Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar kino lielprojektu 15 stāsti par jauno atklās Brīvības filmu festivālu

12. maijā Rīgas pirmajā Freedom Film festivālā notiks Latvijas pirmizrāde ilgi gaidītajam dokumentālā kino projektam 15 stāsti par jauno (15YBY).Kā vēsta 15 stāsti par jauno sabiedrisko attiecību konsultante Eva Mežīte, Latvijas un Francijas kooproducētais projekts ir savdabīgs ceļojums laikā un telpā, ko veido 15 īsfilmas, kuras radījuši 15 režisori no bijušajām padomju republikām.

15 stāsti par jauno ir līdz šim lielākais šo valstu kino kopprojekts, un tā idejas autore ir kino producente Ilona Bičevska no Latvijas. Maijā Rīgā ieradīsies visi piecpadsmit stāstu autori un radošā komanda. 15 stāsti par jauno būs festivāla atklāšanas filma un biļetes uz vienīgo seansu varēs iegādāties ierobežotā skaitā.

15 stāsti par jauno ir stāsti par jaunu cilvēku dzīvi pēc PSRS sabrukuma. Tāpēc arī katrs projektā izvēlētais režisors pieder unikālai paaudzei – viņš bērnību ir pavadījis padomju varas grožos, bet jaunību – neatkarīgā valstī, kas būtiski palīdz atbildes meklējumos uz trīs galvenajiem projektā uzdotajiem jautājumiem: kas ir tie pārmaiņu laika bērni, kuri dzimuši jau neatkarīgās valstīs? Kā laiks, kurā vārdu neatkarība visbiežāk izteica čukstot, ir ietekmējis viņu un viņu tuvinieku dzīves, un kā tas atbalsojas jauniešu ikdienā šodien?

Projekta 15 stāsti par jauno režisori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, Gruziju, Armēniju, Moldovu, Azerbaidžānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu un Tadžikistānu.

Projektam ir radīta plaša profila interneta platforma www.15yby.com, kur var iepazīties ar īsfilmu anotācijām, autoriem, viņu padomju laika atmiņām, kas apkopotas īsā animācijā, kā arī video stāstiem par katru valsti, tās vēsturi, kino, popu, vietējiem stāriem, diktatoriem un citām būtiskām lietām un notikumiem.

15 stāsti par jauno pirmo reizi tika izrādīts nozares profesionāļiem šī gada februārī prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī Eiropas vadošajā kultūras televīzijas kanālā Arte France un Arte Germany. Projekts prezentēts arī Ukrainas kinofestivālā Docudays, savukārt maija beigās to prezentēs Kannu kinofestivālā.

Kā vēstīts iepriekš, Rīgas pirmais Freedom Film festivāls norisināsies kinoteātrī Splendid Palace no 12. līdz 18. maijam. Festivāla mērķis ir pievērst uzmanību politiskajai brīvībai un veicināt sabiedrības informētību par politiskās brīvības cīņām, kas turpina norisināties daudzviet pasaulē. Pagājuši 20 gadi kopš dzelzs priekškara krišanas tomēr nesenie "arābu pavasara" notikumi liecina par to, ka cīņas par brīvību joprojām ir ļoti aktuāls un būtisks jautājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja