Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Arsenāls īpašu seansu veltīs režisoram Raulam Ruisam

Starptautiskais kino festivāls Arsenāls īpašu filmas Trīs dzīves un tikai viena nāve seansu veltīs režisoram Raulam Ruisam, kurš jūlijā nosvinējis 70 gadu jubileju.

Filma Trīs dzīves un tikai viena nāve tapusi kā režisora R. Ruisa veltījums itāļu kino zvaigznei Marčello Mastrojāni, portālam Diena.lv pastāstīja Arsenāla Preses centra pārstāve Laura Lizuma.

Filmā R. Ruiss ietver gan maģisko stāstu elementus, gan smalku ironiju, kas atklāj gan paša autora, gan galvenās lomas atveidotāja M. Mastrojāni specifiku. Arī pārējo aktieru izraudzīšanās bijusi apzināta, filmas personāžus pieskaņojot ikdiena aktiera raksturam fiziskajām īpašībām, žestiem un emocijām. M. Mastrojāni filmā Trīs dzīves un tikai viena nāve iemiesojas gan sicīliešu ceļotāja, gan antropoloģijas pasniedzēja ādā, kā arī pārtop par bagātu ieroču tirgoni, kas, izrādās, vienlaikus ir smalks virssulainis. Filmā vērojami trīs stāsti, kas savienojas vienā un vēsta par personības šķelšanos, paralēlajām dzīvēm un dubultpersonībām, kuras tikai nāves brīdī atkal apvienojas sākotnējā veselumā.

R. Ruiss ir dzimis Puertomotā, Čīlē. Studējis teoloģiju un jurisprudenci Argentīnā. Meksikā rakstījis scenārijus televīzijai, strādājis par pasniedzēju Ņujorkā, vadījis Havras Kultūras palātu. R. Ruiss ir sarakstījis vairāk nekā 100 lugas, pirms pievērsās kino. 48 gadu laikā viņš ir radījis 113 filmas. Līdzās kino par R. Ruisa kaislību bija kļuvusi arī literatūra.

Savās kino filmās R. Ruiss centies pretoties amerikāņu klasiskajam sižetam ar skaidru ievadu, iztirzājumu un nobeigumu. R. Rusiam ir svarīgi atklāt tradicionālās poētikas neierobežotās izpausmes formas un pasniegt tās savā, metaforām piesātinātajā manierē. R. Ruisa filmas nekad nebeidzas - tās savieno epizodes, notikumus un personāžus vienā nebeidzami garā filmas lentē. Līdzās Pablo Nerudam un Roberto Matam R. Ruiss tiek uzskatīts par vienu no trim ietekmīgākajām figūrām Čīles kultūrā.

R. Ruisa filmas pabijušas teju visos lielākajos Eiropas kino festivālos, kā arī saņēmušas nominācijas un godalgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja