Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Zeltiņš: Rīgas brīvostas darbību pēdējā laika notikumi nav ietekmējuši

Saeimas pieņemtie grozījumi regulējumā, samazinot valdes locekļu skaitu Rīgas brīvostā, kā arī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankcijas, kas vērstas pret Ventspils brīvostu, Rīgas ostas darbību nav ietekmējuši, norādīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

"Rīgas osta strādā ierastā režīmā, vēl vairāk - mums joprojām ir pilna kapacitāte un resurss nepieciešamības gadījumā nodrošināt arī jebkuru citu ostu kravu apstādi," pauda Zeltiņš.

Reaģējot uz starptautisko sadarbības partneru jautājumiem par turpmāku Rīgas ostas darba organizāciju, Rīgas brīvostas pārvalde apliecinājusi, ka ietekmi uz Rīgas ostas stratēģiskajiem mērķiem, tās darbības ilgtspēju un ostas ikdienas darba procesa nodrošināšanu pieņemtie likuma grozījumi nerada.

Tāpat Rīgas brīvostas pārvalde apliecinājuši, ka tās darbību nekādā veidā neietekmē OFAC pieņemtie lēmumi un sankcijas pret Ventspils brīvostu.

Zeltiņš norādīja, ka Rīgas brīvosta ir lielākā osta Latvijā. Tiek sagaidīts, ka tās kravu apgrozījums šogad sasniegs 32,5 miljonus tonnu. Rīgas brīvosta ir daudzfunkcionāla osta ar modernu un drošu infrastruktūru, kurā augstas kvalitātes pakalpojumus sniedz apmēram 200 ostā strādājošu privāto komersantu, tostarp 35 stividorkompānijas. Vienlaikus Rīgas brīvosta kopš 2009.gada ir NATO stratēģiskais partneris loģistikā.

Jau vēstīts, ka OFAC šogad 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam (Latvijai un Ventspilij) un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar minētajām četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Reaģējot uz attiecīgo situāciju, Saeima 12.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par ostām, ar kuriem valsts pārvaldībā tiek pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas. Tādējādi turpmāk Ventspils un Rīgas brīvostu valdēs būs tikai ministru deleģēti valdes locekļi, kurus iecels Ministru kabinets, izslēdzot četrus pašvaldības pārstāvjus no Rīgas brīvostas valdes un Ventspils brīvostas valdes sastāva.

Pēc likumprojekta pieņemšanas, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas valdē amatu saglabājuši četri valsts pārstāvji, kurus izvirza ekonomikas ministrs, finanšu ministrs, satiksmes ministrs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Top komentāri

Nekas. Drīz ietekmēs
N
arī ar esošās vadības nomaiņu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē