Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bordāns: Ieslodzīto resocializācija nevar būt veiksmīga bez ieguldījumiem piemērotā infrastruktūrā

Veiksmīga ieslodzīto resocializācija ir iespējama tikai tam piemērotā ieslodzījuma vietu infrastruktūrā, komentējot Valsts kontroles revīzijā secināto, aģentūrai LETA uzsvēra tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

"Valsts kontroles ziņojums atklāj to, par ko mēs esam centušies runāt visus šos mēnešus. Latvijā ir nepiedodami augsts atkārtoto noziegumu skaits, un jebkādi centieni mazināt noziedzību ir cīņa ar vējdzirnavām, ja vien netiek ieguldīts progresīvā un efektīvā resocializācijā, preventīvajā darbā ar ieslodzītajiem un atbrīvotajiem sabiedrībā," uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja, ka veiksmīga resocializācija ir iespējama tikai tam piemērotā ieslodzījuma vietu infrastruktūrā. "Nevar gribēt, ka no cietuma iznāk patiešām mainījies cilvēks, kas spēj neizdarīt jaunus noziegumus, ja visus šos gadus ir pavadījis vienā kamerā vēl ar padsmit ieslodzītajiem. Lai kādi būtu bijuši cietuma personāla centieni darbā ar notiesātajiem, nepiemērotā infrastruktūrā tas diemžēl nevar būt pietiekami efektīvs," pauda politiķis.

Viņaprāt, Latvija strauji virzās uz to, ka Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komisija "patiešām var vienā brīdī likt mums slēgt kādu no viskritiskākajā stāvoklī esošajiem cietumiem".

Kā vēstīts, jauna cietuma celtniecībai papildu līdzekļi 45 miljonu eiro apmērā ieplānoti tikai 2022.gada budžetā. Nākamā gada valsts budžetā nauda tam nav atvēlēta, neskatoties uz to, ka šogad noslēdzās konkurss par jauna cietuma celtniecību un augustā bija jāsāk būvdarbi, iepriekš norādījis ministrs.

"Ņemot vērā, ka jauna cietuma būvniecība atlikta, mums būs jādomā par esošo un novecojošo cietumu remontiem nepieciešamo papildu līdzekļu piesaistīšanu. Ja reiz neuzskata par iespējamu investēt un būvēt cietumu, tad redzam iespēju atjaunot slēgto Brasas cietumu," norādīja Bordāns.

Brasas cietumu likvidēja šogad 1.aprīlī. Ieslodzījumu vietu pārvaldes pārstāve Aija Fedorova šogad martā skaidroja, ka novecojošo Brasas cietuma ēku uzturēšana Ieslodzījuma vietu pārvaldei ar katru gadu kļuva arvien apgrūtinošāka un finansiāli nelietderīgāka. Viņa arī norādīja, ka to pārbūve vai rekonstrukcija, ievērojot Latvijai saistošās starptautiskās soda izpildes prasības, nav iespējama, ņemot vērā ēku slikto tehnisko stāvokli un šādai pārbūvei nepieciešamos ieguldījumus.

Tikmēr Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure atgādināja, ka Latvija ir uzņēmusies pildīt noteiktas starptautiskās saistības, savukārt Eiropas Komiteja spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai (CPT) 2018.gadā ziņojumā Latvijas valdībai pārmeta kavēšanos ar jauna cietuma būvniecību un vērsa uzmanību uz nepieciešamību šo jautājumu risināt.

Kā ziņots, Valsts kontrole revīzijā par valstī īstenoto notiesāto personu resocializācijas pasākumu efektivitāti secinājusi, ka krimināli sodītu personu resocializācijas attīstības politika daļēji palikusi uz papīra, tāpēc ieslodzījuma vietas turpina darboties nepiemērotos apstākļos, ieslodzītie maz iesaistās atbalsta pasākumos un pēc iznākšanas no cietuma viņiem trūkst atbalsta no valsts, pašvaldībām un sabiedrības kopumā.

Pirms desmit gadiem Latvijā ieviestā jaunā progresīvā pieeja kriminālsodītu personu atgriešanai sabiedrībā pagaidām sistēma strādā tukšgaitā, jo, lai arī ieslodzījuma vietās tiek ieliktas ievērojamas pūles darbā ar notiesātajām personām, gaidīto rezultātu tam nav, norāda VK. Tā secinājusi, ka lielākā daļa personu, kas notiesātas ar brīvības atņemšanas sodu, ieslodzījuma vietā nonāk atkārtoti, bet ceturtā daļa - ceturto un pat vairāk reižu.

Top komentāri

ZZZZ
Z
Muļķības. Vajag tur drakoniskus apstākļus lai nevēlētos tur atgriezties ,nevis kā kūrortā kur katrs mēsls vēl var sūdzēties par katru nieku. Tagad labi ja 10% vēlas laboties un tur neatgriezties.Un lai tur strādā un atpelna ,nevis visu apmaksā nodokļu maksātāji.
VVZ
V
Tas nozīmē tikai vienu- cietumsodu termiņi ir stipri par maziem, un šajos īsajos termiņos ieslodzītie vienkārši nepaspēj mainīties. Bez tam apstākļi cietumā ir kā kūrortā- ar trīsreizēju barošanu, var rīt narkotikas un dolbīt viens otru pakaļā. Un tas viss pilnīgi par velti. Ja būtu tādi meķi kā Kambodžā, un jāsēž būtu 25 gadi, tad ar garantiju var teikt, ka necilvēks būs pārveidots par kaut ko cilvēkam līdzīgu. Vienīgā infrastruktūra, kas būtu jāatjauno, ir Kalnciema akmenslauztuves- ar koka barakām, dzeloņstiepļu žogu un četriem sargtorņiem. Lēti un labi.
Pravietisnejaukais
P
Cilvēka apziņu mainīt spēj vienīgi Svētais Gars, kurš to dara pilnīgi bez kādiem ieguldījumiem infrastruktūrā - Jēzus Kristus nopelna dēļ. Ieraugiet! Ietaupiet!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē