Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Gardi un sātīgi ēdieni tiem, kas gatavo svētku pusdienas

Šoreiz jums, lasītāji, piedāvāju receptes ēdieniem, ko pēdējās nedēļās dažādās ballītēs gatavoju pati vai ar kuriem tiku cienāta. Mitrais, ar augļiem bagātīgi pildītais kēkss man pašai garšo tik ļoti, ka atzīšos - nākamajā rītā pēc tam, kad ar to tiku cienāta, pamostoties pati pirmā doma bija - kāpēc es vakar neapēdu vairāk, cik žēl, ka šodien to vairs nedabūšu! Arī siera kūka ir izcila, vienīgi, to ēdot, jācer, ka kaloriju dievs būs pievēris acis.

Savukārt trusim neaizmirstiet pievienot graudu sinepes. Kā saka Mārtiņš Rītiņš, - pat nevarat iedomāties, cik trusis labi sader ar sinepēm!

Ziemas kēkss ar bagātīgu pildījumu

Sastāvdaļas 12–16 gabaliņiem: 275 g sviesta, 225 g cukura, 6 olas, 275 g miltu, 2 tējk. piparkūku garšvielu, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. cepamā pulvera, 350 g sukāžu un žāvētu augļu (pēc izvēles), 100 g kaltētu dzērveņu un ķiršu, 200–300 g riekstu (pēc izvēles), 1 citrons, 1 apelsīns, 150 g ruma (vai brendija, konjaka, upeņu liķiera). Dekorēšanai: aprikožu ievārījums, šokolāde (baltā un brūnā), rieksti (pēc izvēles)

1. Sukādes un žāvētos augļus (pēc izvēles) smalki sagriež.

2. Citronam un apelsīnam norīvē miziņu un pievieno sukādēm un žāvētajiem augļiem. No apelsīna un citrona izspiež sulu.

3. Sukādes un žāvētos augļus pārlej ar izspiesto apelsīnu un citronu sulu un rumu. Kārtīgi izmaisa un atstāj diennakti, lai sukādes un žāvētie augļi kārtīgi piesūcas ar sulu un uzbriest (šķidrums pilnībā sasūksies augļos).

4. Bļodā ieliek sviestu (istabas temperatūrā), pievieno cukuru un ar mikseri kārtīgi sakuļ, līdz masa kļūst gaisīga un balta. Konditore teic, ka noteikti jāizmanto sviests, nevis margarīns, jo tas kēksam piešķir pilnīgi citu garšu.

5. Kad sviesta un cukura masa sakulta, pa vienai pievieno olas un turpina kult, līdz tās kārtīgi iemaisītas masā.

6. Miltiem pieber cepamo pulveri un izmaisa.

7. Sakultajai masai ber klāt miltus ar cepamo pulveri, pievieno kanēli, piparkūku garšvielas (var izmantot gatavos piparkūku garšvielu maisījumus vai arī pagatavot pats, samaļot un sajaucot kopā krustnagliņas, ingveru, muskatriekstu, koriandru, kardamonu, smaržīgos piparus). Pievieno arī izmērcētās sukādes un žāvētos augļus un riekstus. Visu kārtīgi izmaisa.

8. Kēksa formu ietauko ar sviestu vai eļļu. Pilda ar kēksa masu.

9. Kēksu liek krāsnī 170 grādos un cep aptuveni stundu. Kēksa gatavību nosaka, tajā iedurot sērkociņu. Ja mīkla nelīp pie sērkociņa, kēkss ir izcepies.

10. Kad kēkss izcepts, katliņā uzsilda aprikožu ievārījumu un pārziež kēksu, ļaujot ievārījumam tajā iesūkties.

11. Pēc tam izkausē šokolādi (kādu vēlas) un pārlej kēksam. Lai šokolādi kēksam būtu vieglāk pārliet, izkausētajai šokolādei pievieno nedaudz olīveļļas, tad šokolāde kļūst vijīgāka un pēc tam, griežot kēksu, nelūst gabaliņos.

12. Kēksam virsū uzkaisa izvēlētos riekstus.


Sautēts trusis

Sastāvdaļas 6 personām: 1 trusis, saišķis garšaugu – pētersīļi, oregāno, timiāns, salvija, 1/2 tējk. muskatrieksta, 4 melnie pipari, šķipsniņa maltu piparu, 2 smaržīgie pipari, 250 ml sausā baltvīna, 2 ēd. k. graudu sinepju, 50 ml saldā krējuma, 1/4 citrona sulas, 1 ola, eļļa apcepšanai, sāls pēc garšas

1. Trusi sadala gabaliņos, liek katliņā, pievieno piparus, muskatriekstu, pārlej ar baltvīnu un atstāj uz vismaz divām stundām iemarinēties. 

2. Truša gabaliņus izņem no marinādes, pannā mazliet apcep.

3. Liek atpakaļ katliņā ar marinādi, pielej ūdeni tā, lai gaļa būtu pārklāta, pievieno nesasamalcinātus zaļumus un lēni sautē, kamēr mīksts. Pievieno sāli.

4. Izņem gaļu no katla, izņem arī savārījušos zaļumus, kuri garšu jau atdevuši. Buljonam, nepārtraukti maisot, pievieno saldo krējumu, kārtīgi sakulto olu. Uzkarsē, līdz mērce uzmet burbuli, tad nogriež uguni, pievieno sinepes un, ja vēlas, citrona sulu. 

Siera kūka

Sastāvdaļas 10–12 gabaliņiem: pamatnei – 1,5 paciņas klasisko Selgas cepumu, 1 paciņa sviesta; pildījumam – 225 g cukura, 75 g miltu, 750 g svaigā siera (klasiski Philadelphia), 2 olas, 1 ēd. k. vaniļas esences vai 1 paciņa vaniļas cukura, 300 ml saldā krējuma

1. Ar blenderi sasmalcina cepumus līdz miltu konsistencei.

2. Izkausē sviestu, sajauc ar cepumu «miltiem» un ieklāj veidnē.

3. Veidni uz 10 minūtēm liek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.

4. Tikmēr bļodā sajauc miltus ar cukuru.

5. Pievieno svaigo sieru, un masu ar mikseri puto trīs minūtes. Sākot putot, jāuzmanās, lai siers nešļakstās ārā no bļodas.

6. Iegūtajai masai pievieno olas, vaniļas esenci vai cukuru un saldo krējumu. To visu atkal puto trīs minūtes. Tiek iegūta viendabīga masa.

7. Izņem no cepeškrāsns veidni ar cepumu pamatni un uzlej pildījumu. Liek atpakaļ cepeškrāsnī. Cep aptuveni 50 minūtes. Cepeškrāsnī jāieliek arī trauks ar ūdeni, lai kūkas pildījums cepoties neplīst, jo tas briedīs un celsies uz augšu.

8. Kūka ir gatava, kad tās virsa kļuvusi viegli zeltaina un vidus ir stingrs.

9. Kūku atdzesē un vismaz uz trim stundām vai visu nakti, liek ledusskapī. Kūka jāatstāj formā, līdz pilnībā atdzisusi.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko