Tas, kā dzīvo un ko piedzīvo mūsu gremošanas sistēma, ir atkarīgs gan no mūsu dzīvesveida, gan no uztura. Par biežākajām uzklausītajām sūdzībām gremošanas orgānu speciālistam gastroenterologam stāsta Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un Veselības centra 4 grupas uzņēmuma Capital Clinic Riga ārste gastroenteroloģe Vita Skuja.
Sūdzības, ar ko ikdienā visvairāk saskaras kuņģa un zarnu slimību speciālisti, ir saistīti ar vēdera darbības sarežģījumiem, ko ikdienā ierasti dēvējam par vēdera pūšanos, caureju vai aizcietējumu. "Vēdera pūšanās un vēdera izejas traucējumi, ar to saprotot gan šķidru vēdera izeju, gan aizcietējumus, ir ierastākās pacientu sūdzības. Pirmais, ar ko sākam, paralēli rūpīgai izmeklēšanai ir šķīvja satura pārskatīšana," stāsta V. Skuja.
Ja pacients sūdzas par regulāru vēdera pūšanos, jāizpēta ēšanas paradumi, lūkojoties, vai tajos nav pārāk daudz cukura. "Jāatceras, ka cukurus satur ne tikai jau sen labi zināmie saldumi un saldinātie dzērieni. Cukurus pastiprinātā daudzumā satur arī izdaudzinātie veselīgie augļi, dārzeņi un pat piens. Nereti vēdera pūšanās pamatā ir pārlieku liels tādu produktu daudzums uzturā, kas satur kādu no pieciem cukura veidiem – fruktozi, galaktozi, fruktānus, galaktānus vai poliolus.
Visu interviju/rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 24. maija, numurā! Ja ir vēlme laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!