Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Z-Towers attīstītāji: Pārmetumi ir nepamatoti, ēka ir droša

Augstceltnes Z-Towers attīstītāji AS Towers Construction Management paziņojumā medijiem uzsvērts, ka Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja Ingusa Vircava izteiktie pārmetumi ir nepamatoti un ka ēka ir droša.

"Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja Ingus Vircava vēstule jeb dienesta ziņojums ir ticis publicēts teju ikkatrā mūsu valsts medijā. Tiekot ierauti notikumu virpulī, vēlamies sniegt arī savu redzējumu un atspēkot publiski izteiktos aizrādījumus," komentē Andžejs Neguliners, AS Towers Construction Management komercdirektors. "Atbildēsim uz četriem būtiskākajiem aizrādījumiem: par ēkas ekspertīzi, par ūdens iekļūšanu ēkas pazemes stāvos, par sadzīves kanalizācijas sistēmu un par lietus ūdens kanalizācijas sistēmu," uzskaitījumu noslēdz Neguliners.

"Pirmkārt, mums katram, pilnīgi katram stāvam ir inženieru grupas apstiprināti nozīmīgāko konstrukciju akti, kas pierāda nesošo konstrukciju atbilstību. Būvvaldes vadītāja izteiktie aizrādījumi ir neprofesionāli, apliecinot, ka viņš nav pazīstams ar pasaulē vispārpieņemtu ekspertīzes veikšanas metodoloģiju. Tās ietvaros eksperti izlases kārtībā veica urbumus nesošajās konstrukcijās visā ēkā. Pēcāk laboratorijās šie paraugi tika pārbaudīti un atzīti par kvalitatīviem, atbilstošiem būvnormatīviem. Tas norāda, ka ekspertu pozitīvais atzinums par konstrukciju izbūvēšanu atbilstoši būvprojektā paredzētajiem risinājumiem un to, ka ēka ir droša turpmākai ekspluatācijai, ir patiess," norāda Neguliners.

"Otrkārt, aizrādījums par iztrūkstošiem dokumentiem saistībā ar ūdens iekļūšanu ēkas pazemes stāvos un tā novēršanu ir apzināta sabiedrības maldināšana. Jau šā gada jūnijā iesniedzām atbilstošos dokumentus par mitruma novēršanu, kurus gan būvvalde lūdza pārstrādāt, bet tomēr zināja, ka situācija ir atrisināta. Augustā būvvaldes pārstāvji vizītes laikā Z-Towers novēroja, ka mitruma problēma pazemes stāvos ir novērsta. Tas nozīmē, ka būvvalde jau vairākas reizes pārliecinājās, ka viss ir sakārtots. Turklāt koriģēti dokumenti par veiktajiem darbiem Rīgas pilsētas būvvaldes Klientu apkalpošanas centrā tika iesniegti šā gada 1. novembrī. Plaši tiražētā būvvaldes vadītāja vēstule tika izsūtīta 4. novembrī, brīdī, kad vēstules autors un viņa kolēģi jau vairākas reizes bija pārliecinājušies par šī jautājuma pozitīvo atrisinājumu," sacīja uzņēmuma komercdirektors Neguliners.

"Turklāt, balstoties uz sertificēta eksperta ieteikumiem, SIA Urbis izstrādāja Latvijas būvnormatīviem atbilstošu projektu Injekciju izbūve dzelzsbetona konstrukcijās pazemes stāvos. Tas nozīmē, ka risinājums ir reglamentējams pielietošanai Latvijā. Pārmetums par ārvalstu eksperta piesaisti ir 100% nepamatots, jo vairāk apzinoties, ka Latvijā šāda mēroga speciālisti nav pieejami," pamato Neguliners.

"Komentējot trešo aizrādījumu par sadzīves kanalizācijas sistēmu: SIA Rīgas ūdens par kanalizācijas sistēmas funkcionalitāti ir sniedzis atzinumu un papildu skaidrojumu, kas īsi un konkrēti norāda atbilstību visām prasībām. Šāds dokuments 11. oktobrī tika iesniegts būvvaldē. Tās vadītāja komentārs par Z-Towers sadzīves kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas tīklu nespēju funkcionēt ir aplams. Turklāt būvvaldes vadītājs ir arī kļūdījies – remontdarbu laikā 2020. gadā mēs "vērsim vaļā" nevis Daugavgrīvas ielu, bet gan Ranķa dambi. Turklāt par šo darbu veikšanu jau ir noslēgts līgums ar pašvaldības SIA Rīgas ūdens, saskaņā ar kuru mēs šos darbus varam paveikt līdz 2020. jūlijam, uzsākot darbus pavasarī. Būvvaldes vadītājs, neakceptējot “Rīgas ūdens” atzinumu, faktiski piespiež mūs veikt darbus ziemas periodā, skaidri apzinoties, ka, piemēram, ziemā veiktos asfaltēšanas darbus būvvalde nepieņems un lūgs veikt atkārtotu asfaltēšanu pavasarī," nepamatoto vēlmi pēc līdzekļu izšķērdēšanas un nesaimnieciskumu komentē Neguliners.

"Runājot par kanalizācijas izbūvi pie Zundas kanāla, būvvaldes vadītājs ir nekorekts. Taisnība, ka pirms trīs gadiem uzzinājām, ka ir nepieciešams pārbūvēt inženierkomunikācijas tīklu, tomēr jau vairāk nekā 2 gadus roku rokā ar būvvaldes speciālistiem mēs veidojam projektu, kas atrisinās šo situāciju. Šajā jautājumā ejam pat soli tālāk, uzlabojot infrastruktūru Raņķa dambī, par ko pilsētai nevajadzēs maksāt ne centa, tādēļ uzskatām, ka Vircavs apzināti vēlas satracināt nodokļu maksātājus," norāda Neguliners.

"Ņemot vērā visu augstāk minēto, mēs vēl joprojām esam neizpratnē, kāpēc Rīgas pilsētas būvvalde turpina kavēt ēkas nodošanu ekspluatācijā. Lūdzam ierēdņus apzināties, ka katrs mēnesis, ko būvvaldes iedomu dēļ pavadām, nenododot ēku ekspluatācijā, mums izmaksā vairāk nekā pusotru miljonu eiro," uzsver Andžejs Neguliners, AS Towers Construction Management komercdirektors.

Kā vēstīts, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs trešdien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē sacīja, ka Z-torņiem būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Nedēļas sākumā Vircavs vērsās pie Rīgas domes deputātiem ar vēstuli, kurā pārmet Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR) spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem, lai tie pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzslietos Z-torņus.

Neraugoties uz to, ka būvvalde vērsusi priekšsēdētāja uzmanību uz vairākiem pārkāpumiem un nepilnībām, Burovs, pēc Vircava paustā, esot izdarījis spiedienu uz būvvaldes darbiniekiem ar mērķi tomēr veicināt objekta pieņemšanu ekspluatācijā.

Pēc viņa teiktā, būvvaldes darbiniekiem radīta "emocionāli uzbrūkoša atmosfēra ar paceltu toni no priekšsēdētāja puses", pārmetot arī pārspīlētu birokrātiju iestādē.

Tikmēr mērs paudis bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar Z-torņu projektu. Paziņojumā medijiem Burovs apstiprināja, ka ir ticies ar projekta Z-Tower attīstītājiem, kuri vērsušies pie viņa ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ēku ekspluatācijā. Tikmēr runājot par būvvaldes darbu kopumā, Burovs norādīja, ka "pēdējās dienās tajā norisinās ne visai izskaidrojami notikumi".

"Būvvaldes vadītājs vienu dienu uzraksta darba uzteikumu, otrā dienā to jau atsauc, bet trešajā dienā uzsāk neplānotu iestādes reorganizāciju. Šie procesi, kopsakarā ar ārvalstu investoru paustajām bažām, ir visai nopietns signāls," pauda mērs, norādot, ka paļaujas uz tiesībsargājošo institūciju profesionālo darbu.

Savukārt Z-Towers projekta attīstītājs AS Tower Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners aģentūrai LETA, komentējot minēto jautājumu, apstiprināja celtnes atbilstību Latvijas būvnormatīviem, kā arī paziņoja par vēršanos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijā par iespējamu korupciju.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē