Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
"Šobrīd "tā banku sistēma, kādu mēs pazinām pirms vairākiem gadiem, vairs nav iespējama," pauž Znotiņa

Latvija izcīnījusi vairāk laika Moneyval rekomendāciju ieviešanai

Latvijai izdevies panākt pagarinājumu termiņam, līdz kuram praksē jāievieš Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb Moneyval rekomendācijas, par ko gandarījumu šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma neslēpa Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

"Līdz šim visu laiku bija pārliecība, ka mums līdz 31. jūlijam ir jāiesniedz progresa ziņojums. Šobrīd, manuprāt, tieši tāpēc, ka šie starptautiskie eksperti vēl mūsu valstij labu, mums ir izdevies ar viņiem vienoties par termiņa pagarinājumu, lai varētu vēl labāk demonstrēt savu progresu.

Varēsim ilgāk gatavoties ziņojuma iesniegšanai un attiecīgi arī daudz vairāk labos darbus nodemonstrēt.

Šobrīd Moneyval ziņojums mums ir jāiesniedz 31. augustā, un FATF (Finanšu darījumu darba grupa) ir jāiesniedz novembrī," informēja Znotiņa.

Viņa norādīja, ka daudzi starptautisko institūciju ieteikumi ieviesti pat ātrāk nekā gaidīts.

Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja neslēpa, ka ir "ļoti priecīga par to, ka izdevies ar starptautiskajiem novērotājiem vienoties par to, ka mums būs vairāk laika - mēnesis un trīs mēneši - lai demonstrētu tieši šo likumu ieviešanu praksē. Tas ir ļoti daudz, jo jūs pat iedomāties nevarat, cik smagi strādā gan publiskā sektora, gan privātā sektora pusē."

Znotiņa uzsvēra, ka šobrīd "tā banku sistēma, kādu mēs pazinām pirms vairākiem gadiem, vairs nav iespējama. Nekādā veidā negribam mūsu valstī, mūsu bankās turēt netīru naudu, negribam, lai caur valsti miljardiem dolāru vai eiro iziet cauri. Pie mums paliek pavisam niecīga daļiņa, kur nav zināms, kādā veidā tā tiek ieguldīta. Šobrīd bankas ir sapratušas, ka viņām ir jābūt ļoti precīzām uz to informācijas pieprasījumu, ko viņas prasa no saviem klientiem."

Znotiņa cer, ka Latvijai izdosies izsprukt no "pelēkā sektora".

Jau vēstīts, ka Moneyval pērn noteica Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē