Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ANO ģenerālsekretārs: Naidīga politiskā vide apdraud bēgļus

Cilvēkus, kas meklē glābiņu no kara un vajāšanas, apdraud naidīga politiskā vide, otrdien paziņojis ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Šodien aprit gads kopš Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālajā asamblejā tika pieņemts Globālais līgums par bēgļiem, lai atvieglotu valstīm slogu, ko rada lielais migrantu pieplūdums, lai radītu likumīgus migrācijas ceļus un vairotu bēgļu iespējas paļauties pašiem uz sevi.

"Laikā, kad tiek uzbrukts tiesībām uz patvērumu, kad bēgļiem tiek aizvērtas tik daudzas durvis un kad tik daudzi migrantu bērni tiek aizturēti un nošķirti no ģimenēm, mums no jauna jāapstiprina viņu cilvēktiesības," Globālajā bēgļu forumā Ženēvā sacīja Gutērrešs.

Uz šo ANO pasākumu sapulcējušies vairāk nekā 1000 valdības pārstāvju un uzņēmēju, lai apspriestu Globālā līguma par bēgļiem īstenošanu.

Gutērrešs sacīja, ka pienācis laiks atteikties no atbalsta modeļa, kura rezultātā pārāk bieži bēgļu dzīves tiek apturētas uz daudziem gadiem, viņi tiek ieslodzīti nometnēs un nespēj neko sniegt sabiedrībai vai piedzīvot pašizaugsmi.

Saskaņā ar ANO Bēgļu aģentūras aplēsēm pasaulē bez savām mājām palicis 71 miljons cilvēku, no kuriem 25 miljoni ir bēgļi ārpus savas valsts.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss aicināja taisnīgāk sadalīt bēgļus pa valstīm.

"No šīs pasaules valstīm tikai 20% ir gatavi uzņemt bēgļus," norādīja Vācijas ministrs.

Deviņas no desmit valstīm, kas uzņem visvairāk bēgļu, ir zemu vai vidēju ienākumu valstis, viņš piebilda.

Rūpnieciski attīstītajām valstīm ir jādara vairāk, uzsvēra Māss.

"Mums nepieciešamas starptautiskas stipendiju programmas, kas dod bēgļiem iespēju pielietot savas prasmes," mediju grupas "Madsack" ziņu redakcijai (RND) norādīja Māss.

Viņš pauda viedokli, ka Vācija pēdējā laikā ir uzņēmusies daudz vairāk atbildības nekā citas valstis.

Tajā pašā laikā Vācijas attīstības ministrs Gerds Millers norādīja, ka bēgļus iespējams daudz efektīvāk atbalstīt valstīs, kurās viņi ieradušies, un viņu izcelsmes valstīs.

"Tādēļ tas ir skandāls, ka ANO Bēgļu aģentūra šogad saņēmusi tikai nedaudz vairāk par pusi no līdzekļiem, kas tai nepieciešamas savam darbam," sacīja Millers.

Top komentāri

ļuļa
ļ
varbūt sāksim ar to, ka nodalīsim jēdzienus ekonomiskais migrants un bēglis? no tiem, kas ieradušies eiropā. labi ja 7% atbilst bēgļa statusam. kāpēc kādam būtu jāuzņem pārējie 93%? kāpēc netiek teikts, ka tie ir nozuedznieki robežpārkāpēji un nelegāļi?
Seska Smaka
S
ano Ģenerālgondons lai rāda piemēru un vienu bariņu no bēgļu/nākļu varzas paņem pie sevis!
Pietiek ņirgāties
P
Vai pret Eiropai uzspiestajiem agresīvajiem slepkavotājiem,izvarotājiem un spridzinātājiem būtu jāizturas draudzīgi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē