Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LPS: IZM brīvpusdienas sākumskolās plāno finansēt no pašvaldībām atņemtās naudas

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) brīvpusdienas 1.- 4.klašu skolēniem plāno sponsorēt no pašvaldībām atņemtās naudas, kas nozīmē, ka visi izdevumi tik un tā būs jāsedz vietvarām, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis (LZS).

Kā liecina šodien valdībā apstiprinātais protokollēmums par 2020.gada budžeta prioritātēm, lai nodrošinātu pašvaldībām stabilu finansējumu, Finanšu ministrijai uzdots sagatavot priekšlikumus sabalansētiem finanšu resursiem reģionālā griezumā, izvērtējot iespējas mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu starp valsts un pašvaldību budžetiem un izmaiņas speciālajā dotācijā, tādējādi nodrošinot, ka speciālā dotācija nav mazāka par 148 060 368 eiro.

Pirms nedēļas speciālās dotācijas minimālais apmērs protokollēmuma projektā bija lielāks - 157 860 368 eiro.

Kaminskis skaidroja, ka valdība 9,8 miljonus eiro "paņēmusi" no vēl aizvadītajā nedēļā plānotajām speciālajām dotācijām pašvaldībām, iedevusi IZM, kura savukārt šo naudu plāno tērēt brīvpusdienu nodrošināšanai.

"Kopā saskaitot, vienalga visu nosedzam mēs, un IZM dos to naudu, kura pienākas pašvaldībām," IZM rīcību kritizēja Kaminskis. 

Kā ziņots, valsts tomēr piedalīsies 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanā, liecina piektdien valdībā apstiprinātais protokollēmums par 2020.gada valsts budžeta prioritātēm.

Dokumentā teikts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāsagatavo un izskatīšanai Ministru kabinetā jāiesniedz 2020.gada budžeta likumprojektu paketē grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, paredzot valsts un pašvaldību līdzdalību brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4.klases izglītojamajiem no 2020.gada 1.janvāra. Tāpat jāiesniedz grozījumi Izglītības likumā, paredzot, ka no 2020.gada 1.janvāra pašvaldības piedalās brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4.klases izglītojamajiem savu budžetu ietvaros vismaz tādā pašā apmērā kā valsts.

Iepriekš tika plānots no likuma izslēgt valsts līdzdalību brīvpusdienu finansēšanā, šo pienākumu uzticot pašvaldībām.

Tas faktiski nozīmē, ka no jaunā gada skolēnu brīvpusdienu izmaksas tiks segtas gan no valsts, gan pašvaldību budžetiem, proti, valsts un pašvaldības proporcionāli sadalīs brīvpusdienu izmaksas.

IZM informēja, ka pašvaldībām būs jāsedz vismaz puse no brīvpusdienu izmaksām.

Top komentāri

Vitautas Sabaļauskas
V
Nāk prātā lietuviešu anekdote par reketieri, kurš sadusmojās uz biznesmeni, ka tas atvaļinājumā laikā aizbrauca uz kūrortu. Reketieris uzskatīja, ka biznesmenis notērējis viņa (reketiera) naudu.
ieteikums bezkauņām no LPS
i
Atveriet jebkuru reģionālo avīželi (par kuras piegādi maksā nodokļu maksātāji, lielākoties tie, kuriem 100gadus tās jūsu pašslavināšanas pluskas nav vajadzīgas; izkaucāt no valdības, malači, katrs miljoniņš ir no svara), atveriet sadaļu Lēmumi un lasiet. Jebkurš normāls cilvēks tur diezgan ātri var atrast brīvus līdzekļus, piemēram,dome nolēma piešķirt biedrībai “Carnikavas makšķerēšanas skola” 400 eiro Latvijas čempionāta fīdermakšķerēšanā 3. posma organizēšanai. Lūdzu, Carnikavai vismaz 400 eiro esam atraduši, lai nu katrs makšķerē par savu naudu. Brīnums, ka vēl nerīko sēņošanas festivālus un tur savām kaut kādām biedrībām aļa Milzu Beka neaizskalo naudu no pagasta kases.
ieteikums Kariņam un Šuplinskai
i
Ja kādas pašvaldības jums dīca, ka nevarēs atrast naudiņu, par ko samaksāt pusi no mazo bērnu pusdienām, aizsūtiet pie viņām Valsts Kontroli, lai profesionāļi palīdz amatieriem pagastu deputāteļiem atrast naudiņu. es zinu, ka Valsts Kontrolei tas pavisam noteikti izdosies! Pat daudz laika tas neprasīs, atliks izskatīt pagasteļu budžeta sadaļas "kultūra", "sports" un "sabiedriskā dzīvē".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē