolitiskā alianse var iegūt jaunu, pilnvērtīgu un arī līdzvērtīgu sabiedroto Indijas izskatā. Lai arī Ņūdeli nevēlas steigties ar stratēģiskās izvēles izdarīšanu un vislabprātāk vispār paliktu neitrāla, spiediens un ultimāti var tai liegt izvēles iespējas.

Top komentāri

TrollisJT
T
Idija parādīja augsti paceltu vidējo pirkstu britiem, kāpēc lai viņi to pašu nedarītu ar jeņķiem?
Tavs vārds
T
Eirāzijas lielais trio un vienlaikus ASV dominēšanas kaprači jau arī ir Ķīna, Krievija un Indija. Uz minētā trio izveidi viss virzās (Šanhajas sadarbības organizācija, piemēram), bet Tramps ar sankcijām un ultimātiem procesu tikai paātrina. Eiropai un Japānai attiecīgi ir pēdējais laiks sākt domāt par to, vai tās atrodas pareizajā nometnē.
zvirbulēns
z
Un beigsies tas viss ar to, ka Ķīna norīs pusi no Krievijas Federācijas! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē