Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nestandarta vīni

Ne reizi vien esmu ļoti pozitīvi atsaucies par Latvijas vīnu tirgu. Interesantu un labu vīnu dažādība pret mūsu tirgus lielumu mani nebeidz pārsteigt. Apbrīnoju tirgotājus, kas uzdrošinās šeit tirgot interesantas, bet komerciāli ne pārāk izdevīgas lietas. Daudz vieglāk ir tirgot to, ko masveidā pieprasa «vidējais» patērētājs, nevis censties viņam piedāvāt kādu interesantu izcilas kvalitātes, bet nestandarta produktu.

Jau kādu laiku sekoju kāda plašai sabiedrībai ne pārāk zināma ASV vīnkopības reģiona produkcijas gaitām Latvijas tirgū. Runa ir par Vašingtonas štatu. Vienīgais, kas tam kopīgs ar ASV galvaspilsētu, ir nosaukums. Štats atrodas pretējā Amerikas pusē pie Klusā okeāna blakus Kanādas robežai. Tas ir otrs lielākais ASV vīnkopības reģions, kas, pēc atsevišķu speciālistu domām, nākotnē varētu pārspēt Kaliforniju. Šis reģions man pirmām kārtām asociējas ar nedaudz netradicionālu garšu, kas piemīt vīniem, kuri ražoti no plaši pazīstamām vīnogu šķirnēm. Nesen pagaršoju Vašingtonas lielākā vīnu ražotāja Columbia Crest 2009. gada ražas vīnu no Gewᅢᄐrztraminer vīnogām. Aromāts it kā tradicionāls. Nedaudz rožu, nedaudz aprikožu un maigi pipariņi. Toties garša! Absolūti netradicionāla Eiropas un arī Čīles Gewᅢᄐrztraminer. Vispirms jūtami izteikti citrusi, kas pāriet saldenākās aprikožu medus notīs. Pēc tam garša kļūst it kā izplūdusi, bet aromātā uzpeld petrolejas notis. Ja sākumā nebūtu klasiskā aromāta, es pat domātu, ka vīns pagatavots no Riesling vīnogām. Ja jums ir apnicis klasiskais un treknais Elzasas Gewᅢᄐrztraminer, iesaku pamēģināt šo - vieglāko un nedaudz trako versiju.

Viens no visbiežāk minētajiem nepareizajiem apgalvojumiem skan šādi: «Baltvīnus ražo no baltām vīnogām, bet sarkanvīnus - no sarkanām vīnogām.» Tā nav. Tipisks piemērs ir baltvīns, kas tiek ražots no sarkanajām Pinot gris vīnogām. Tā ir ļoti viltīga vīnoga: tās krāsa var svārstīties no tumši sarkanas līdz pat viegli rozā krāsai, tomēr visbiežāk tā ir pelēksarkana.

Pēdējā laikā šo vīnogu šķirni arvien vairāk iecienījuši arī Jaunās pasaules vīndari. Sevišķi tas sakāms par Jaunzēlandi. Patērētājs ir noguris no smagnējiem ozolkokā izturētiem Chardonnay vīnogu vīniem un grib kaut ko citu. Pinot gris piedāvā šo kā alternatīvu. Labs šī vīna paraugs ir nedaudz blīvāks nekā tradicionāli baltvīni un pēc savas uzbūves un konsistences ir nedaudz tuvāks sarkanvīnam. Tas ir samērā universāls un to iespējams kombinēt ar dažādiem ēdieniem. Kādā no degustācijām satiku labākā Rīgas dzērienu veikala Vīna pietura pārstāvi Jāni Kumsāru, kurš man ieteica pagaršot Jaunzēlandes vīnu Te Mara Pinot gris. Pēc viņa teiktā, tas ir labākais Pinot gris vīnogu vīns Latvijā. Neizturēju un nopirku. Tiešām laikam Jānim būs bijusi taisnība. Šis ir Vīns, kas rakstāms ar lielo burtu. Aromātā smaržīgi ziedi ar nelieliem pipariņiem. Garša gandrīz perfekta, ar lieliski sabalansētiem bumbieriem, āboliem un tropu augļiem. Sevišķi patīkami, ka, par spīti augļainajai uzbūvei, vīns nav zaudējis minerālus. Tie piešķir vīnam spēcīgu raksturu un padara to nopietnāku. Kaut ko tik nopietnu no Pinot gris nebiju gaidījis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko