Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rīgas sargi

Andreja Ēķa producētās spēlfilmas Rīgas sargi pirmizrādi svētdien Rīgā un vairākās Latvijas pilsētās vairākums no kinoindustrijas profesionāļiem saista ar cerībām - varbūt šī filma izlīdzinās pēdējo desmitgažu laikā radušos plaisu starp Latvijas skatītāju un nacionālo kino, kurā dominējušas mazbudžeta filmas.

Rīgas sargi iecerēta kā vērienīga alternatīva uz izdzīvošanas režīmā ilgstoši eksistējošā latviešu kino fona - tā ir vēsturiska drāma, notikumi risinās 1918.-1920.gadā, kad izšķīrās - būt vai nebūt Latvijas Republikai.Vairāk nekā 2 miljonus latu (Ls 2 197 496) izmaksājušo Rīgas sargu budžeta lielāko daļu veido valsts dotācija - Ls 493 000 (Nacionālais kinocentrs), Ls 100 000 (Kultūrkapitāla fonds), Ls 536 611 (Rīgas domes ieguldījums). Filma saņēmusi arī ES programmas Media finansējumu - 225 000 eiro. Tas tiek piešķirts filmām, kas jau projekta stadijā ir pārdotas vismaz 4-5 Eiropas TV kanāliem.Rīgas sargi var lepoties ne tikai ar lielāko budžetu Latvijas kino vēsturē, bet arī ar vairākkārt pārceltu pirmizrāžu datumiem - pirmo finansējumu projekts saņēma jau 2004.gadā, pārsteidzīgi solot drīzu pirmizrādi. A.Ēķis Dienai min trīs iemeslus, kāpēc ieildzis darbs pie filmas - problēmas ar scenāriju, nepieciešamība jau pēc filmēšanas sākuma būvēt kinopilsētiņu, jo batāliju ainas nevarēja filmēt reālā vidē, kā arī aktieru aizņemtība. Patlaban ar sasniegto rezultātu A.Ēķis ir apmierināts: "Tas ir tuvu ideālam." Filmas scenāriju rakstījusi autoru komanda, kurā ir gan A.Ēķis, gan Aigars Grauba, izmantojot Andra Kolberga literārā darba motīvus.Gadu pēc Rīgas sargu projekta "palaišanas" Tukuma rajonā tika izveidota Cinevilla, projekta īstenošanas gaitā apgūtas digitālās tehnoloģijas, kā arī pirmo reizi tika likts īpašs akcents uz specefektu izmantojumu. To mērķis bija radīt vidi un kauju ainas.Filmas veidotāju ambīciju un drosmes līmeni, akcentējot to, kam "mēs nabadzības un pieticības dēļ bijām atmetuši ar roku", uzsver režisors Jānis Streičs. Vaicāts, ko viņš gaida no Rīgas sargu pirmizrādes J.Streičs atbild: "Es ļoti gribētu, lai skatītāji novērtē to pozitīvo efektu, ko sev līdzi nes tik liels projekts, kas Latvijas mērogam piedāvā arī jaunas tehnoloģiskas iespējas. Šī filma ir kā atgādinājums, ka kino nevar tapt par sīknaudu."Kinocentra direktore Ilze Gailīte–Holmberga cer, ka Rīgas sargi būs tā latviešu filma, kas interesi par nacionālo kino radītu arī jauniešiem: "Būtiski, ka par savu vēsturi runājam nevis raudulīgā un žēlabainā tonī, bet uzsveram, ka latvieši ir spējuši apliecināt varonību, izveidot un nosargāt Latvijas Republiku."Biļešu iepriekšpārdošanā filma Rīgas sargi ir izraisījusi lielu aktivitāti - jau iegādātās pāri par 7000 biļešu Forum Cinemas direktors Atis Amoliņš vērtē kā labu rezultātu. Līdz šim lielāku ciparu izdevies sasniegt vien Gredzenu pavēlniekam, Da Vinči kodam un dažiem citiem Holivudas grāvējiem. Filmas izplatītāji izvēlējušies Rīgas sargus galvaspilsētā rādīt tehnoloģiski uzlabotajā Kongresu nama Lielajā zālē, kā arī kino Rīga. Kongresu namā filmu paredzēts demonstrēt līdz 26.novembrim, kino Rīga - līdz 6.decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja