Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lietuvas un Polijas līderi norāda uz 4000 Vagner algotņu atrašanos Baltkrievijā

Baltkrievijā pašlaik atrodas ap 4000 Krievijas grupējuma Vagner algotņu un daļa no tiem ir izvietoti netālu no Lietuvas un Polijas teritorijas, ceturtdien paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka ir ap 4000 algotņu", pēc tikšanās Suvalkos ar Nausēdu žurnālistiem teica Moraveckis, pieļaujot, ka algotņu varētu būt arī nedaudz vairāk.

"Mēs salīdzinājām abu mūsu rīcībā esošos datus, un varam secināt, ka tie ir ļoti līdzīgi. Baltkrievijas teritorijā esošo algotņu skaits pārsniedz vai ir tuvu 4000, un daļa no tiem ir pienākuši tuvu mūsu robežai un ieņēmuši pozīcijas Grodņas apgabalā," piebilda Nausēda, sakot, ka "situācija ir ērta provokācijām gan uz Polijas - Baltkrievijas, gan Lietuvas - Baltkrievijas robežas".

Savukārt Moraveckis pauda pārliecību, ka Krievija, izmantojot vagneriešus, pārbauda Polijas un tās sabiedroto reakciju.

""Vagner" ir īpašs drauds. Grupējuma vienības tiek pārvietotas tuvu NATO austrumu flangam, lai to destabilizētu. Tie ir reāli draudi, ko ir apstiprinājuši mūsu sabiedrotie," klāstīja Polijas premjerministrs.

Viņaprāt, Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas "sacelt haosu" un tādējādi destabilizēt situāciju Polijā un Lietuvā.

Kā iespējamo apdraudējumu Moraveckis uzskaitīja to, ka vagneriešus var izmantot nelegālo migrantu virzīšanai no Baltkrievijas uz Poliju, algotņi var izlikties par nelegālajiem migrantiem, lai iekļūtu Polijas vai citu NATO austrumu flanga valstu teritorijā.

Nedēļas nogalē Moraveckis paziņoja, ka vairāk nekā 100 Baltkrievijā izvietoto "Vagner" algotņu pārcelti Suvalku koridora tuvumā netālu no Polijas un Lietuvas robežas. Moraveckis brīdināja, ka situācija kļūst bīstamāka un pieaug riski par jaunu hibrīduzbrukumu Polijai. Savukārt otrdien Polijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka tās gaisa telpu valsts austrumos pārkāpuši divi Baltkrievijas militārie helikopteri.

Pirmdien Nausēda paziņoja, ka "Vagner" algotņu atrašanās Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas ir liels apdraudējums un palielina provokāciju riskus.

Lietuvas un Polijas amatpersonas ir paudušas gatavību slēgt robežu ar Baltkrieviju nopietnu incidentu gadījumā.

Tā dēvētais Suvalku koridors ir apmēram 100 kilometrus plats Lietuvas un Polijas robežas posms, kas rietumos robežojas ar Kēnigsbergas (Karaļauču) apgabalu un austrumos - ar Baltkrieviju. Kara gadījumā tā sagrābšana NATO sabiedrotajiem noslēgtu sauszemes maršrutu uz Baltijas valstīm, tādēļ tā aizsardzība ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē