Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ASV bažījas, ka Krievija Nord Stream 2 var izmantot spiegošanai

Plānotais gāzes vads Nord Stream 2 jeb Ziemeļu straume 2 no Krievijas uz Vāciju raisa ASV bažas izlūkošanas un militārajā jomā, jo Maskava gāzes vadu varēs izmantot noklausīšanās un novērošanas tehnoloģiju uzstādīšanai Baltijas jūrā, ceturtdien paziņoja ASV amatpersona.

Vašingtona gāzesvada projektu uzskata par sliktu lēmumu, žurnālistiem Berlīnē sacīja ASV valsts sekretāra palīga vietniece enerģētikas diplomātijas jautājumos Sandra Audkērka. ASV skeptiski izturas pret to, vai iespējams panākt Krievijas tranzīta garantijas citām valstīm, tādām kā Ukraina, viņa piebilda.

Vairāku Rietumu uzņēmumu un Krievijas Gazprom konsorcijs, kas izveidots strīdīgus vērtējumus izsaukušā projekta Nord Stream 2 īstenošanai, otrdien paziņoja, ka sāk sagatavošanas darbus Greifsvaldes līcī, Baltijas jūras Vācijas piekrastē.

Vācijas kanclere Angela Merkele pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Nord Stream 2 nav realizējams bez Ukrainas iesaistīšanās gāzes tranzītā.

Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicināja Vāciju atteikties no piedalīšanās Nord Stream 2 izbūvē, norādot, ka tas veicinās blokādi pret Ukrainu.

Nord Stream 2 būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka Nord Stream 2 divu cauruļvadu sistēma nodrošinās gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās apmēram desmit miljardus eiro.

Triju Baltijas valstu un Polijas parlamentu spīkeri martā kopīgā vēstulē brīdināja citu Eiropas valstu parlamentus, ka gāzesvads Nord Stream 2 ir Maskavas politikas instruments, kas padziļinās Eiropas atkarību no Krievijas.

Arī ES klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete pērn atzina, ka Nord Stream 2 nesaskan ar ES enerģētikas politikas mērķiem.

Top komentāri

reptilis
r
...,kāda tur noklausīšanas...nopērk politiķi...ģenerāli ...un tas pats visu pastāsta....
Gudrons
G
Tā būs gudra gāze kas spiegos un visu ziņos Kremlim........
:)
:
Nevienu nesatrauc fakts, ka Nord Stream 1 jau sen eksistē un darbojās? Tad jau visi krievu spiegi jau atrodās tur, kur tiem vajadzēja būt, ja tic šiem jeņķu murgiem! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē