Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

1.maijs – darba svētki.

Darba ļaudis, strādnieki, nodarbinātie, darba ņēmēji... Tie ir cilvēki, kas ar  prātu un rokām pelna sev iztiku ar savu arodu.

Kas Latvijā 2009. gadā ir strādnieks? Ne tikai tas, kurš rūpnīcā darina kādu mašīnbūves detaļu. Ne tikai tas, kurš veic fizisku darbu – tā sauktā zilā apkaklīte. Strādnieks mūsdienās ir arī tas, kurš darbojas intelektuāli, jeb baltā apkaklīte. Kas galu galā ir ķirurgs, policists, muzikants? Jebkurš no viņiem veic tiklab garīgu kā fizisku darbu. Un kas ir mazais uzņēmējs? Bieži vien  sekretārs, grāmatvedis, melnā darba darītājs un menedžeris vienā personā. Tāpēc 21. gadsimta strādnieku raksturo tikai pats darbs, nevis tā veids. Darbs, kas parasti neizpaužas citu darba organizācijā vai kapitāla koncentrācijā. Tā ir rīcība, kas ļauj pelnīt iztiku, izmantojot aroda prasmi.

Kādā situācijā šobrīd atrodas strādnieks Latvijā un kādas ir viņa perspektīvas  nākotnē ?

Globālā krīze sazobē ar Latvijas labējo politiku ir novedusi līdz stāvoklim, kad darba cilvēks vairs nejūtas drošs par savu profesiju, savu ģimeni, par izredzēm nākotnē. Vai nenāksies zaudēt darbu, vai valsts sniegs iespējas atrast citu nodarbošanos, vai garantēs sociālo palīdzību? Vai nebūs jāšķiras no mājokļa, ja nespēs nomaksāt kredītu, nebūs jābendē veselība, atsakoties no ārstu apmeklējuma, jo arvien skaļāk tiek draudēts ar dārgu maksas medicīnu, vai spēs izskolot savus bērnus, jo augstskolās maksa par studijām celtin ceļas? Vai jauniešu gribai un enerģijai būs lemts izpausties dzimtenē, jeb arī piepildījums jāmeklē citās zemēs un tautās? Jautājums jautājuma galā, un ne uz vienu šodien nav sniegtas konkrētas atbildes.

Darba darītājs 2009. gada Latvijā ir apmulsināts un nomākts. Ne viens vien spiests gremdēties skumjās pārdomās par attīstības iespējām provinciālajā Latvijā un sapņot par labāku dzīvi kādā citā Eiropas Savienības valstī.

Mēs apzināmies, ka reizēm ir jāsavelk ciešāk josta, krietni vairāk jānopūlas, lai gūtu bagātu ražu, taču, lai censtos, pieliktu pūles ir jābūt cerībām, ka darbam būs arī rezultāti. Jābūt ticībai, ka pēc ziemas saliem tev nevis atņems pēdējo grasi, bet palīdzēs un iedod graudus sējai. 

Darba cilvēki var būt pacietīgi, taču visam ir savs mērs, savas robežas!

Aicinu visus darba cilvēkus, kuri grib un var būt noderīgi Latvijai un kuriem nav svešs cilvēciskas solidaritātes princips, uz 1. maija sapulci Esplanādē pie Raiņa!

Sīkāka informācija:http://www.lsdsp.lv/index.php?nr=1&nr2=3&mod=zinas&id=89&lang=1

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja