Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Problēma ir daudz plašāka nekā tikai jautājums par to, vai Krievija apzināti mēģināja vai nemēģināja ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus

Viltus ziņu problēma

Nupat ASV Kongresam savu atskaiti par iespējamo Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, izplatot tā dēvētās viltus ziņas, sniedza ASV lielāko informācijas tehnoloģiju kompāniju juristi. Lai arī vēstījums sastāvēja galvenokārt no frāzēm "iespējams" un "varētu būt", bet iespējamās iejaukšanās apjomi izskatās ļoti pieticīgi, ar to pietika kārtējai ažiotāžai.

Šeit nevar neatcerēties, ka šī gada sākumā presē plaši izskanēja Maķedonijas pilsētas Velesas vārds. Velesa kļuva slavena ar to, ka tajā darbojās iespaidīga viltus ziņu fabrika, kas bija paredzēta ASV auditorijai, tostarp pastāvēja ap simts interneta vietņu Trampa atbalstam. Visā šajā industrijā nebija nekādas politikas – Velesas jauniešiem tas bija vai vienīgais veids, kā izrauties no nabadzības. Presei dāsni sniegtajās intervijās arī netika slēpts, ka viņiem ir vienalga, par ko sacerēt ziņas. Galvenais, lai iespējami vairāk interneta lietotāju apmeklētu konkrētas vietnes, kurās izvietots ziņu autoru ienākumu avots – reklāma.

Lai izveidotu interneta vietnes, sacerētu ziņas un izreklamētu tās sociālajos tīklos, mūsdienās nav vajadzīgas pārmērīgas tehniskās zināšanas, tikai zināms talants un vēlēšanās. Piedevām vēl dzelteno ziņu ražošana ne tikai ir ienesīga, bet pamatā arī netiek uzskatīta par nelikumīgu, ar ko patīkami atšķiras no daļas citu naudas pelnīšanas metožu virtuālajā vidē. Rezultātā interneta vietņu, kuru saturā netrūkst viltus ziņu, skaits, visticamāk, ir mērāms miljonos. Skaitījis šīs vietnes neviens, protams, nav, it īpaši ņemot vērā, ka tēmu loks ir neierobežoti plašs.

Pateicoties šādam fonam, apgalvojumi par Krievijas nesamērīgo ietekmi uz ASV prezidenta vēlēšanām ar viltus ziņu starpniecību neizklausās īpaši pārliecinoši. Lai arī nav izslēgta iespēja, ka Maskava piemeta savas piecas kapeikas vispārējā viltus ziņu plūsmā, pastāv aizdomas, ka galveno vijoli šajā gadījumā spēlēja tādi entuziasti kā Velesā. Nav arī skaidrs, cik lielā mērā šīs darbības vispār ietekmēja vēlēšanu iznākumu, jo kautrīgi tiek noklusēts, ka, piemēram, it īpaši Meksikā un vēl citās Latīņamerikas valstīs citi nosacītie uzņēmēji tajā pašā laikā centīgi kurināja par Hilariju Klintoni un demokrātiem.

Kopumā šķiet, ka šī problēma ir daudz plašāka nekā tikai jautājums par to, vai Krievija apzināti mēģināja vai nemēģināja ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus. Problēma ir tur, ka informācijas tehnoloģiju kompāniju un sociālo tīklu biznesa modeļi atklāti sekmē kā viltus ziņu, tā daudzu citu virtuālo drazu izplatīšanos. Savukārt, ko iesākt ar šī tehnoloģiskā progresa ēnas pusi, neviens tā īsti nezina. 

Top komentāri

reptilis
r
Pats interesantākais ,ka paši Tvitera darboņi piedāvājuši RT izdevīgākos noteikumus reklāmu izvietošanai:))))))
Trollis JT
T
Cik liels būtu daudzu "Krievijas apdraudēto " valstu militārais budžets nākošajā (2018.) gadā, ja nebūtu Krimas problēmas?
Alibaba un 40 minoritātes
A
Vēlēšanās par Trampu balsoja 37% amerikāņu un arī tagad viņu atbalsta 37% amerikāņu. Atbalsts ir stabils. Vai šodien Trampu amerikāņi ievēlētu par prezidentu? Jā, jo viņam nav konkurentu. Ar ko Tramps ir īpašs? Viņš ir nojautis amerikāņu tautas gribu un bija pietiekami drosmīgs, lai to paustu skaļi. Faktiski viņš viņus ir apvienojis, lika saprast, ka viņu ir daudz. Līdz tam katrs domāja, ka viņš ir mazākumā, jo mediji radīja iespaidu, ka gandrīz visi citi domā citādi. Nekā, izrādās, ka puse domā tieši tāpat. Tikai puse? Tas ir daudz, jo otrā puse nav vienota, bet gan sastāv no vairākām mazām un pretrunīgām daļām, vairāki marginālie grupējumi ar nesavienojamām interesēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē