Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Bez bārdas

Sievietes grib būt uz skatuves, taču nevēlas, lai tiktu uzsvērts, ka viņas ir sievietes. Vai dzimumu līdztiesība nozīmē dzimumu ignorēšanu?

Krodziņā Aleponija nesen notika performanču sērija Sieviete te, kas bija veltīta dzimumu vienlīdzībai un sievietes lomas iezīmēšanai skatuves mākslās. Pirmajā mirklī šķita, ka šādas tēmas aizskaršana Latvijā ir lieka, jo mums uz skatuves meiteņu netrūkst – Linda Leen un Māra Upmane- Holšteine darbojas jau gadiem ilgi, gandrīz katrai no meiteņu grupas Sus Dungo dalībniecēm ir soloprojekts, vienu no labākajiem pagājušā gada latviešu albumiem izdevusi Sniedze Prauliņa, tagad mums ir arī sava repere – Zelma Jēgere, metāla grupā Eschatos dzied Kristiāna Kārkliņa, nupat albumus izdevušas Aija Vītoliņa un Aija Andrejeva. Par visām realitātes šovu saražotajām zvaigznītēm, kas cīnās par nokļūšanu Eirovīzijā, mēs šeit nemaz nerunājam.

Ir saprotama angļu dziedātājas Lilijas Allenas nesen tviterī paustā sāpe par to, ka festivālā Wireless uzstājas tikai trīs sievietes, jo uz tās salas patiešām dzīve grūta – viens vienīgs futbols. Sarunās ar dažām mūsu dāmām atklājas, ka arī Latvijā sieviešu mazākumu mūzikā viņas izjūt diezgan sāpīgi – uz vīriešu fona sievietes nereti netiek ņemtas par pilnu, jo valda priekšstats, ka sieviete neko neprot un nesaprot un viņai jāpilda tikai skaistas dekorācijas loma. Kāpēc? Tieši sievietes balss taču tik patīkami nomierina, vismaz zemapziņā asociējas ar mammas reiz dziedātajām šūpuļdziesmām. Kāpēc, lai atšķaidītu no zemajām balsīm sabiezējušo katlu, augstās balsīs cenšas dziedāt vīrieši? Meitene ar basģitāru, pie sintezatora vai bungām kādā grupā uz daudzu pārējo fona taču liks atcerēties šo grupu tieši šī iemesla dēļ, kaut šāda dzimumu uzsvēršana atkal tiek nolamāta par seksismu.

Kultūras patērētājas lielākoties esot sievietes, un viņām uz skatuves griboties redzēt večus. Patiešām? Liekas, ka lietas būtība neslēpjas tajā, ka viņas grib redzēt večus, bet gan skarbajā patiesībā, ka viņas vispār ir vienīgās, kuras grib kaut ko redzēt, jo skatuves priekšā drūzmējas tikai meitenes arī tajos koncertos, kuros uzstājas sievietes. Tas pats arī literatūrā – aizeju uz Ingas Gailes un Edgara Mākena priekšnesumu Vinilbārā, un arī uz to ir atnākušas gandrīz tikai meitenes. Vai patiešām normāli vīrieši interesējas tikai par sportu, un man laiks pienaglot sevi pie kauna staba, jo savos dīdžeja setos atskaņoju lielākoties dziesmas ar sieviešu vokālu?

Pirms vairākiem gadiem, dodoties ārā no Lilijas Allenas koncerta Londonā, publikas meiteņu koris dziedāja nevis kādu no viņas dziesmām, bet Oasis hitu Wonderwall. Puiši gan nedziedāja – ko darīja viņi? Droši vien, virzoties uz izeju, apsprieda kārtējo nesen redzēto vai vēl gaidāmo futbola spēli. Arī tepat Latvijā ir gadījies dzirdēt pat ar mūziku cieši saistītu vīriešu sarunu par to, ka klubs X noslēdzis līgumu ar kādu futbolistu Y un kā tas varētu ietekmēt viņa turpmāko karjeru. Es laikam kaut ko nesaprotu.

Top komentāri

einars
e
Apmēram par to pašu(sievietēm, bet ne mūziku). Nesen viena novada(nesaukšu konkrēti, lai nu paliek) bibliotēka novada avīzē nopublicēja 25 lasītāju pieprasītāko grāmatu sarakstu 2017.gadā. 24 grāmatu autores bija sievietes un vēl viena - vīrieša un sievietes kopdarbs.. Man liekas, tāda "feminisma" literatūrā nekad agrāk nav bijis. Patiešām - kur paliek vīrieši?
Fakts
F
Hipsters - vīrietis ar mājsaimnieces dvēseli. Vikipēdija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja