Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Receptes ar pasaules garšu

Britu pankūciņas, franču liellops, meksikāņu tortiljas.

Kamēr briti gatavojas izstāties no Eiropas Savienības, jūs varat gatavot – izmēģināt kādu no viņu virtuves ēdieniem, piemēram, mazās apaļās rauga pankūciņas krampetes (crumpets). Lai gan briti paši mēdz teikt, ka viņu humors ir daudz labāks nekā viņu ēdiens (protams, nerunājot par aizguvumiem no indiešu virtuves), tomēr mazās krampetes, manuprāt, ir gards, pufīgs izņēmums. Izcilas savā vienkāršībā. Viņi paši tās ēd brokastīs vai launagā pie tējas, piesūcinot ar izkausētu sviestu vai, piemēram, krēmīgo stiltonu. Man tas šķiet par treknu, tāpēc es krampetes papildinu ar latvisku garšu – brūkleņu un ābolu ievārījumu. Abas pārējās receptes, iespējams, būs vairāk dzirdētas – liellopa sautējums franču un ātrās tortiljas meksikāņu stilā. Starp citu, ja pēdējās neliek iekšā nekādu treknu mērci (un šajā receptē tā arī nav paredzēta), tad sanāk ļoti veselīgas, taču sāta sajūtu sniedzošas vakariņas. 


Liellopa sautējums

Sastāvdaļas 6 porcijām: 500 g liellopa gaļas, 3 sīpoli, 5 ķiplokdaiviņas, 3 paprikas, 400 ml tomātu savā sulā, 200 g burkānu, 200 g selerijas saknes, 2 cukīni, 1 tējk. ķimenes, 3 ēd.k. saldās paprikas pulvera, sāls un malti melnie pipari, pa tējkarotei timiāna un rozmarīna, eļļa apcepšanai

1. Gaļu sagriež aptuveni 3x3 cm gabaliņos, sīpolu sagriež smalki un paprikai izņem sēklotni un sagriež gabaliņos. Tāpat sagriež cukīni un notīrītus burkānus. Selerijas sakni notīra un sarīvē.

2. Katlā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie gaiši zeltaini, pievieno paprikas pulveri, ķimenes un gaļu. To apbrūnina uz lielas liesmas. Tad pielej ūdeni, katlam uzliek vāku un sautē gaļu uz lēnas uguns aptuveni stundu.

3. Pievieno papriku, tomātus, ķiploku, sāli, piparus, burkānus, selerijas sakni, uzvāra un samazina liesmu līdz vismazākajai. Sutina, līdz dārzeņi un gaļa ir mīksti. 


Apaļmaizītes britu stilā

Sastāvdaļas: 2,5 tējk. sausā rauga, 240 ml silta piena, 240 ml silta ūdens, 2 ēd.k. izkausēta sviesta, 2 tējk. cukura, 470 g miltu, 0,5 tējk. cepamā pulvera, 60 ml silta ūdens, eļļa cepšanai, sviests vai siers pasniegšanai

1. Bļodā samaisa sauso raugu ar 240 ml silta ūdens un noliek uz desmit minūtēm malā.
2. Pēc tam pievieno pienu, izkausētu sviestu, sāli un cukuru. 
3. Pakāpeniski pievieno miltus un visu maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Bļodai pārklāj dvielīti un atstāj uz 30 minūtēm, lai mīkla uzrūgst.
4. Cepamo pulveri sajauc ar 60 ml ūdens, un šo maisījumu iejauc mīklā. Atstāj uzrūgt uz 20–30 minūtēm.
5. Pannā ar biezu dibenu uzkarsē eļļu. Kad panna karsta, tajā ar karoti patālu citu no citas (jo pankūciņas cepoties izpletīsies) lej mazas apaļas pankūciņas. Ar karoti «piekārto» maliņas, lai kūciņas apaļas.
6. Nogriež liesmu uz vidēju, pannai uzliek vāku un cep kādas piecas minūtes, līdz apaļmaizes virsiņa izskatās sausa.
7. Apgriež otrādi un cep vēl 3–4 minūtes.
8. Pasniedz, pārlejot ar izkausētu sviestu vai sieru – tas jauki un gardi iesūksies «švammīgajā» kūciņā.


Ātrās vakariņas ar meksikāņu garšu

Sastāvdaļas: 2 tortiljas, 2 vistas filejas, 1 paprika, 1 sauja ķirštomātu, salātlapas, eļļa apcepšanai, šķipsna fahitas garšvielas; mērcei–  400 g tomātu savā sulā, 100 g sīpolu, 1 ķiploka daiviņa, 30 g tomātu pastas, 60 g marinētu halapenjo piparu, 2 ēd.k. olīveļļas, sāls, cukurs

1. Vispirms pagatavo mērci. Ķiploka daiviņu un sīpolu nomizo, sasmalcina.
2. Pannā sakarsē olīveļļu, liek tomātus, sīpolu un ķiploku, uzliek vāku un karsē 15 minūtes, līdz dārzeņi apcepušies, tad liesmu noslēdz, atstāj 40 minūtes. Vāku nenoņem.
3. Pēc tam pievieno marinētos halapenjo piparus, pielejot arī nedaudz marinādes, tomātu pastu, olīveļļu, cukuru un sāli.
4. Visu saliek blendera krūzē un samaļ, bet ar mēru – tā, lai paliek arī mazi gabaliņi.
5. Pēc tam mērci vēlreiz uzvāra.
6. Vistas fileju noskalo un sagriež gabaliņos. Pannā uzkarsē eļļu un apcep gabaliņus. Kad tie gatavi, pielej mazliet ūdens (pavisam nedaudz, lai panna mitra) un pievieno fahitas garšvielu. Iemaisot garšvielu gaļā, liekais mitrums no pannas iztvaikos. Ja gaļa būs sausa un uz pannas nebūs mitruma, garšviela var piedegt un kļūt rūgta. 
7. Uz plīts uzkarsē citu pannu un liek tajā tortiljas. Apcep no abām pusēm – apmēram 1–2 minūtes no katras.
8. Tortiljās liek salātlapas, virsū apcepto fileju, gabaliņos sagrieztu papriku un ķirštomātus. Visu pārlej ar pagatavoto mērci. Tortilju aizloka un ceļ galdā. Sanāk garšas ziņā bagātīgas, taču ļoti diētiskas vakariņas. Ja vēlas sātīgākas, var uzrīvēt sieru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko