Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Linkaits: Lai arī Ventspils brīvostas konti ir slēgti, saimnieciskā darbība ostā turpinās

Lai arī Ventspils brīvostas konti ir slēgti, saimnieciskā darbība ostā turpinās, trešdien žurnālistiem atzina satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Lūgts vērtēt aktuālo situāciju Ventspils brīvostā, ministrs norādīja, ka visi Ventspils brīvostas konti ir slēgti, vienlaikus saimnieciskā darbība ostā turpinās - kravas tiek vestas, kuģi ienāk un iziet no ostas. 

Tomēr Linkaits pauda bažas par to, kā tiks nodrošināta ostas saimnieciskā darbība līdz brīdim, kad Ventspils brīvostas darbība tiks pilnībā atjaunota.

"Ceru, ka izdosies atrast pareizu risinājumu, lai pēc iespējas ātrāk visas brīvostā strādājošās juridiskās personas gūtu sirdsmieru," piebilda satiksmes ministrs.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē nolēma aicināt Saeimu steidzami veikt grozījumus likumā Par ostām, ar kuriem valsts pārvaldībā tiktu pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas.

Plānots, ka turpmāk valdē būs tikai ministru deleģēti valdes locekļi, kurus iecels Ministru kabinets, izslēdzot četrus pašvaldības pārstāvjus no Rīgas brīvostas valdes un Ventspils brīvostas valdes sastāva. Pēc likumprojekta pieņemšanas, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas valdē amatu saglabās četri valsts pārstāvji - ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzīti pārstāvji.

Satiksmes ministrijā skaidroja, ka šāds modelis palīdzēs veidot neatkarīgas Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas pārvaldes, kas pienākumu izpildē būs tieši atbildīgas Ministru kabinetam. Tādā veidā tieši Ministru kabinets spēs kontrolēt šo ostu pārvaldību.

Valdības pārstāvji pauda cerību, ka Saeima minētos likuma grozījumus varētu skatīt ceturtdien, 12.decembrī.

Par Ventspils un Rīgas ostu pārņemšanu valsts pārvaldībā ministri vienojās otrdien, 10.decembrī, konceptuāli atbalstot Linkaita priekšlikumu, kas tika sagatavots pēc ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) lēmuma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij) un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš mediju pārstāvjiem skaidroja, ka likuma izmaiņas nepieciešamas, lai pēc attiecīgā ASV lēmuma no Ventspils ostas darbības tiktu nodalīta persona, pret kuru vērstas sankcijas. "Valstij pārņemot ostu, tiek pilnībā nogriezta jebkāda saistība ar sankcionēto personu," uzsvēra Kariņš, norādot, ka šādi valdība rīkojas, lai mazinātu ASV lēmuma negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku un iedzīvotājiem. 

Savukārt Linkaits iepriekš piebilda, ka līdz ar grozījumiem likumā Ventspils un Rīgas ostas nonāks valsts pārvaldē un tajās turpmāk vairs nedarbosies pašvaldību pārstāvji. "Ventspils osta ir otra lielākā Latvijas osta, tai ir aizņēmumi, tiek veikti lieli investīciju projekti. Šī osta ir nozīmīgs Latvijas tranzīta elements, tāpēc ceru, ka mūsu veiktās darbības mazinās ASV lēmuma negatīvo ietekmi," teica ministrs.

Skaidrojot nepieciešamību pārņemt valsts pārvaldībā arī Rīgas ostu, satiksmes ministrs sacīja, ka Rīgas un Ventspils ostas ir divas lielākās ostas Latvijā, turklāt arī "Rīgā ir zināma ietekme fiziskām un juridiskām personām", pret kurām vērstas ASV sankcijas. "Lai novērstu iespējas, ka uz Rīgas ostu varētu attiekties sankcijas vai ierobežojumi, mūsu proaktīvs solis ir risināt abu ostu pārvaldības jautājumu," piebilda Linkaits.

Vaicāts, vai pēc likuma grozījumiem valsts varētu lūgt ASV izņemt no sankciju saraksta Ventspils brīvostu, Linkaits norādīja, ka vispirms ir jānodrošina, lai neviena ASV sankciju sarakstā esošā fiziskā un juridiskā persona neietekmētu Ventspils brīvostu, bet pēc tam tiks kārtots, lai osta varētu brīvi funkcionēt.

Kariņš trešdien žurnālistus informēja, ka patlaban tiek risināts jautājums par sankciju atcelšanu Ventspils brīvostai un Latvijas pārstāvji ir kontaktā ar ASV atbildīgo iestādi, kas atbild par sankcijām. 

"Šajā jautājumā ir paralēles ar finanšu sektora sakārtošanu. Mums ir svarīgi, lai finanšu sektors nenonāk "pelēkajā saraksta". Līdzīgi ostu gadījumā, Ventspils brīvosta ir pakļauta starptautiskajām sankcijām, tāpēc mūsu interesēs ir, lai tā tiktu izņemta no šī saraksta un osta varētu attīstīties," uzsvēra Ministru prezidents.

Top komentāri

anonīms
a
Nedomāju, ka šamais tāds pamuļķis. Varēja kaut vai VID paprasīt, vai ir iespējama saimnieciskā darbība, ja uzņēmuma konti bloķēti.
VVZ
V
Kā teica man pazīstams dakteris- "Slimība noris normāli- slimnieks pirms nāves žagojas!". Klaipēdas osta sajūsmā lauž krēslus par kravu pārņemšanu.
Lācis
L
Nu tagad Tiesiskuma koalīcija ir tikusi vaļā no korumpamtiem un tagad no Latvijas ostām budžetā ienāks 300- 500 miljoni eiro gadā, tāpat kā no Latvijas dzelzceļa. Nu tagad mums dzīve ies uz augšu un nākošo gadu varēs realizēt 500x500x500.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē