Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Receptes janvāra viesību galdam

Jubilejas, lielākus ģimenes vai draugu saietus neviens nav atcēlis arī janvārī. Tieši tādiem gadījumiem paredzēta gan plova, gan kliņģera recepte!

Ja laiks atļauj un ir vieta, kur to darīt, plovu arī ziemā var gatavot laukā uz ugunskura. Lielākam ēdāju pulkam to var gatavot īstā čuguna katlā, sastāvdaļas dubultojot uz pusi. Process ir garš un darbietilpīgs, taču rezultāts gards. Darbietilpīga ir arī kliņģera recepte. Taču, ko tur taisnoties, kliņģeri ikdienai necepam. Tas ir svētku kārums. Īsts ziemas ēdiens ir arī medījuma gaļas kotletes. Gatavojot medījuma kotletes, parasti ņem 2/3 medījuma gaļu un 1/3 cūkas speķi. To pievieno, lai medījuma kotletes nebūtu pārāk sausas.


Plovs

Sastāvdaļas: 1,5 kg rīsu, 700 g sīpolu, 8 ķiploku daivas, 1,5 kg jēra, liellopa mīkstuma vai cūkas kakla karbonādes, 1,5 kg burkānu, 0,5 l saulespuķu eļļas, 400 ml tomātu mērces, 3 ēd. k. tomātu pastas, garšvielas – sāls, malti sarkanie un melnie pipari, romiešu ķimenes

Gatavošana:

1. Notīra dārzeņus. Palielos gabaliņos sagriež sīpolus, garenās strēmelēs – burkānus.

2. Gaļu griež kubiciņos.

3. Ietilpīgu čuguna katlu uz lielas liesmas uzkarsē, ielej tajā saulespuķu eļļu.

4. Apmaisot apcep un pieber nedaudz sāls – apmēram vienu nepilnu tējkaroti.

5. Kad gaļa apcepusies, pieber sīpolus. Kad tie kļūst zeltaini, liek klāt sagrieztos burkānus. Uzlej ūdeni tik daudz, lai nosegtu virumu.

6. Pieber garšvielas – 1 tējk. kumina, pa tējkarotei melnos un sarkanos piparus, sāli. Iemaisa tomātu pastu, pieber ķiploku daiviņas.

7. Katlam uzliek vāku un uz nelielas liesmas visu sutina vienu stundu, vairs nemaisa.

8. Katlā ber rīsus un uzlej karstu ūdeni apmēram divus pirkstus virs rīsiem. Nemaisa.

9. Uzliek katlam vāku un uz nelielas liesmas turpina sautēt plovu, kamēr tas kļūst sauss (apmēram stundu). Lai uzzinātu, ciktāl katla dziļumā ūdens iztvaikojis un vai ēdiens nesāk piedegt, ar koka karotes kātu izveido vairākas dziļas bedrītes – paskatās, vai slapjums vēl saglabājies.

10. Kad ūdens izsutis, pievieno tomātu mērci, uzliek vāku un vēl pasutina 20 minūtes uz mazas uguntiņas.

11. Plovu kārtīgi izcilā, un gatavs!


Kliņģeris ar pildījumu

Sastāvdaļas: 1 kg miltu, 250 g sviesta, 250 g cukura, 250 g skābā krējuma, 400 g žāvētu ogu un augļu (rozīnes, plūmes, aprikozes, vīģes, dzērvenes), 100 g marmelādes konfekšu, 100 ml ievārījuma (izmanto tādu, kāds garšo), 1 citrona miziņa, 1 tējk. vaniļas cukura, 50 g rauga (presētā), 6 olas, 100 ml piena

Gatavošana:

1. Marmelādes konfektes sagriež gabaliņos. Žāvētos augļus noskalo, lielākos sagriež mazākos gabalos, pārlej ar karstu ūdeni un noliek uz vienu, divām stundām, lai tie izmirkst.

2. Raugu iedrupina bļodiņā, pieber vienu ēd. k. cukura un samaisa. Pievieno viegli siltu pienu, visu samaisa viendabīgā putriņā un noliek malā, lai uzrūgst.

3. Miltus iesijā bļodā (2 ēd. k. pataupa) un pievieno sviestu istabas temperatūrā. Ar rokām saberž abas sastāvdaļas kopā.

4. Olas saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir dubultojusies, kļuvusi gaiša un krēmīga.

5. Citronam norīvē miziņu un pievieno olu masai, sakuļ. Pievieno skābo krējumu.

6. Olu masai pievieno uzrūgušo raugu un sakuļ viendabīgā masā.

7. Olu, krējuma un rauga masai pakāpeniski pievieno miltus, kas saberzti kopā ar sviestu. Mīca mīklu, līdz tā nelīp pie rokām, kļūst vijīga un elastīga.

8. Ja mīkla tomēr ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltu.

9. Samīcīto mīklu izceļ no bļodas uz galda un padauza pa galda virsmu. Vecās saimnieces saka: mīkla pret galdu esot jāmet apmēram 30 reižu – jo vairāk tā tiks mesta, jo kliņģeris sanāks pufīgāks.

10. Tad mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārkaisa nedaudz miltu, pārklāj ar dvieli un siltā vietā raudzē apmēram stundu vai pusotras.

11. Kad mīkla ir uzrūgusi (tās apjoms trīskāršojies), mīklu liek uz galda un sāk veidot kliņģeri: sadala mīklu divās daļās. Katru daļu saveļ desiņā, tad izrullē apmēram metru garā, ne pārāk platā strēmelē.

12. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

13. Katru mīklas daļu pārziež ar ievārījumu, nepārklājot malas.

14. Uzbriedušos augļus izņem no ūdens, nosusina un apvārta iepriekš malā atliktajos (2 ēd. k.) miltos. Samaisa ar marmelādes gabaliņiem.

15. Abām daļām ievārījumam virsū ber sagatavoto augļu, ogu un marmelādes pildījumu. Pārkaisa kanēli.

16. Mīklas strēmeles vienu malu pārliek pāri pildījumam un ar pirkstiem cieši saspiež kopā ar apakšējo malu, to mazliet paceļot uz augšu – tā, lai abas malas salīp kopā. Galus pastiepj nedaudz tievākus.

17. Abas salipinātās mīklas ruletes pagriež ar savienojumu uz apakšu un novieto uz cepampannas blakus. Tad izveido kliņģera formu, pēc vajadzības vēl mīklu uzmanīgi pastiepjot. Jāņem vērā, ka cepoties kliņģeris vēl pletīsies, tāpēc nevajadzētu likt pie pašām pannas malām.

18. Izveidoto kliņģeri pārziež ar sakultu olu un atstāj uz 15 minūtēm, lai mīkla vēlreiz uzbriest.

19. Kliņģeri liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 30 minūtes. Kliņģeris ir izcepies, kad tas ir skaisti zeltainā krāsā un pie vidū iedurta kociņa mīkla vairs nelīp.

20. Gatavu kliņģeri atdzesē, noņem no pannas, pārkaisa ar pūdercukuru vai dekorē ar svaigiem augļiem (tos sagriežot šķēlēs un pārsmērējot ar augļu želeju) un griež gabalos. Pēc vēlēšanās kliņģeri var arī pārkaisīt ar drupačām (vienādās daļās ņemot un drupačās saberžot miltus, cukuru, sviestu). Drupačas kliņģerim jāuzkaisa pirms likšanas cepeškrāsnī.


Medījuma gaļas kotletes

Sastāvdaļas: 400 g medījuma gaļas, 100 g ļoti treknas cūkgaļas, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa, sāls, malti melnie pipari, timiāns, rozmarīns, eļļa cepšanai

Gatavošana:

1. Medījuma gaļu un cūkgaļu sagriež gabaliņos, pēc tam divreiz izmaļ gaļas mašīnā.

2. Samaltajai gaļai pievieno smalki sakapātu ķiploku un sīpolu, kā arī sasmalcinātus zaļumus – ar medījumu ļoti labi sader rozmarīns un timiāns.

3. Pievieno sāli, melnos piparus un visu samīca viendabīgā masā. Veido nelielas kotletītes.

4. Pannā uzkarsē eļļu un cep kotletes – no abām pusēm brūnas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko