Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Miega higiēna dzīves kvalitātei

Vērts izveidot paradumus, kas palīdzēs izgulēties un uzlabos ilgtermiņā arī veselību.

Bez miega mēs ilgstoši funkcionēt nevarētu. Atliek vien kārtīgi neizgulēties vienu nakti, un nākamajā dienā miega trūkums liek par sevi manīt gan ar darbspēju zudumu, garastāvokli, nervozitāti, grūtākām koncentrēšanās spējām un dažkārt pat galvassāpēm. Miegs ir dabīgs stāvoklis, kad organisms atpūšas, un tāpēc jāpievērš uzmanība, lai tas būtu pilnvērtīgs, kvalitatīvs un veselīgs. Lai to nodrošinātu, der izveidot noteiktu dienas un gulēt iešanas ritmu jeb parūpēties par miega higiēnu. 
 

Ietekmē izskatu, raksturu, mūža ilgumu

Farmaceite Alīna Fleišmane skaidro, ka miega trūkums ne tikai ietekmē veselību un labsajūtu, bet arī izskatu. Cilvēks izskatās noguris, vecāks par saviem gadiem, bēdīgs, bieži vien acis ir aizpampušas un zem acīm izveidojas "maisiņi" jeb pietūkums. Šīs vizuālās pazīmes var liecināt par daudzām citām veselības problēmām, taču arī miega traucējumi ir viens no saslimšanu pavadoņiem, tāpēc tos nedrīkst ignorēt. 

Ja miega rituāli ir izstrādāti un tomēr situācija neuzlabojas, ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. 

Guļot uzkrājas spēka rezerves un smadzenes turpina apstrādāt un sakārtot dienas laikā apgūto un piedzīvoto, lai mēs varētu to izmantot nākotnē, miegs nodrošina atpūtu dažādām orgānu sistēmām, vielmaiņas procesi notiek lēnāk, bet smadzenes, kaut arī pastāvīgā darbībā gluži kā sirds un plaušas, kas veic dzīvību uzturošas funkcijas, vienlaikus nodrošina atpūtu mūsu nervu sistēmai. Pāris dienu bez miega ilgtermiņā būtisku ļaunumu nenodarīs, taču, ja neizgulēšanās ir ikdiena, agri vai vēlu cietīs veselība kopumā, ar laiku miega traucējumi novedīs arī pie rakstura izmaiņām – agresivitātes, pat halucinācijām, bet, ja pilnīgi bez miega tiks aizvadītas 10 diennaktis, visbiežāk iestājas nāve. 
 

Labas domas labākam miegam

Nepieciešamais miega ilgums katram indivīdam ir atšķirīgs. Visveselīgākais miega ilgums pieaugušam cilvēkam ir no sešām līdz deviņām stundām, skaidro miega speciālists, anesteziologs Juris Svaža. 

Lai uzlabotu savu miega higiēnu, viņš rekomendē ikvienam – gan bērniem, gan pieaugušajiem – doties gulēt vienā un tajā pašā laikā.

Tiek uzskatīts, ka ideālais laiks iemigšanai ir ne vēlāk kā pulksten desmit vakarā,

ne velti miega stundas līdz pusnaktij skaistumkopšanas speciālisti mēdz dēvēt par "skaistuma miegu" jeb beauty sleep. Ja iemiegam pirms pusnakts, lielākajai daļai cilvēku no rīta ir vieglāk pamosties. 

Pirms miega nevajadzētu sērfot internetā vai skatīties filmas – lietot elektroniskas ierīces –, jo ir izpētīts, ka ekrānu zilā gaisma traucē nomierināties un iemigt. Ideāli, ja šīs ierīces spējat nolikt malā jau vismaz stundu pirms došanās gulēt un tā vietā palasāt grāmatu, mierīgi pavingrojat, piemēram, jogojot, vai pameditējat, izmantojot nomierinošus elpošanas vingrojumus, koncentrējoties uz ieelpas un izelpas garumu ar mērķi padarīt tās vienmērīgas un maksimāli garas. Pirms miega atslēgties no dienas stresa palīdz arī pateicības domu praktizēšana. Ik vakaru padomājiet par, piemēram, septiņām lieliskām lietām, kas notikušas konkrētajā dienā un par kurām izjūtat pateicību. Sajutīsieties labāk, mierīgāk un dažkārt domāšanas procesā jau iemigsiet, turklāt ilgtermiņā tas ikdienā palīdz prātam koncentrēties uz labajām lietām, kas notiek ikdienā, līdz ar to kļūsiet harmoniskāks, dzīvespriecīgāks, kas savukārt rezultēsies labākā miega kvalitātē.
 

Tumsā un klusumā

Parūpējieties, lai apstākļi guļamistabā ir ērti un patīkami. Pirms miega – klusināta gaisma, bet guļot – pilnīga tumsa. Ja iespējams, novērsiet trokšņus, kas varētu traucēt miegam. Nevajadzētu guļamistabā turēt elektroierīces, kuras izstaro gaismu, jo pat neliela mirgojoša sārta vai zila wi-fi iekārtas lampiņa var kļūt par miega traucējumu iemeslu. 

Izvēlieties ērtu matraci, spilvenus, segu – šis nav viegls uzdevums un var prasīt laiku un naudas resursus, taču noteikti ir tā vērts! It sevišķi, ja jums ir kādi veselības traucējumi, kas saistīti ar muguras vai citām sāpēm, migrēnu. 

Uz nakti nesadzerieties kofeīnu saturošus dzērienus, uz nakti – tas nozīmē vismaz piecas stundas pirms miega. Nelietojiet alkoholu kā miegu veicinošu līdzekli, tā vietā iemalkojiet nomierinošu zāļu tēju. Taču uz nakti sadzerties šķidrumu vispār nav vēlams, lai nebūt jāceļas un jāiet uz tualeti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits