Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Klajā nācis garstāsts bērniem Nekrietnais Alfrēds

Izdevniecība Liels un mazs laidusi klajā Māra Runguļa garstāstu Nekrietnais Alfrēds, ilustrācijas veidojis Reinis Pētersons.

Māra Runguļa garstāsts Nekrietnais Alfrēds domāts vidējā skolas vecuma bērniem. Tā varoņi ir nejaukais večuks Alfrēds, viņa konkurents - palaidnīgais puika Eduards, romantiskā kaza Grieta un virkne citu personāžu, ko lieliskās ilustrācijās atveidojis Reinis Pētersons, grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele Gada mākslinieka titula ieguvējs un divu Lielā Kristapa balvu laureāts.   

Upmaļos, lauku mājā pie upes, nav neviena bērna. Vienīgais, kurš rāmajos Upmaļos ienes nemieru un nekārtību, ir nekrietnais Alfrēds - bārdas rugājiem apaudzis dzērājvīrs, kas dzīvo mājas otrajā stāvā kopā ar kaķeni Murku. Nez vai pat negantākie puikas spētu palaidnībās mēroties ar Alfrēdu: viņš sabradā gliemežus, apmētā makšķerniekus ar akmeņiem, bendē kaimiņu kāpostus, ber upē atkritumus, pārkniebj pastnieces ritenim bremžu trosīti, un turklāt it nemaz nerūpējas par savu kazu Grietu – vārdu sakot, Alfrēds ir tiešām nekrietns! Taču mājā tikmēr ir parādījies kāds zēns. Eduardam, kas vasaras brīvdienās atsūtīts pie vectēva, lai Rīgas kaimiņiem ātrāk aizmirstos viņa nedarbi, laukos ir garlaicīgi. Kad viņš pamana Alfrēdu, sākas slepena cīņa, un vasara uzreiz kļūst interesanta.

Māris Rungulis (1950) ir lasītāju iemīļots pusaudžu rakstnieks, dabai veltītā bērnu žurnāla Zīlīte galvenais redaktors, skaitāmpantu un šausmu stāstu vācējs un izdevējs. Viņš daudzkārt guvis Bērnu žūrijas atzinību un ir pats pirmais Jāņa Baltvilka balvas laureāts.

Nekrietnajā Alfrēdā autors savus vērojumus dabā un lauku ikdienā pasniedz ar grotesku krāsu sabiezinājumu – un tie patiesībā izrādās ļoti tuvi realitātei, kurā lauku vecīši ne vienmēr ir viedi, baltbārdaini dabas pazinēji un zemes kopēji, kas nodod mazdēliem savu amatu un darba tikumu. Bet visvairāk laukos trūkst tieši mazdēlu.

"Tiem, kas izvairās ar bērniem runāt par dzīves pretrunīgajām un negatīvajām norisēm, atkal būs par ko uztraukties. Izglītības ministrijas "pedagoģiskās cenzūras" eksperti, Tautas balss un Bez tabu var jau sākt gatavoties kārtējai diskusijai par to, ko drīkst un ko nedrīkst lasīt bērni," saka grāmatas redaktore Inese Zandere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja