Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Stoltenbergs: Irānai jāizvairās no tālākas vardarbības un provokācijām

Irānai ir jāizvairās no tālākas vardarbības un provokācijām, pirmdien pēc NATO vēstnieku ārkārtas sanāksmes Briselē pavēstīja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mūsu šīsdienas sanāksmē sabiedrotie aicināja uz atturību un deeskalāciju. Jauns konflikts nebūtu neviena interesēs, tāpēc Irānai ir jāatturas no tālākas vardarbības un provokācijām," paziņoja Stoltenbergs.

NATO vēstnieki tikās, lai apspriestu situāciju Tuvajos Austrumos pēc Irānas ģenerāļa Kasema Sulejmani nogalināšanas ASV triecienā Irākā.

Piektdien ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandieris ģenerālis Kasems Sulejmani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Sulejmani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Sulejmani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka Kudsas spēki ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vainoja Sulejmani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Sulejmani nāvi, bet Tramps solījis pamatīgi atspēlēties, ja Irāna uzbruks ASV objektiem vai pilsoņiem, atmaksājot par Sulejmani nogalināšanu.

Situācijas pasliktinājusies arī Irākā, kuras parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus, kas cīnās pret teroristu grupējumu Islāma valsts.

Pašreiz Irākā dislocēti aptuveni 5000 ASV karavīru.

NATO spēki Irākā apmāca vietējos drošības spēkus, bet šī misija var tikt apdraudēta, ja koalīcijas spēkiem nāksies pamest Irāku.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka irāņus šis teksts sajūsminās...!
prieks
p
Visticamák Stoltenbergs bija sadzéries, kad "radíja" shito sviestu! :D
Ass
A
Vai sis expacifists vispār saprata kas notika?Sim pieleca ka NATO dalībvalsts uzbruka suverēnai valstij un nogalināja amatpersonu?Kam sis prasa atturēties no vardarbības?kur sankcijas pret ASV ?kur es nosodījums un turpmākie soli?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē