Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziemele pārliecināta, ka ST darbs sekmējis sabiedrības uzticēšanos Latvijas valstij

Arī 2019.gadā Satversmes tiesa (ST) ir spējusi nodrošināt konstitucionālo taisnīgumu un tādējādi sekmējusi sabiedrības uzticēšanos Latvijas valstij, pārliecināta Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Ziemele ST gadagrāmatas priekšvārdā uzsvērusi, ka ST ir noslēgusi kārtējo ražīgo darba gadu, efektīvi skatoties arvien pieaugošas sarežģītības lietas un veidojot dialogu ar sabiedrību - gan par saviem nolēmumiem, gan Satversmē ietvertajām vērtībām. Tādējādi Satversmes tiesa ir turpinājusi būt Latvijas kā demokrātiskas tiesiskas valsts garants.

ST atbildība suverēna priekšā ir aizsargāt Latvijas kā demokrātiskas tiesiskas valsts pastāvēšanu un sekmēt Latvijas valsts jēgpilnu attīstību. Šī atbildība uzliek pienākumu rūpīgi izvērtēt valstī pieņemto lēmumu atbilstību Satversmei, akcentēja Ziemele.

Viņa atgādināja, ka Satversme ietver Latvijas pamatos gūlušās vērtības, par kurām Latvijas tauta ir vienojusies. Satversme parāda gan Latvijas attīstības virzienu, gan veidu, kā sasniegt izvēlēto mērķi. Savukārt ST savos spriedumos raugās, lai Latvijas attīstība konkrētajā tās posmā un izpausmē atbilstu Satversmei.

Pērn pieņemtajos spriedumos Satversmes tiesa ir lēmusi par cilvēka cieņu, valsts valodu, labu likumdošanu un tiesībām zināt savas tiesības, kā arī par tiesībām uz vienlīdzību, taisnīgu tiesu, privātās dzīves neaizskaramību, īpašumu, nodarbošanās izvēles brīvību, sociālo nodrošinājumu, ģimenes aizsardzību, izglītību un mazākumtautību aizsardzību. "Katru no šīm jomām var salīdzināt ar krustcelēm, pie kurām tiek diskutēts par došanos vienā vai otrā virzienā," vērtēja Ziemele, piebilstot, ka ST kā neatkarīgs un objektīvs Latvijas demokrātiskā diskursa dalībnieks pārbauda, vai izraudzītais virziens atbilst Satversmei.

Ziemele uzsvēra, ka sabiedrība nepārtraukti attīstās, ko dara arī tiesību sistēma, kuras uzdevums ir regulēt jaunās tiesiskās attiecības. Līdz ar to arī ST ir jāturpina pilnveidoties gan tajā, kā top tās nolēmumi, gan tajā, kā tā veido savu lomu Latvijas valstī un ārpus tās. ST kā Eiropas Savienības dalībvalsts konstitucionālajai tiesai ir īpašs pienākums, jo tā strādā tiesību vidē, kuru veido nacionālās, Eiropas un starptautiskās tiesības. ST ir jādefinē sava loma un metode šādā pasaulē.

Kā ziņots, šodien plkst.11 notiks ST svinīgā sēde, ar kuru simboliski tiks noslēgts aizgājušais un atklāts jaunais ST darba gads. Svinīgo sēdi ar ziņojumu par konstitucionālo tiesību attīstību 2019.gadā atklās Ziemele. Pēc ziņojuma sekos uzruna, ko sniegs svinīgās sēdes goda viesis - Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc svinīgās sēdes plkst.12.30 notiks preses konference, kurā tiks prezentēts pārskats par ST darbu 2019.gadā. Preses konferencē piedalīsies Ziemele, ST priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova, priekšsēdētājas padomnieks Inguss Kalniņš, Juridiskā departamenta vadītāja Alla Spale un Sabiedrisko attiecību un protokola nodaļas vadītāja Ketija Strazda.

Top komentāri

jurists
j
Satversmes tiesa strādā slikti, nauda, kas tiek izdota tiesas darbības nodrošināšanai, neatsver ieguvumus. Ziemele, ir slikti, jēgas no jums teju ne kādas!
Ziemele ir briesmīgs
Z
un reti riebīgs cilvēks, jo dzīves ceļš pavisam aplams sanācis, un priekšā vien nakts un tumsa!
melnais humors
m
Nez, ko tā Ziemele lieto, ja viņai tādas halucinācijas rādās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē