Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eksperimentālā kino festivālu Process atklās ar tekstu grupas Orbīta performanci

Šodien sākas trešais eksperimentālā kino festivāls Process, kas no 20. līdz 24. martam dažādās Rīgas vietās piedāvās starptautisku programmu ar filmu skatēm, dzīvajām kino performancēm, lekcijām, diskusijām un citiem notikumiem, informēja festivāla pārstāve Lāsma Bērtule.

Festivāls veltīts analogajam eksperimentālajam kino – tajā rādītie darbi filmēti uz 8mm, 16mm un citu formātu kinolentes, to autoriem tieši un ļoti personiski iesaistoties visā filmas radīšanas procesā. 

Šogad festivāls īpaši pievēršas dabas parādību pētīšanai un ar to saistītiem urdošiem jautājumiem par pasaules uztveres daudzveidību, par tuvošanās iespēju atšķirīgām pieredzēm un cilvēku attiecībām ar to, ko pieņemts dēvēt par sevi, dabu un tehnoloģijām.

Process tiks atklāts LKA Nacionālajā Filmu skolā ar jaunradītu tekstu grupas Orbīta un festivāla organizētāju, kino laboratorijas Baltic Analog Lab biedru un draugu veidotu performanci. Tajā dzeja un trokšņi mijiedarbosies ar 16mm kino projekcijām, kas radītas īsi pirms festivāla notikušajā radošajā darbnīcā kopā ar vienu no festivāla viesmāksliniecēm Esteri Urlusu, izmantojot viņas attīstīto alternatīvo emulsiju veidošanas tehniku.

Orbītas performancē dzejas lasītāja balss darbinās dažādas elektromehāniskās skaņrades ierīces, un tālāk šī skaņa tiks apstrādāta ar efektu procesoriem. Vairums skaņu nāks no Orbītas radītā trokšņu kombaina – no sistēmas, kurā piedalās elektromotori, ūdens sūkņi, laboratorijas maisītāji, ventilatori, atsperes un daudzi citi elementi, bet daļa skaņas ainava būs unikāla un taps uz vietas pasākumā, izmantojot uzstāšanās vietas skanisko potenciālu – arī Procesa kinoaparātu trokšņi iekļausies kopējā skaņu stāstā.

Procesa filmu programmu 21. martā iesāks Jura Poškus filma 110/220, kas, uzņemta  1997. gadā Losandželosā un Maskavā, distancēti fiksē maģiskus sīkumus divās atšķirīgās lielpilsētās. Filma ir režisora maģitra darbs Kalifornijas Mākslas institūtā un pirmo reizi būs skatāma atjaunotā kvalitātē. Savukārt festivāla noslēgumā 24. martā 16mm formātā tiks rādīta franču filmdara Gijoma Mazluma veidotā 20. gadsimta radikālajiem dzejniekiem un domātājiem veltītā eksperimentālā dokumentālā filma Liels troksnis.

Festivāla tematiskajās programmās Par maņu jautājumu (kurators Emanuels Lefrāns), Par sugu sastapšanos (kuratore Lāsma Bērtule) un Par lietu laiku (kuratore Kima Noulza) būs skatāmas pasaules autoru pēdējos gados veidotas filmas, savukārt Ievas Balodes kūrētajā Baltijas programmā –  Latvijas un Lietuvas analogā, eksperimentālā kino jaunumi. Atsevišķā programmā savas filmas rādīs un par tām stāstīs viens no festivāla vieskuratoriem, franču filmdaris un performanču mākslinieks Emanuels Lefrāns, bet kinorežisors Jānis Putniņš pievērsīsies avangarda kino klasikai, filmu skatē un to pavadošā lekcijā iepazīstinot ar amerikāņu animācijas pionieru Džeimsa un Džona Vitniju psihedēliski kibernētiskajiem darbiem.

Arī šogad Process piedāvās paplašinātā kino performanču programmu Process Expanded, kurā uzaicinātie mākslinieki savus darbus izpildīs, mijiedarbojoties ar kino projektoru, gaismu, telpu un skaņu. Ar audiovizuālām performancēm uzstāsies mākslinieki Brita Al-Busultana un Sama Sasha (Somija), Estere Urlusa (Nīderlande), Nana Vanga (Ķīna/Nīderlande) un Mareks Plučenniks (Polija/Somija).

Festivāla pasākumi notiks LKA Nacionālajā Filmu skolā, LKA teātra mājā Zirgu pasts un kinoteātrī Kino Bize.

Vairāk informācijas: www.process-fest.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja