Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LĀB dibinātājs: Latvijas ārstiem par savām tiesībām ir jādomā vairāk

Latvijas ārstiem vairāk jādomā par savām tiesībām, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) starpdisciplinārā konferencē sacīja viens no biedrības dibinātājiem, reanimatologs Ivars Krastiņš.

Viņš norādīja, ka Latvijā trūkst organizācijas, kura pietiekoši aizstāvētu ārstu intereses. Krastiņš uzskata, ka LĀB ārstu intereses neaizstāv pietiekoši.

Krastiņš kritizēja LĀB par to, ka biedrība nav paudusi savu viedokli par publiski izskanējušo informāciju, ka Valmieras rajona prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret četrām ārstniecības personām. Krastiņš norādīja, ka šīs ziņas zemteksts ir skaidrs - ļaunie ārsti nodoti tiesai, tomēr tas neesot tik vienkārši.

Krastiņš norādīja, ka gadu gaitā ārsta profesija būtiski mainījusies, turklāt tā saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, piemēram, cilvēkresursu trūkumu. Nākamgad Eiropā trūks miljons ārstniecības personu, piebilda ārsts.

Vienlaikus Krastiņš sacīja, ka agrāk ārstam bija informācijas un zināšanu monopols, tomēr mūsdienās tā vairs nav, jo pacientiem ir brīva pieeja internetam, kurā var atrast visu nepieciešamo informāciju par dažādām slimībām un to ārstēšanu.

Vēl Krastiņš norādīja, ka mūsdienās arvien pieaug komandas darba nozīme. LĀB dibinātājs uzskata, ka Latvijā nereti šīs sadarbības starp kolēģiem pietrūkst, jo tiekot meklēts galvenais, kaut arī labu rezultātu sasniegšanai visi komandas locekļi ir vienlīdz svarīgi.

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā notiek Latviešu ārstu forums, kas veltīts I Vispasaules latviešu ārstu kongresam. Kongress, kas notika 1989. gadā, kļuva par vienu no neatkarīgās Latvijas medicīnas attīstības stūrakmeņiem. Latviešu ārstu forumu rīko LĀB sadarbībā ar Latvijas Medicīnas fondu, aicinot izvērtēt Latvijas medicīnā pēdējos 30 gados sasniegto un iezīmēt nākotnes attīstības iespējas veselības aprūpē un medicīnas zinātnē.

Top komentāri

rūgtā patiesība
r
Piebildīšu, ka cilvēks to gūžu salauca citā medicīnas iestādē, jo viņam nepalīdzēja tikt uz kušetas izmeklējuma veikšanai. Tantuks kāpa un .... neuzkāpa. Viņu atveda uz Traumām no citas mediestādes! Pārējie palātā nevis atkopās pēc savām operācijām un tarumām, bet pavadīja baisu, necilvēcīgu nedēļas nogali, klausoties un skatoties šausmīgās mokās, kuras neviens neatnāca mazināt, jo nebija kam. Dežūrārsts, pēc visa spriežot, saņēma naudu par dežūru, bet tikmēr haltūrēja pāri ielai ORTO vai vēl kur citur. Un tas nav izņēmums. Tā ir medicīnas sistēmas ikdiena LV. Kāda ir ēdināšana slimnīcās.... Kur paliek princips, ka cilvēkam atlabšanas stadijā ir vajadzīgs pilnvērtīgs, veselīgs uzturs? Kopš kura laika pēckara izdzīvošanas kaloriju minimums (baltmaize ar sviestu un salda melnā tēja) ir veselīgs uzturs? Kur paliek pacienta tiesības uzzināt par savu veselības stāvokli, prognozēm, piedāvātās terapijas blaknēm un alternatīvām? Ja ko ārstam prasi, tu viņu apgrūtini. Un tas netiek slēpts.
Pietuck Krustingh
P
Vai LĀB dibinātājam nav ienācis prātā, ka mūsdienās daudzi ārsti to tik vien dara kā domā par savām interesēm un lielu naudas žūksni.
rūgtā patiesība
r
Un kas domās par pacienta tiesībām? Latvijā sistemātiski tiek pārkāpts pat pats, pats pacienta tiesību minimums. Ja notiem nelaime piektdienā, cilvēku iebāž nodaļā, viņam pat atsāpināšana adekvāta netiek nodrošināta, kur nu vēl ārstēšana. Guļ vecs cilvēks ar lauztu gūžu Traumās un no sāpēm kauc līdz pirmdienai, kad nāk ārsti pie operētajiem pacientiem un vienam jaunam ārstam no Āzijas neiztur nervi, viņš nozīmē cilvēkam vismaz morfiju. Visu vīkendu nevienu bez sanitāriem un miegainas, nīgras māsas sadabūt nevar. Dežūrārsts acīmredzot darba laikā darba vietā neatrodas. Tikai skaitās un saņem algu. Kur vēl pasaulē var saņemt naudu par dežūrām, kurās medpersonāls vienkārši guļ. Un plātās, ka strādājot 3 diennaktis pēc kārtas, kas ir fizioloģiski neiespējami!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē