Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Universāls un pilngraudu? Makarons!

Katram ir savs makaronu stāsts. Mana pirmā trauma - skolas ēdnīcas salipušie un aukstie makaroni. Bet vēlāk tas aizmirsās, kad Venēcijā pa šķīvi virpināju spageti un kādā no Kapri salas restorāniem starp pastu varēju iepazīt neredzētus "jūras zvērus".

Kroga Vecmeita ar kaķi saimniekam Rolandam Pētersonam, atpazīstamam kā Rolim no populārā TV raidījuma Glābējkomanda Cepums, makaroni glāba dzīvību padomju armijā. "Ar ēšanu nebija spīdoši - kāds iegāji ēdnīcā izsalcis, tāds arī nepaēdis no tās iznāci. Makaroni po flotski bija neatņemama pusdienu sastāvdaļa. Reiz esot narjadā, kad ar zobbirstīti visu vajadzēja berzt līdz žilbinošam spīdumam, mums uzsmaidīja necerēta veiksme - divatā ieguvām makaronu katlu, kurš bija domāts astoņiem. Pierijāmies!" Tā nopietni par makaroniem runājot, Rolis izvēlas tos makaronus, kas varbūt maksā nosacīti dārgāk, bet kuriem ir labāka kvalitāte. Tie ir gan olu, gan pilngraudu makaroni. "Svarīgi zināt arī makaronu nosaukumus, kas skan kā mūzika - Pusilli, Cotelli u.c. un tie izskatās arī skaisti - spirāles, zvaigznītes, trubiņas. Makaronus var ēst ziemā un vasarā, karstus un aukstus. Tos pievieno zupām un salātiem, tie ir pamatēdienā, uzkodās un, es domāju, arī interesantu desertu varētu pagatavot," skaidro Rolis un piebilst, ka "uz makaroniem labi ķeras karpas". Bet tas jau ir cits stāsts.

Šoreiz šefa, piepalīdzot šefpavārei Ingai Lujānei, receptēs izmantoti Rīgas dzirnavnieka AXA pilngraudu makaroni, kuru sastāvā ir 55% pilngraudu miltu, kas satur ogļhidrātus un proteīnus, kuri nepieciešami ikdienas uzturam. Pateicoties tam, ka pilngraudu produkts sastāv no klijām un dīgļiem, organisms tiek bagātināts ar uzturvielām - vitamīniem, minerāliem, antioksidantiem, veselīgām taukvielām un šķiedrvielām. Pilngraudu produkti palīdz ilgāk uzturēt arī sāta sajūtu.

"Pilngraudu makaroni nesalīp gatavojot. Atšķirībā no citiem tie ir ilgāk (nu līdz 10 minūtēm) jāpavāra."

***

Fusili ar vistu mango un karija mērcē


Vajadzēs:

pilngraudu makaronus

vistas fileju

sviestu (cepšanai)

šalotes sīpolus

Vegetu

kariju

saldo krējumu

mango mērci

Indijas riekstus

Vistas krūtiņu sagriež nelielos gabaliņos. Šalotes sīpolus sīki sakapā. Pannā izkausē sviestu, liek iekšā sīpolus un cep apmēram minūti. Pievieno vistas gabaliņus un turpina cept, līdz gaļa gandrīz gatava. Uzkaisa nedaudz Vegetas. Pievieno karija pulveri un maisot pacep vēl pusminūti. Uzlej saldo krējumu un vāra, līdz sāk biezēt, tad pieliek mango mērci un pavāra vēl apmēram minūti.

Pilngraudu makaronus vāra (9-10 minūtes), neuzliekot katlam vāciņu. Pasniedz ar mērci, pārkaisot ar apgrauzdētiem Indijas riekstiem.

***

Cotelli ar baziliku un saulē kaltētiem tomātiem


Vajadzēs:

pilngraudu makaronus

vītinātu bekonu

kaltētus tomātus

parmezāna sieru

Pesto:

svaigu baziliku

sāli

laima sulu

cukuru

ciedru riekstus

olīveļļu

Pagatavo pesto - svaigu baziliku saberž ar nedaudz sāls, laima sulu, cukuru un ciedru riekstiem un olīveļļu.

Vītinātu bekonu apcep uz pannas.

Pilngraudu makaronus vāra 9-10 minūtes, neuzliekot katlam vāciņu, bet pievienojot sāli pēc garšas. Gatavus makaronus sajauc ar bazilika pesto, apcepto bekonu, kaltētajiem tomātiem. Pasniedzot pārkaisa ar parmezana sieru.

***

Makaroni ar lasi un garnelēm


Vajadzēs:

pilngraudu makaronus

svaigu laša fileju

garneles

svaigas dilles

sviestu (cepšanai)

saldo krējumu

sāli un piparus

baltvīnu

Svaiga laša fileju sagriež. Sīki sakapā dilles. Izkausētā sviestā liek laša gabaliņus un nedaudz apcep no abām pusēm, apkaisa ar sāli un pipariem. Pielej nedaudz baltvīna un pasautē (apmēram minūti). Pielej saldo krējumu un pievieno garneles. Vāra, līdz nedaudz sabiezējis. Pārkaisa mērcei dilles. Pilngraudu makaronus vāra (9-10 minūtes), neuzliekot katlam vāciņu, un pasniedzot tiem pārlej mērci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko