Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

"Izripos" Rolanda Kalniņa aizliegto filmu DVD

Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps "mazā atklāšana" Rīgas Kinomuzejā notiks jau pirmdien, 28.septembrī, plkst.16, kad ciemiņus uz jauna DVD izripošanu pasaulē gaida Jura Podnieka studija, filmu studija _Trīs _un Rīgas Kinomuzejs.

Eleganti noformētajā diskā Rolanda Kalniņa aizliegtās filmas iekļautas leģendārās filmas Akmens un šķembas (1966, pazīstama arī ar nosaukumiem Es visu atceros, Ričard! un Dzimtene, piedod), Četri balti krekli (1967, arī ar nosaukumu Elpojiet dziļi!) un Piejūras klimats (1972-1992), diska "bonusos" atrodamas intervijas ar režisoru un viņa kolēģiem, kā arī informatīva grāmatiņa par R.Kalniņu un viņa laiku. Šis DVD ir teicams Kinomuzeja paraugs, kā veidot latviešu kinematogrāfa Zelta fonda "māksliniecisko arhīvu".

Diskā pārstāvētajām filmām ceļš līdz skatītājiem ir bijis gana dramatisks, ilgus gadus latviešu kinovēsturē tās vairāk eksistēja kā fantoms, ne reāls kultūrfakts (pērn par režisora "ērkšķaino daiļrades ceļu" varēja uzzināt latviešu kinoklasiķim, jūtīgam džentlmenim, Triju Zvaigžņu ordeņa virsniekam, Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiātam R.Kalniņam veltītajā tematiskajā Kinomuzeja izstādē Rolanda Kalniņa aizliegtais laiks).

Filma Akmens un šķembas ir vienīgā latviešu kinovēsturē, kas padomju laikā uzdrīkstējusies runāt par traģiskajiem tautas vēstures mirkļiem un leģionāru tēmu. Savukārt pēc Gunāra Priedes lugas Trīspadsmitā tapusī filma Četri balti krekli ir ironisks skatījums uz mākslu un cenzūru Padomju Savienībā, filma divdesmit gadus dzīvoja mutvārdu leģendās un Imanta Kalniņa komponētajās dziesmās līdz savai pirmizrādei 1987.gadā. Leģendārās Imanta Kalniņa filmai sacerētās dziesmas tautā bija un ir populāras, tās "otrās elpas" skanējumu atguva arī Dailes teātra slavenajā 80-to gadu izrādē Nāc uz manām trepēm spēlēties.

Darbu pie filmas Piejūras klimats režisoram lika pārtraukt, bet pašu filmu - sadedzināt kinostudijas pagalmā. Veselīgā sarkasma pilnais, rotaļīgais 70.gadu reāliju attēlojums padomju cenzoriem šķita pārāk brīvdomīgs.

Rolands Kalniņš 2005.gadā saņēmis Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā.  

DVD "izripošanas svētkos" notiks arī filmas Piejūras klimats seansi Rīgas Kinomuzejā (28.septembrī plkst.16.30 un 17.10), turklāt tikai šajā dienā DVD iegādājami par īpašām cenām.

Festivāla Lielais Kristaps laikā disks būs nopērkams arī īpašos stendos kinoteātrī Rīga un Kinomuzejā.

Rīgas Kinomuzejs atrodas Peitavas ielā 10/12 - ieeja no Alksnāja ielas, pretī galerijai Daugava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja