Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ieaudzē dārzā rabarberus

Parasti ar pirmo rabarberu ražu var mieloties jau maija otrajā pusē, un tā ir viena no pirmajām pavasara garšām, kas izaug dārzā zem klajas debess. Ja jums dārzā rabarberu krūma vēl nav, noteikti vērts iegādāties, jo tos var stādīt visas vasaras garumā – no aprīļa vai brīža, kad augsne atkususi un iesilusi.

 

Jāmēslo un jālaista
Rabarberiem nepatīk nelūgti viesi un uzbāzīgi kaimiņi, tādēļ tos ieteicams stādīt savrup un vietā, kura nav nezāļaina. Jo agrāk saule to sāks sildīt, jo drīzāk ienāksies raža. Vispiemērotākā rabarberu audzēšanai ir irdena, ūdenscaurlaidīga smilšmāla augsne ar neitrālu skābuma jeb pH līmeni. Smilšainā augsnē rabarberi nebūs tik sulīgiem, resniem kātiem, tie būs vājāki un sausāki. Rabarberi, it sevišķi pirmajā stādīšanas gadā, kamēr iesakņojas, ir prasīgi attiecībā uz barības vielām, tādēļ nepieciešama bagātīga mēslošana. Lieliski, ja ieplānojāt dārzā vietu rabarberiem jau rudenī un paguvāt zemi samēslot, taču to var izdarīt arī pirms stādīšanas, aptuveni 40 cm dziļumā ielabojot augsni ar kūtsmēsliem, kas labi sadalījušies. Der arī komposts. Ja jums dārzā ir rabarberi, bet tie ir koksnaini, mazi un nīkuļo, visticamāk, augiem pietrūkst barības vielu. Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacijas agronome Lija Aunkrogere atgādina – rabarberi mīl arī kārtīgi padzerties, tādēļ tie sausā laikā intensīvi jālaista, it sevišķi periodā, kamēr iesakņojas. Augsni ap rabarberu ceriem nepieciešams arī uzrušināt. 

 

Pareizi kopti, ražos daudzus gadus
Rabarberi aug kupli, un viens cers parasti aizņem visai lielu platību, tādēļ stādot jāievēro attālums no metra līdz pusotram metram. Rabarberu stādus var iegādāties stādaudzētavās. Populārākās šķirnes ir Viktorija un Tukums 5 – šī ir nedaudz saldāka. Rabarberus iespējams pavairot arī, dalot cerus. To dara pavasarī, kad parādās pumpuri. Parasti dala spēcīgāko mātesaugu, atdalot saknes, kur katrai ir vismaz divi pumpuri. Atdalītā auga brūce jāapsauļo, lai neveidojas puve. Pirmajā stādīšanas gadā ražu nevāc, ļauj augam nobriest un uzkrāt spēkus. Jāatceras, ka, ražu vācot, kātus saudzīgi izrauj, nevis nogriež. Pilnīgi visus kātus izlauzt nedrīkst, jāatstāj vismaz daži, lai līdz vasaras beigām augam pietiek spēka barības vielu uzkrāšanai. Ziedēt neļaujiet – ziedneši jāizlauž, tiklīdz parādījušies.

Pareizi rabarberus kopjot – laistot, mēslojot, apkarojot nezāles, laikus izvācot augu atliekas –, kaitēkļi rabarberus neposta, taču reizēm tos apdraud stublāju pūcītes, biešu spradži, laputis, kā arī dažkārt mēdz izplatīties lapu plankumainība. Lai tas nenotiktu, rudenī ir jānovāc visas auga atliekas un tās jāpiesedz ar mulču, lai pasargātu no kailsala. Jāmēslo katru otro vai trešo gadu atkarībā no augsnes – smilšainā biežāk. Mēslot var vai nu pavasarī, vai rudenī. Viena rabarberu stādījuma mūžs ir garš – tas ražīgi vienā vietā var augt pat desmit gadu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits