Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sekss un lielpilsēta 2

Šeit nu viņi visi ir - kompānija no seriāla Sekss un lielpilsēta, kas 2004. gadā laimīgi beidza dzīvi TV formātā, lai savus cienītājus turpinātu priecēt pilnmetrāžas filmas formā. Sekss un lielpilsēta (2008) ķinīšos aizrullēja lieliski, ja tā nebūtu bijis, netaptu filmas sīkvels - Sekss un lielpilsēta 2.

Izlikšos nezinām, ka ārzemju kritiķi filmu lamā aizgūtnēm un pārmet tai visādus grēkus, it īpaši Ņujorkas vides zaudējumu un aizraušanos ar draudzeņu četrotnes ceļojumu uz Abū Dabī, stāsta garlaicību un tamlīdzīgi. Vai Seksa un lielpilsētas eksotikas meklējumi Abū Dabī un Marokā, kur filma filmēta, patiesi liecina par totālu šī "produkta" veidotāju izdomas izsīkumu, spriediet paši! Ar savu viedokli neuzbāzīšos, piedāvājot filmas aktrišu četrotnes un režisora, scenārista "tiešās runas" fragmentus.

Lūk, Seksa un lielpilsētas 2 izejas sitācija. Četras draudzenes - ideālās laulības ar misteru Lielisko pirmo krīzi izjūtošā žurnāliste Kerija, divu mazu bērnu mātes ikdienas stresa nomāktā mājsaimniece Šarlote, menopauzes problēmu satracinātā PR zvaigzne Samanta un karjeras stresa piebeigtā juriste Miranda - dodas uz Abū Dabī - par baltu velti, pēc šeiha ielūguma, kas nolēmis izmantot Samantas profesionālās kvalitātes, PR talantus, sava viesnīcu biznesa spodrināšanā. 1001 nakts pasakai līdzīgajā viesnīcā, seksīgu sulaiņu aptekalētām, draudzenēm ir iespēja atjēgties no savām Ņujorkas problēmām, lai, protams, iekultos citās - triecienniece šajā jomā, protams, ir Samanta, kurai Seksā un lielpilsētā 2 atvēlēta teju galvenā loma un viņas erotiskajai svelmei - sižeta virzītājspēks!

Starp citu, par spīti tam, kāda izdevusies filma Sekss un lielpilsēta 2, tās radošās komandas nopelni popkultūras vēsturē jau ir ierakstīti: nav daudz filmu un seriālu, kuru galvenās varones ir "urbānās vides cīnītājas" sievietes, turklāt nebūt ne pirmajā jaunības plaukumā, un viņu problēmas un vājības (kaut vai smalkie drēbju un kurpju zīmoli) ir kļuvušas par materiālu seriālam, ar kuru spēj identificēties un kā savējo uztvert ļoti raiba un ļoti plaša auditorija.

Darbojošās personas

Sāra Džesika Pārkere - Kerija Bredšova un filmas producente

Kima Ketrela - Samanta Džonsa

Kristīne Deivisa - Šarlote Jorka

Sintija Niksone - Miranda Hobsa

Maikls Patriks Kings - filmas režisors, scenārists, producents

Kādas ir jūsu varoņu būtiskākās atklāsmes Seksā un lielpilsētā 2?

Sāra Džesika Pārkere. Kerija arī šajā filmā sāk kā parasti - sāk uzdot jautājumus pati sev par to situāciju, kādā atrodas, šoreiz par savu kādreiz tik kāroto laulību. Man šķiet, ka filmas būtiskākā tēma ir tradīcijas. Kāpēc mēs tik ļoti turamies pie tradīcijām un tajā pašā laikā jūtam, ka tās mūs sasaista, un kāpēc tajā brīdī, kad šķietami esam sasnieguši kāroto - laulību -, sākam sevi tirdīt un šaubīties? Mani interesē, vai mēs esam spējīgi pārvērtēt tradīcijas un vai mūsu draugi to spēj.

Manas paaudzes sievietes, pat ja to neapzinās, ir spiestas pārvērtēt tradīcijas - vai tā būtu vīrieša un sievietes partnerība vai sievietes vieta sabiedrībā un darbavietā. Mūsu pieredze ir plašāka nekā tā, ko sabiedrība bija atvēlējusi sievietei vēl gluži nesen. Jūtos privileģēta ar filmas starpniecību runāt par šo tēmu bez moralizēšanas.

Kima Ketrela. Ko es varu piebilst? Manas varones atklāsme ir menopauze (smejas).

Kristīne Deivisa. Viss, ko Sāra (Džesika Pārkere) teica par attiecībām, tieši atspoguļojas manas varones Šarlotes pārdzīvojumos. Šarlote vienmēr bijusi ļoti tradicionāla savās vēlmēs un uzskatos, viņa daudz gaida no laulības, taču ne vienmēr tas, ko viņa mēģina kontrolēt, pakļaujas kontrolei. Šajā filmā Šarlote ir spiesta saprast, ka viņas ideālās, iedomātās attiecības kontrastē ar dzīvi, kāda tā ir, viņai beidzot ir jākļūst godīgai pret sevi. Mani fascinēja filmas scenārista piedāvājums aizsūtīt četras draudzenes prom no Ņujorkas… Tas ir asprātīgs veids, kā palīdzēt viņām paskatīties uz savu dzīvi no malas. Laiku pa laikam ir veselīgi aizbēgt no saviem ikdienas pienākumiem...

Sintija Niksone. Jau seriāla Sekss un lielpilsēta sākumā tika pieņemts principiāls lēmums - filmā neredzēsim šo četru sieviešu vecākus un arī bērnus ne, - filma gan šajā principā ir ieviesusi korekcijas. Neredzēsim tādēļ, ka četras draudzenes būs viena īpaša "ģimene". Starp citu, manuprāt, tas ir iemesls, kālab Seksu un lielpilsētu mīl arī geju sabiedrība. Mēs visi nākam no ģimenes - no tādas, kuru mīlam, un arī no tādas, ar kuru mums ir problēmas. Taču Ņujorka vienmēr bijusi vieta, uz kuru atbraucot tu vari sākt no nulles punkta un radīt pats savu "ģimeni" - savu draugu loku…

Seksa un lielpilsētas varones asociējas ar pašpārliecinātām sievietēm, kuras apzinās, ko vēlas karjerā, seksā, modē. Kādas priekšrocības saskatāt savās varonēs?

Kristīne Deivisa. Mūsu četrotne ir līdzīga, tomēr arī ļoti atšķirīga. Svarīgākais - draudzeņu kopības izjūta nezūd pat tad, ja viņu viedokļi konfliktē kādā konkrētā lietā. Man patīk, ka Seksu un lielpilsētu esam radījuši mēs visi kopā, ka scenārijs, ko rakstījis Maikls, ir rakstīts mums un ka varones, ar kurām mūs identificē, ir spēcīgas, patstāvīgas personības, kuras tomēr spēj kopt savu draudzību.

Kima Ketrela. Manuprāt, labākais, ko mēs ar Seksu un lielpilsētu esam izdarījušas - mēs esam uzmundrinājušas ļoti daudz sieviešu, mēs esam likušas viņām paskatīties citām acīm uz daudzām problēmām, pierādījušas, ka būt vientuļai nav nekāda traģēdija, ka vēzis - tas nav neatgriezeniski. Visas šīs sižeta līnijas par iepazīšanos, kopā būšanu, attālināšanos, šķiršanos, vientulību attiecas uz katru no mums. Man šķiet, seriāls, pēc tam filma uzrunāja sievietes un palīdzēja viņām izjust kopību. Tas nav maz šajā postfeminisma ērā. Esam palīdzējušas radīt veiksmes un sievišķības formulu.

Sāra Džesika Pārkere. Es neaizraujos ar savu labo darbu uzskaitījumu, man labāk patiktu uzklausīt citu cilvēku domas, ko viņi ir guvuši no Seksa un lielpilsētas. Laikmetā, kad sievietes neizceļas ar savstarpēju iecietību, kad tās ir gatavas cita citu publiski pazemot, vai tas notiek TV vai uz ielas, - ja jūs zinātu, kā es to neciešu! -, novērtēju šīs četrotnes mīlestības pilnās attiecības. Viņas ir tik atšķirīgas, ka varētu būt arī ienaidnieces, taču ir atradušas kopību. Seksa un lielpilsētas "meiteņu" attiecības arī man likušas atmest daudzus aizspriedumus.

Seksu un lielpilsētu 2 jūs filmējāt Marokā, nevis Ņujorkā…

Maikls Patriks Kings. Marokai ir pamatīgas kino uzņemšanas tradīcijas. Tur ir filmētas klasikas pērles Bens Hurs, Arābijas Lorenss. Filmējām tieši tajās pašās vietās, kur savulaik tapa episkais Arābijas Lorenss (1962. gadā radītais režisora Deivida Līna eps, kas saņēma septiņus Oskarus). Filmēšana Ņujorkā jau sen atgādināja interaktīvu performanci - tādu kā slavenību zooloģisko dārzu, kuru atnākuši vērot tūkstošiem ziņkārīgo, ar pamatīgu troksni, burzmu. Sahāras tuksnesī bija klusums, nekādu paparaci, tikai filmas uzņemšanas komanda, karstums un saule. Tā bija dīvaina un maģiska pieredze - citas krāsas, citas skaņas un smaržas, lieliska komanda, garšīgas maltītes lielās teltīs…

Sāra Džesika Pārkere. Tā bija īpaša pieredze, viena no vērtīgākajām manā profesionālajā darbībā, arī Hērakla cienīgs darbs - dzīvot un strādāt kopā ar šo komandu ik dienu, vērot saulrietus un Kimu Ketrelu uz kamieļa…

Maikls Patriks Kings. Mēs devāmies tālu prom un uzņēmām pamatīgu Holivudas filmu. Kad pirms diviem gadiem sāku rakstīt Seksa un lielpilsētas 2 scenāriju, pasaule tikko bija piedzīvojusi ekonomiskā šoka vilni. Aizdomājos arī par savu darbu un nospriedu, ka gluži tāpat kā Lielās depresijas laikā cilvēkiem ir jāļauj izklaidēties - viņi ir jāaizved skaistā ekskursijā, viņiem ir jāsarīko ballīte. Un mēs to izdarījām! Nedomāju, ka man vajadzēja rakstīt scenāriju par to, kā Kerija žēlabās pārdod ābolus Ņujorkas patiltē…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja