Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lai bērni saprot un lielie negarlaikojas

Daugavpils teātrī tapusi deju izrāde bērniem Čipolīno

Horeogrāfe Irina Saveļjeva runā dejas valodā. Viņa trīs reizes tikusi nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada kustību mākslinieks. Daugavpils teātrī viņa iestudējusi deju izrādes Kazanova. Henrieta. Venēcija, Tuvība un Parunāsim?, veidojusi horeogrāfiju mūziklam Leo – mazais lauva, kas domāts jaunākiem skatītajiem. Jau kādu laiku horeogrāfi urdījusi ideja par Džanni Rodāri pasaku Čipolīno piedzīvojumi. "Protams, vispirms tā bija grāmata, tad – multiplikācijas filma," atceras I. Saveļjeva, jautāta par pirmo tikšanos ar mazo zēnu Sīpoliņu.

Pasaka savu uzvaras gājienu sāka 1951. gadā, bet joprojām nav zaudējusi aktualitāti. "Visu izstāstīt uz skatuves jau nav iespējams, bet galvenā tēma palikusi – stāsts par bezbailīgu zēnu, kurš nebaidās visus aizstāvēt. Izrāde būs par īstu draudzību, par spēju just līdzi tiem, kuriem ir nodarīts pāri, un par taisnības uzvaru pār ļauno," horeogrāfe ieskicē Daugavpils teātrī nupat kā tapušās dejas izrādes Čipolīno ideju. Viņa pieļauj, ka daudzi no potenciālajiem skatītājiem, kuri varētu būt, sākot no 5–6 gadu vecuma, šo pasaku nemaz nezina. "Arī bērnu valoda un simboli, ko viņi saprot, ir mainījušies. Viņi arī situācijas uztver savādāk nekā mūsu bērnībā. Izrādes radošā komanda uz šo stāstu mēģina paskatīties mūsdienu bērna acīm, kurš saskaras ar pasauli ar dažādu gadžetu starpniecību," saka horeogrāfe. "Izmantojam tos priekšmetus, kas patīk bērniem, un tāpēc mūsu izrādē Čipolīno brauc ar skeitbordu. Būs arī citas modernas detaļas, tāds – street-art. Bija pat versija izrādi nosaukt Čipolīno – superzvaigzne." 

Irina Saveļjeva apzinās, ka uz bērnu izrādēm nāk ģimenes, tāpēc izrādei jābūt tādai, lai arī vecāki skatītāju zālē negarlaikotos. "Izrādei ir jābūt kā impulsam, lai vecāki pēc tās varētu ar bērniem pārrunāt redzēto, atbildēt uz viņu jautājumiem, tāpēc izrādi nevienkāršojam," skaidro I. Saveļjeva. "Bērniem jāmācās saprast, domāt līdzi." Bet jādomā būs, jo izrādē pazīstamie varoņi Čipolīno, grāfienes Ķirsītes, īgnais Citrons, piktais Tomāts un daudzi citi savos stāstos dalīsies ar dejas palīdzību.

Par dziedošiem aktieriem dzirdēts, bet – dejojošie? "Tik daudz kustību kā Daugavpils teātrī nav nekur citur. Es priecājos, ka aktieri ir fiziski spēcīgi, elastīgi, viņi var ne tikai dejot, bet arī rādīt trikus. Es lepojos ar viņiem," sajūsmināta ir horeogrāfe un atgādina, ka pagājušajā Spēlmaņu naktī daugavpiliešiem bija četras nominācijas.

Izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Egils Viļumovs, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Lomās darbojas Māris Boka, Alberts Vecmanis, Miroslavs Blakunovs, Milena Savkina, Jeļizaveta Petrova, Anna Blakunova, Svetlana Morozova, Vadims Bogdanovs, Egils Viļumovs, Raimonds Paegle, Anna Sultanova, Jevgeņijs Mihailovs.

Pirmizrāde Daugavpils teātrī – 7. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja