Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

ASV valsts sekretāra vietnieks: Krievijai noteikto sankciju apiešanā galveno lomu spēlē Ķīna

Sankciju sistēmu pret Krieviju un cīņu pret to apiešanu ASV un Eiropas Savienība (ES) pastāvīgi pilnveido un turpinās pilnveidot vismaz līdz kara Ukrainā beigām, bet sankciju apiešanas apkarošanā lielākās problēmas rada Ķīna, nevis atsevišķas Krievijas kaimiņvalstis, teica ASV valsts sekretāra vietnieks Eiropas un Eirāzijas lietās Džeimss O’Braiens.

"Tad, kad runājam par sankciju apiešanu, mēs patiesībā runājam par Ķīnu. Ķīna piegādā 90% Krievijas ieroču rūpniecībā izmantotās elektronikas un 70% mašīnbūves iekārtu. Vienlaikus Ķīna saka saviem Eiropas partneriem, ka vēlas būt to tirdzniecības partnere. Domāju, ka Ķīnai būtu jādzird skaidra atbilde: tu nevari vienlaikus radīt drošības riskus Eiropā un būt tai uzticama tirdzniecības partnere," uzsvēra O’Braiens.

Viņš uzskata, ka tā būtu ļoti efektīva sarunas sastāvdaļa, kas varētu ievērojami iedragāt Krievijas iespējas turpināt iegādāties šīs preces no Ķīnas, kuras ekonomika šobrīd ir grūtā situācijā un Pekinai ir izmisīgi nepieciešama izaugsme.

"Jā, arī mums attiecības ar Ķīnu ir ļoti svarīgas, bet tieši tādas pat tās ir arī Ķīnai. Krievija no Ķīnas iepērk pusi no visa sava importa, taču vienlaikus tie ir tikai kādi 3% no visa Ķīnas eksporta. ASV un Eiropa ir daudz, daudz svarīgākas. Domāju, ka tas ir mūsu trumpis, ko mums ir labi jāizmanto," aģentūrai LETA norādīja ASV valsts sekretāra vietnieks.

Jautāts par spiediena izdarīšanu uz Krievijas kaimiņvalstīm Vidusāzijā un Kaukāzā, kuras tiek vainotas ievērojamā sankcijām pakļauto preču reeksportā uz Krieviju, O’Braiens norādīja, ka arī šajā procesā 90% preču nāk no Ķīnas. Turklāt darbā ar šīm valstīm ir panākts ievērojams progress un daļa šīs tirdzniecības samazinās.

Viņš uzsvēra, ka Rietumiem ir jāstrādā ar šīm Krievijas kaimiņvalstīm, lai tām piedāvātu izvēles iespējas, jo Vidusāzijas valstis pamatā sasniedz globālos tirgus vai nu caur Krieviju, vai Ķīnu.

"Mums jādara kaut kas arī šo valstu labā. Neviena no tām nemaz tik ļoti nevēlas vairāk Krievijas, tās meklē alternatīvas. Redzam, ka pēc tam, kad Armēnija pieprasīja, lai Krievija izved savus spēkus no robežpunktiem, caur šīm robežām preču plūsma uz Krieviju strauji saruka. Turpinām darbu, lai sniegtu šīm valstīm alternatīvas, jo tās labprāt izvēlēsies iespēju attālināties no Krievijas," izteicās O’Braiens.

Runājot par sankciju efektivitāti kopumā, viņš atzina, ka daudzas lietas "mums ir jāiemācās darīt labāk", bet norādīja, ka sankcijas ir tikai viens no rīkiem. "Piemēram, pirms dažām nedēļām Ukraina iznīcināja ievērojamu apjomu Krievijas munīcijas, un sankcijas ir rīks, kas palēninās Krievijas spējas aizvietot šo munīciju. Šādi šie rīki līdzdarbojas," skaidroja O’Braiens.

Viņš piebilda, ka sankcijas ir likušas Krievijai paļauties uz zemākas kvalitātes precēm arī militārajā rūpniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē