Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zvaigžņu skola

Zvaigžņu stunda - nevis tīņu pasaciņa, bet kvalitatīva muzikālā filma Beidzot ir radīts produkts universālai lietošanai! Nē, tās nav caurejas zāles, bet gan filma, turklāt nevis šāda tāda pasaciņa par maziem gnomikiem, kas meklē riņķīšus, ar kuriem glābt pasauli, vai zaļiem mūdžiem, kas purvainos apvidos veic pārgalvīgus seksuālas dabas eksperimentus, bet gan, kā saka, par "visīstākajām mūsdienām".

Filma, kas spēs apvienot vismaz trīs paaudžu skatītājus - tos, kuri dzimuši laikā starp 1960. un 2000.gadu. Filma angliski saucas Fame, tātad Slava - vārds, pēc kura piepildījuma par patērētājsabiedrību zākātā, uz Zemes patlaban esošā civilizācija kāro kā slima. Slava! Gribi būt zvaigzne?

Tak, ja nopietni, izklaides industrijā šogad patiešām ir parādījušās veselas divas Slavas - Holivudā tapinātas filmas par tīņiem, kuri sapņo iekarot publiskas atzīšanas un slavas virsotnes, tādēļ šturmē to Ņujorkas mācību iestādi, kas tiek uzskatīta par visprestižāko šādu slavkārīgu mērķu sasniegšanā, - reāli eksistējošu New York"s High School of Performing Arts. Pirmās filmas - Destination Fame - režisors ir Pols de Andželo, otras - Fame - jeb tās, kas ar nosaukumu Zvaigžņu skola šonedēļ startē Latvijā, režisors ir Kevins Tenčerons. Par to drusku sīkāk.

Filmas skelets - stāsts ne ar kādām īpašām intelektuālām pretenzijām neizceļas, un tas arī nav nepieciešams, jo, protams, viss grozās ap to, kas jau nu gadās, kad bariņam talantīgu dziedošu, muzicējošu, dejojošu jauniešu - filmā tie būs dažādu tautību bērni Denīze, Maliks, Dženija, Marko, Elisa, Viktors, Džoja, Nīls, Roza, Kevins - nākas sevi pierādīt ne tikai vecākiem un piekasīgajiem pedagogiem, lai gan tiktu uzņemti "izredzēto vidū", gan tiktu no zemākas klases nākamajā klasē, gan apsteigtu konkurentus, kuru vidū var izrādīties labākie draugi un mīļākie. Bet visupirms tā ir spēja pierādīt - noticēt! - pašam sev, ka tu vari, ka... atvainojos par banalitāti, gribi būt zvaigzne.

Ērkšķi bez rozēm

Paldies filmas veidotājiem, kuri demonstrē, ka šis ceļš ir, ui, kādiem ērkšķiem (bez rozēm) kaisīts. Tieši filmas neslēptā romantika apvienojumā ar patiesi ticamu "darba dunas" reālismu, ar sūra darba apziņu, kas ik uz soli gaida jaunos, simpātiskos censoņus, ļauj ierindot Zvaigžņu stundu nevis "tīņu pasaciņu", bet kvalitatīvu muzikālo filmu aizgaldiņā un pat bez kauna salīdzināt to ar tādām žanra virsotnēm kā Adriana Leina Flashdance (1983), Nikolasa Hitnera Center Stage (2000), Alana Pārkera The Commitments (2001), Sidnija Puatjē Fast Forward (1984), Herberta Rosa Footloose (1984), Tomasa Kārtera Save the Last Dance (2001), Sallijas Poteres Tango Lesson (1997), Bobija Rota Brave New Girl (2004) un pat ar vienu kinovēstures un muzikāli horeogrāfiskā kinematogrāfa šedevru - Boba Foses All That Jazz (1979).

Radot fenomenu

Taču pašā pamatā Zvaigžņu skolas/Slavas "kājas aug" no britu/amerikāņu režijas klasiķa Alana Pārkera ultrapopulārā, oskarotā hita Fame/Slava, kurš pēc 1980.gada triumfālās popularitātes, momentā iemantotās popkultūras ikonas slavas tika pārtaisīts 136 daļu televīzijas seriālā ar tādu pašu nosaukumu. Seriālā, kas uz piecām sezonām (no 1982. līdz 1987.gadam) miljoniem tīņu piekala pie televizora ekrāniem, vinnēja trīs Zelta globusus, deviņas Grammy balvas, bet filmas reklāmas saukli Es iemācīšu tev lidot lieto vēl šobaltdien - arī jaunajā Slavas versijā.

Taču galvenais, ko "pastrādāja" šī Pārkera enerģiskā filma un tās TV turpinājumi, - radīja "gribu kļūt par zvaigzni!" fenomenu, kas deviņdesmitajos un gadu tūkstošu mijā apsēda visu pasauli, ģenerējot neskaitāmus TV šovus, kuru nosaukumos figurē vārdi "slava" un "zvaigzne". Lieki piebilst, ka nu šo "sērgu" pazīst arī Latvijā, tādēļ par "oriģināla nolējuma" komercpanākumiem man šaubu nav.

Sevišķiem fanātiķiem ieteicams apmeklēt filmas virtuālo vietni (www.generationfame.com), bet vēl apsēstākiem - personīgi iepazīties ar kādu no Zvaigžņu skolas varoņiem, piemēram, puisi Kevinu jeb reālajā dzīvē talantīgo aktieri Polu Makgilu (un to var izdarīt te: www.myspace.com/paulmcgill). Varbūt jums sanāks kas vairāk par banālu tviterošanu, jo "viņš ir atvērts visdažādākajiem piedāvājumiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja