Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LM: Pensiju indeksa noteikšanas formulā kļūdas nav

Pensiju indeksa noteikšanas formulā kļūdas nav, aģentūrai LETA paziņoja Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Dace Trušinska.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš tika paziņojis, ka Latvijas Pensionāru federācija (LPF) pensiju indeksācijas formulā konstatējusi kļūdu. Pēc viņa paustā, tiekoties ar LPF pārstāvjiem, tika pārrunāts šogad sasniegtais pensiju jomā, taču saruna atdūrās pret pensiju indeksācijas jautājumu, kur vēl nepieciešama speciālistu tikšanās. LPF apgalvo, ka pensiju indeksācijas formulā ir kļūda, un šis jautājums noteikti jāpārbauda, uzsvēra premjers.

Savukārt LM uzsver, ka pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un vērtības nezaudēšanu. Pensiju indeksācijā piemērojamais indekss veidojas no faktiskā patēriņa cenu indeksa un daļas no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Trušinska ir pārliecināta, ka indeksa noteikšanas formulā kļūdas nav, jo, lai iegūtu apdrošināšanas iemaksu algu summas reālo pieaugumu, no tā jāatskaita inflācijas pieaugums, un atbilstoši statistikas teorijai inflācijas atņemšana nozīmē deflēšanu jeb dalīšanu, kas arī noteikts attiecīgajā formulā.

Trušinska informēja, ka piemērojamo faktisko patēriņa cenu un iemaksu algu summas indeksu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķina, pamatojoties uz tās rīcībā esošajiem datiem un Centrālās statistikas pārvaldes statistikas datiem.

 

Top komentāri

Pensiju likums pats ir kļūda
P
Pensiju likums pats ir cūciska kļūda, kas bija veidopts tā, lai tie, kuri ir labos amatos un var ieguld'[itr naudu, varētu dzīvot zaļi uz citu rēķina.
Seniors
S
Mans , kadreizejais darba devejs , pazuda ar manu darba gramatinu! Lai atrastu , so darba deveju , izbraukaju , pat Rigas LRLabklajibas Ministriju ,un pienaca atbilde , no Valsts darba inspekcijas,kad nav zinama darba deveja atrasanas vieta.Lai dodot Tiesa ar prasibu , pret bijuso darba deveju . Par kadu naudinu , lai to izdaru , ja sanemu pensiju 85 eiro apmera , jo nevaru pieradit , nostradato darba gadus ???Par tiem gadiem , ko vareju pieradit , izdevu viena menesa pensiju !!! Luk , ta ari dzivoju , ar pieskirto - pensiju !!! Prieks kam , mums Latvija ir vajadziga darba inspekcija un visadi Arhivi , ja neko nevar - atrast ???
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
DARBA STĀŽŠ IR JĀSKAITA VISMAZ LĪDZ 2000 .GADAM ! Citādi nav ticības !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē