Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Trampa iecere nozīmētu izstāšanos no vienošanās par kosmosa demilitarizāciju, un tas var novest arī pie nekad iepriekš nepieredzētu mērogu bruņošanās sacensības

Zvaigžņu kari nr. 2

Pagājušās nedēļas nogalē ASV prezidents Donalds Tramps īpašas uzrunas laikā publiskoja Savienoto Valstu jaunu pretraķešu aizsardzības stratēģiju, kuras ietvaros paredzēta pārtveršanas sistēmu elementu izvietošana arī kosmosā. Tāpat ASV prezidents paziņoja, ka uzsvars šīs stratēģijas ietvaros tiks likts nevis uz esošo sistēmu pilnveidošanu, bet gan uz jaunu tehnoloģiju izstrādi.

Šis Trampa paziņojums galvenokārt ir atbilde uz jaunu stratēģisko ieroču, pirmām kārtām hiperskaņas raķešu kompleksu Avangards, nonākšanu Krievijas bruņoto spēku rīcībā. Avangardu iespēju priekšā esošās pretraķešu aizsardzības sistēmas ir bezspēcīgas. Tāpat jāatceras, ka Avangardi ir tikai pirmie jaunievedumi Krievijas stratēģiskajā arsenālā – tiek gaidīts, ka hiperskaņas raķetēm jau drīzā nākotnē pievienosies vēl citi ne mazāk jaudīgi ieroči.

Savukārt vienīgais veids, kā X stundā vismaz mēģināt apturēt šo bruņojumu, ir agrīnā brīdinājuma sistēmu un, visticamāk, arī lāzerieroču izvietošana kosmosā. Cik šādi pretpasākumi varētu būt efektīvi, un vai tos ir iespējams īstenot arī tehniski, neviens pateikt neņemas, taču citu risinājumu vienkārši nav, ja neskaita tos, kuru īstenošanas iespējas atrodas aiz robežas ar zinātnisko fantastiku. Tramps šajā ziņā arī nav pionieris – līdzīgu programmu, iedēvētu par Zvaigžņu kariem, savulaik izsludināja, taču tā arī neīstenoja prezidents Ronalds Reigans.

Cits jautājums tikmēr ir par jauno Zvaigžņu karu programmas iespējamām sekām. Ja programma tiks apstiprināta oficiāli, tas nozīmēs arī ASV izstāšanos no vienošanās par kosmosa demilitarizāciju. Un, ja ieročus vai bruņojumu kosmosā izvietos ASV, tad var nešaubīties, ka šim piemēram nekavējoties sekos Krievija un Ķīna, kā arī var gadīties, ka vēl atsevišķas valstis, kurām ir šādas iespējas.

Cits būtisks aspekts ir, ka Krievijas jaunie stratēģiskie ieroči nedod Maskavai kādas būtiskas priekšrocības, bet tikai garantē līdzsvaru ar ASV stratēģiskā bruņojuma ziņā.

ASV izstāšanās no pretraķešu aizsardzības līguma vēl šā gadsimta sākumā Krievijā oficiāli, bet pašās ASV neoficiāli tiek uzskatīta par Vašingtonas mēģinājumu iegūt stratēģisko pārsvaru pār savu galveno militāro oponentu.

Tieši tāpat tiek traktēti arī jauno Zvaigžņu karu iespējamie plāni, pie kam īpašu nepatiku tie izsauc pat ne Krievijā, kura acīm redzami ir rēķinājusies ar šādu notikumu pavērsienu, bet Ķīnā. Pekinā ne bez iemesla uzskata šīs ieceres par draudiem tās drošībai un gatavo savus gājienus. Viss kopā tas var novest arī pie nekad iepriekš nepieredzētu mērogu bruņošanās sacensības, kura pavisam noteikti nepadarīs pasauli drošāku.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Sedlenieks ir vienīgais komentētajs - reālists, kurš dziļi šķauda virsū visai ideoloģijai, kam pārējiem šajā valstī nepietiek vai nu olu, vai prāta. Par to arī cienu. Sedlenieku, protams.
Irlielāmērāticams
I
ka tieši tas ir smieklīgi - sēdēt pie rakstāmgalda un "salīdzināt IKP" . Attiecībā uz Krieviju šī metode nedarbojas. Divi zēni jau šādi rēķinādami smagi aplauzās un paķēra sev līdzi miljonus. Cilvēku, ne "IKP"!
TrollisJT> trusis
T
Vai esi pārliecināts, ka iniciatīva arī šoreiz nāk no ASV? Varbūt Putins ir tas, kurš grib izģērbt Trampu? Putins atceras, cik veiksmīgi Reigans izģērba CCCP... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē