Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Jānovērtē, ka plašā nodokļu reforma paredz ilgi gaidītas izmaiņas

Strīdos nepazaudēt svarīgo

Vērienīgākā nodokļu reforma Latvijas neatkarības gados – tā patlaban aktuālo nodokļu sistēmas pārveidi dēvē uzņēmēju vidū. Ir tikai loģiski, ka šāda reforma raisa diskusijas, un Diena jau vēstīja gan par politisko spēku, gan par uzņēmēju, gan par pašvaldību pārstāvju atziņām saistībā ar daudziem nodokļu reformas aspektiem.

Protams, vēl ir iespējamas izmaiņas nodokļu reformas niansēs, tomēr svarīgākais būtu diskusiju krustugunīs un kompromisu meklējumos nepazaudēt tiešām vajadzīgas pārmaiņas. Piemēram, ieceri ieviest uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) 0% likmi reinvestētajai peļņai. (Vienkārši sakot, nodoklis jāmaksā par naudu, kas no uzņēmuma tiek izņemta, bet nav jāmaksā par naudu, kas atstāta uzņēmumā.) Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes locekle Lienīte Caune Dienai apliecināja, ka "uzņēmēji šādas izmaiņas sen gaidījuši".

Arī ēdināšanas nozares uzņēmējs Endijs Bērziņš sarunā ar Dienu uzsvēra, ka "svarīgākais, ko būtu nepieciešams ieviest, ir UIN 0% likme reinvestētajai peļņai. Mūsu uzņēmumam tas būtu svarīgi, jo plānojam ieguldījumus attīstībā. Līdz ar uzņēmuma attīstību gaidāma jaunu darba vietu radīšana, tāpēc 0% UIN likme reinvestētajai peļņai būtu tikai taisnīga". Jāatceras, ka Igaunijā, kas bieži tiek minēta kā pozitīvs piemērs racionāliem lēmumiem nodokļu jomā, UIN 0% likme reinvestētajai peļņai jau pastāv. 

Nodokļu reforma paredz vēl citas būtiskas, daudzu ieskatā – nepieciešamas izmaiņas, to vidū iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, jo, kā Dienai norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, šis nodoklis mūsu valstī ir augstāks nekā Baltijas kaimiņvalstīs.

Saistībā ar citu nozaru reformām jāatceras, ka daža laba no tām tikusi norakta tāpēc, ka sabiedrībai nav pietiekami izskaidrots reformas mērķis.

Nenoliedzami, reforma nevar būt pašmērķis, tā ir līdzeklis vēlamā rezultāta sasniegšanai.

Pirms vairākiem gadiem reformu laiki bija izglītībā un zinātnē. Pretestību reformām radīja tas, ka pietrūka precīzas mērķu definēšanas, izskaidrojot, kāpēc vispār kaut ko vajag reformēt. Arī reformām veselības aprūpē nav trūcis samezglojumu, nereti tieši tāpēc, ka reformu iniciatoru idejas un iedzīvotāju vēlmes saņemt kvalitatīvu, uzticamu ārstēšanu izskatījās kā dažādas paralēlās realitātes.

Protams, apgalvot, ka pēc nodokļu reformas "nākamajā dienā uz brokastlaiku" saruks ēnu ekonomika un sāksies ļoti dinamiska tautsaimniecības izaugsme, ir utopija, taču jānovērtē, ka reforma paredz ilgi gaidītas izmaiņas, par kurām var teikt – kad tad tās ieviest, ja ne tagad? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē