Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Reirs: Valdība arī 2020. gadā izpildīs EK ieteikumus sociālās nevienlīdzības mazināšanai

Sagatavojot 2020.gada valsts budžeta projektu, valdība ir spējusi vienoties un pildīt Eiropas Komisijas ieteikumus sociālās nevienlīdzības mazināšanai, šodien debatēs Saeimā par nākamā gada budžeta projektu apgalvoja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ministrs norādīja, ka no 1.janvāra maksimālais diferencētais ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimums tiks palielināts līdz 300 eiro mēnesi, savukārt 500 eiro mēnesī noteikti kā ienākumu augstākā robeža, līdz kurai piemēro maksimālo diferencēto neapliekamo minimumu.

Politiķis uzsvēra, ka papildu 228,7 miljoni eiro atvēlēti sociālajai aizsardzībai, tai skaitā minimālās pensijas un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta personām ar invaliditāti apmēra paaugstināšanai, pensiju indeksācijai un citiem sociālās jomas pasākumiem. Tādējādi kopējie izdevumi sociālajai aizsardzībai nākamgad plānoti 3,5 miljardi eiro, skaidroja Reirs.

Finanšu ministrs vērsa uzmanību, ka būtisks papildu finansējums virs 30 miljoniem eiro piešķirts pedagogu atalgojuma nodrošināšanai un zinātnei, no kuriem 23 miljoni eiro pedagogiem. Kopējā mērķdotācija pašvaldībām izglītības pasākumiem un pedagogu darba samaksai būs 383 miljonu eiro, pauda valdības pārstāvis. Reirs atsaucās uz Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) jau teikto, ka ir piešķirti papildu astoņi miljoni eiro zinātnei, "kas uz kopējā fona - 50 miljoniem eiro - ir liels pieaugums".

Politiķis norādīja, ka par papildu gandrīz 19 miljoniem eiro tiks palielināta atlīdzība iekšlietu sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi, informācijas aprites nodrošināšanas uzlabošanai, valsts robežjoslas izbūvei un citām nozares prioritātēm. Kopējais Iekšlietu ministrijas izdevumu apjoms 2020.gadā būs 415 miljonu eiro, piebilda finanšu ministrs.

Nākamgad papildu finansējums autoceļu sakārtošanai un elektrisko sakaru attīstībai būs gandrīz astoņi miljoni eiro apmērā, līdz ar to Autoceļu fonda kopējie līdzekļi būs 255 miljoni eiro, deputātiem norādīja Reirs.

Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē konceptuāli skata valsts budžeta projektu 2020.gadam.

Ministru kabinets izskatīšanai parlamentā virzītajā 2020.gada budžeta projektā konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi - par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2020.gadā prognozēti 6,88 miljardi eiro un izdevumi plānoti 7,22 miljardi eiro. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2019.gada plānu, ir 400 miljoni eiro jeb 5,9%. Izdevumu palielinājums ir 325,2 miljoni eiro, kas paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 3,2 miljardi eiro un 2,97 miljardi eiro. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2019.gada plānu ir 211,2 miljoni eiro jeb 7,6%.

Top komentāri

Muļķis vai izliekas?
M
Lielajām pensijām pieliek 50 euro, mazajām - 5 euro.
Šodien Dienas biznesā ir teikts,
Š
ka Kariņš un Reirs silda rokas uz bāreņu rēķina, piešķirot viņiem tikai pusi no minimālā uzturlīdzekļu apmēra
Šodien Dienas biznesā ir teikts
Š
ka Kariņš un Reirs silda rokas uz bāreņu rēķina, piešķirot viņiem tikai pusi no minimālā uzturlīdzekļu apmēra
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē