Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits par mediķiem solīto finansējumu: Mums ir ilgstoši izstrādājies bezatbildības mehānisms

Veselības aprūpes finansēšanas likums ir jāgroza tā, lai tas tiktu pieskaņots budžeta likumam un lai "nepaliktu gaisā karājoties tukšs solījums, ko pēc tam nepilda," intervijā raidījumam Rīta panorāma norādīja Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents norādīja, ka valdībai prasīs, lai tiktu novērsta pretruna starp veselības aprūpē strādājošajiem solīto un piešķirto summu.

Levits uzsvēra, ka Saeima ir atbildīga par naudas sadali. "Valsts prezidents rūpīgi pārbaudīs jautājumu attiecībā par budžeta likuma parakstīšanu, bet mana prasība būtu, lai saved kārtībā medicīnas finansēšanas likuma atbilstību valsts budžeta likumam."

"Mums ir izstrādājies zināms bezatbildības mehānisms. Budžeta likumā ir noteikts kādi ir izdevumi un kur mēs ņemsim naudu, lai finansētu izdevumus. Mums ir iegājusies "neprakse" no zila gaisa pieņemt dažādus likumus, kas paredz dažādu finansējumu. Tieši šādi ir pieņemts likums par medicīnas finansēšanu," norādīja prezidents. 

Prezidents uzsvēra, ka, pēc viņa domām, "šāda prakse ir nepieņemama", jo paredz solījumus, kuri vēlāk pildīti netiek. Viņš uzsvēra, ka, lai gan prakse nav raksturīga tikai pašreizējai valdībai, tā tiek turpināta.

Viņš uzsvēra, ka Veselības aprūpes finansēšanas likuma grozīšana būtu laba mācība, lai izbeigtu radušos praksi.

Levits atgādināja, ka solījumus nevar nepildīt. "Te kumulatīvi darbojas bezrūpība un bezatbildība ar muļķību. Beigās man jāsaka, ka tauta ir apmuļķota," savu viedokli pauda prezidents. Viņš arī norādīja, ka mediķu neapmierinātība ir saprotama. 

Prezidents atklāja, ka, pēc viņa domām, Latvijā visvairāk trūkst solidaritātes. "Lai valsts varētu attīstīties, katrs varētu dzīvot labāk, mums ir jābūt solidārākiem gan likumdošanā, gan individuālajā dzīvē. Tā ir atslēga mūsu labklājībai," norādīja Levits. Prezidents arī uzsvēra, ka, lai Latvija nonāktu līdzīgā līmenī ar Ziemeļvalstīm, "mums ir jābūt solidārākiem ."

Levits norādīja, ka Latvijā ir "ļoti nevienlīdzīga sabiedrība", minot, ka ir "neliela sabiedrības daļa, kura dzīvo ļoti labi, un liela sabiedrības daļa, kura dzīvo trūcībā." Pēc prezidenta domām, sociālajai sistēmai būtu jāpievērš lielāka uzmanība, lai mazinātu plaisu, kas radusies starp dažādām sabiedrības grupām. Viņš arī norādīja, ka solidaritāte nozīmētu būt ar mieru maksāt lielākus nodokļus, lai "[naudu] izdalītu tiem, kuriem iet sliktāk".

 

 

 

 

Top komentāri

Valdībai ir jāatkāpjas!
V
Valdībai, kura nepilda likumā skaidri formulētu uzdevumu, ir jāatkāpjas. Un Valsts prezidentam ir tas jāpieprasa!
Kāpēc man ir jāpilda likumi?
K
Ja valdība var tos nepildīt?
Helia
H
Labi teikts - solidarizēties! Jāsāk ar prezidenta kanceleju - nost ar padomniekiem un konsultantiem, jāturpina ar MK - nost ar valsts sekretāriem un ministru padomniekiem, jāturpina ar parlamentu - nost piemaksas, kompensācijas un atlaišanas pabalsti 6menesu apmērā par atkārtotu neievēlēšanu, atlaist sekretāres, palīgus u.c. , lai beidzot deputāti sāk paši strādāt, jo algas saņem. Cik novadu, tik deputātu. Jāsāk ar “ savu setu”, tad ar prasīt no tautas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē