Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

2ANNU projektors piedāvās trešo īsfilmu programmu

24.janvārī plkst.20 klubā Nabaklab un 1.februārī plkst.19 kafejnīcā Piens tiks demonstrēta jau trešā 2ANNU projektora programma - Sema Špīgela Kino un Televīzijas skolas studentu darbi, informē projekta veidotāju pārstāve Amanda Boka. Visas piecas trešās programmas filmas nākušas no Sema Špīgela Kino un Televīzijas skolas, kas ir augstākā kalibra audiovizuālās mākslas mācību iestāde Izraēlā.

Kā atgādināja A.Boka, pagājušajā gadā 2ANNAS festivāla laikā īpašā programmā jau demonstrēja četrus izcilus studentu veikumus, taču _Projektora _skatē būs vērojamas Latvijā vēl neredzētas filmas. To vienojošie elementi ir klasiska uzbūve un spēcīgs stāsts, kas aizrauj ar savu latvietim neparasto problemātiku un tās izvērsumu.  2ANNU programmētājas Līvas Rubenes komentārs: “Špīgela skolas galvenais nosacījums kino režijā - uz stāstu fokusēta pieeja scenārija struktūrā - redzama ikkatrā tās audzēkņu darbā, un iespējamie pārmetumi par tradicionālismu šajā gadījumā neiztur redzēto filmu atvēziena spēku. Pateicoties tās īpašajam uzsvaram uz personisku un jūtīgu dialogu ar skatītāju, skola spēlējusi būtisku lomu renesansē, ko Izraēlas kino piedzīvojis pēdējās desmitgades laikā. Tieši caur prasmīgi veidoto filmas naratīvu izkristalizējas katra darba pamattēma, un neviena nav no vienkāršajām - dzīve izteikti reliģiskā sabiedrībā ar tās likumiem, prasībām, pretrunām, reliģiskajiem, politiskajiem, un morālas dabas konfliktiem. Autori uzskatāmi konsekventi centušies filmēt neizskaistinātos, pieticīgos mājokļos, saspiestos, noplukušos rajonos, ielās, rādīt tradicionālus ebreju svētkus un reliģiskas ceremonijas. Tieši īpatnējo reliģisko un kultūras paražu simboliskās nozīmes saplūšana ar universālu, ikvienas nacionalitātes skatītājam uztveramu jūtu un attieksmju drāmu ir filmu programmas spēcīgākais punkts. Šķietami eksotiskajā etniskajā un sociālajā fonā iespējams rast notikumus, izvēles, un atklāsmes, pēc kuru skaidrojuma vārdnīcā nav jāmeklē.20 gadu pastāvēšanas laikā skolas filmas tikušas izrādītas 140 retrospektīvās 50 valstīs, ik gadu tās studentu darbi pārstāv Izraēlu vairāk kā 130 starptautiskos festivālos un ir saņēmušas vairāk kā 260 apbalvojumu, 70% skolas absolventu strādā vadošos amatos Izraēlas kino un televīzijas industrijā.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PROGRAMMA:

SKATUPUNKTS

Rež. Avishag Leibovich, 2008, 16mm, 18’

Vecāku prombūtnē septiņpadsmitgadīgajai Noai nedēļas nogale jāpavada ar savu vecmāmiņu. Gandrīz astoņdesmit gadus vecā Herta vēl turas ņipri, taču pamazām zaudē  acu gaismu. Katru dienu pulksten četros pēcpusdienā Noa balsī lasa Hertai priekšā viņas iemīļotākās ziepju operas subtitrus. Pavisam nemanot tas kļūst par laiku, kas viņas satuvina.

VIDA

Rež. Anat Malz, 2008, 16mm, 18’

Vidai darbā neveicas. Viņa nespēj turēt līdzi pasaules straujajam tempam, un pat nevar pieņemt savas meitas palīdzību. Kādu rītu viņa ierodas birojā un konstatē, ka tur neviena cita nav.

GAIĻU CĪŅAS

Rež. Sigalit Lipshitz, 2000, 16mm, 13.40’

Kādā vasaras dienā  izraēļu vistu audzētājs un viņa rumāņu palīgstrādnieks ved uz tirgu pārdošanai vistas. Ierodoties palestīniešu pārvaldītā ceļa kontrolpunktā, viņiem nākas apstāties. Mēģinot tikt uz priekšu, fermerim Marciano nākas stāties pretī kontrolpunkta atbildīgajam komandierim Nabilam, viņa kādreizējam palīgstrādniekam vistu fermā.

IESAUKUMS

Rež. Naomi Levari, 2004, 16mm, 17.30’

Joavs Genars, 1960. gadu pacifists, dara visu, kas viņa spēkos, lai neļautu savam dēlam doties armijā. 24 stundās pirms iesaukuma noliktā laika starp tēvu un dēlu briest emocionāls un ideoloģisks konflikts.

MĀTES DEJA

Rež. Zelda Hoha, 2003, 16mm, 20.53’

Kopš mātes nāves Līsa rūpējusies par saviem trīs brāļiem. Vienīgajā laikā, kas pieder viņai pašai – naktī - viņa raksta. Kad Līsa iegūst stipendiju, lai dotos studēt uz Jeruzalemi, viņa nonāk  sarežģītas izvēles priekšā – aizbraukt vai palikt mājās un gādāt par problemātisko ģimeni.

Aptuvenais programmas garums- 1h 40min

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja