Kroga Vecmeita ar kaķi saimniekam Rolandam Pētersonam, atpazīstamam kā Rolim no populārā TV raidījuma Glābējkomanda Cepums, makaroni glāba dzīvību padomju armijā. "Ar ēšanu nebija spīdoši - kāds iegāji ēdnīcā izsalcis, tāds arī nepaēdis no tās iznāci. Makaroni po flotski bija neatņemama pusdienu sastāvdaļa. Reiz esot narjadā, kad ar zobbirstīti visu vajadzēja berzt līdz žilbinošam spīdumam, mums uzsmaidīja necerēta veiksme - divatā ieguvām makaronu katlu, kurš bija domāts astoņiem. Pierijāmies!" Tā nopietni par makaroniem runājot, Rolis izvēlas tos makaronus, kas varbūt maksā nosacīti dārgāk, bet kuriem ir labāka kvalitāte. Tie ir gan olu, gan pilngraudu makaroni. "Svarīgi zināt arī makaronu nosaukumus, kas skan kā mūzika - Pusilli, Cotelli u.c. un tie izskatās arī skaisti - spirāles, zvaigznītes, trubiņas. Makaronus var ēst ziemā un vasarā, karstus un aukstus. Tos pievieno zupām un salātiem, tie ir pamatēdienā, uzkodās un, es domāju, arī interesantu desertu varētu pagatavot," skaidro Rolis un piebilst, ka "uz makaroniem labi ķeras karpas". Bet tas jau ir cits stāsts.
Šoreiz šefa, piepalīdzot šefpavārei Ingai Lujānei, receptēs izmantoti Rīgas dzirnavnieka AXA pilngraudu makaroni, kuru sastāvā ir 55% pilngraudu miltu, kas satur ogļhidrātus un proteīnus, kuri nepieciešami ikdienas uzturam. Pateicoties tam, ka pilngraudu produkts sastāv no klijām un dīgļiem, organisms tiek bagātināts ar uzturvielām - vitamīniem, minerāliem, antioksidantiem, veselīgām taukvielām un šķiedrvielām. Pilngraudu produkti palīdz ilgāk uzturēt arī sāta sajūtu.
"Pilngraudu makaroni nesalīp gatavojot. Atšķirībā no citiem tie ir ilgāk (nu līdz 10 minūtēm) jāpavāra."
***
Fusili ar vistu mango un karija mērcē
Vajadzēs:
pilngraudu makaronus
vistas fileju
sviestu (cepšanai)
šalotes sīpolus
Vegetu
kariju
saldo krējumu
mango mērci
Indijas riekstus
Vistas krūtiņu sagriež nelielos gabaliņos. Šalotes sīpolus sīki sakapā. Pannā izkausē sviestu, liek iekšā sīpolus un cep apmēram minūti. Pievieno vistas gabaliņus un turpina cept, līdz gaļa gandrīz gatava. Uzkaisa nedaudz Vegetas. Pievieno karija pulveri un maisot pacep vēl pusminūti. Uzlej saldo krējumu un vāra, līdz sāk biezēt, tad pieliek mango mērci un pavāra vēl apmēram minūti.
Pilngraudu makaronus vāra (9-10 minūtes), neuzliekot katlam vāciņu. Pasniedz ar mērci, pārkaisot ar apgrauzdētiem Indijas riekstiem.
***
Cotelli ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem
Vajadzēs:
pilngraudu makaronus
vītinātu bekonu
kaltētus tomātus
parmezāna sieru
Pesto:
svaigu baziliku
sāli
laima sulu
cukuru
ciedru riekstus
olīveļļu
Pagatavo pesto - svaigu baziliku saberž ar nedaudz sāls, laima sulu, cukuru un ciedru riekstiem un olīveļļu.
Vītinātu bekonu apcep uz pannas.
Pilngraudu makaronus vāra 9-10 minūtes, neuzliekot katlam vāciņu, bet pievienojot sāli pēc garšas. Gatavus makaronus sajauc ar bazilika pesto, apcepto bekonu, kaltētajiem tomātiem. Pasniedzot pārkaisa ar parmezana sieru.
***
Makaroni ar lasi un garnelēm
Vajadzēs:
pilngraudu makaronus
svaigu laša fileju
garneles
svaigas dilles
sviestu (cepšanai)
saldo krējumu
sāli un piparus
baltvīnu
Svaiga laša fileju sagriež. Sīki sakapā dilles. Izkausētā sviestā liek laša gabaliņus un nedaudz apcep no abām pusēm, apkaisa ar sāli un pipariem. Pielej nedaudz baltvīna un pasautē (apmēram minūti). Pielej saldo krējumu un pievieno garneles. Vāra, līdz nedaudz sabiezējis. Pārkaisa mērcei dilles. Pilngraudu makaronus vāra (9-10 minūtes), neuzliekot katlam vāciņu, un pasniedzot tiem pārlej mērci.