Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ar traukiem servē zemenes un maldina

No 7. aprīļa līdz 18. jūnijam Rīgas mākslas telpā būs skatāmas divas apjomīgas un izzinošas keramikai un porcelānam veltītas izstādes – starptautiska ceļojošā izstāde No baroka līdz mūsdienām. Eiropas kultūra un dzīvesveids keramikā, kurai Rīga būs pēdējā pieturvieta ceļojumā pa septiņām valstīm, kā arī laikmetīgās keramikas izstāde Kolekcija. Latvijas starptautiskā keramikas biennāle, kas tapusi sadarbībā ar Daugavpils Māla mākslas centru un Marka Rotko mākslas centru.

Eiropas vēsturiskā mantojuma izstāde apvieno īpaši atlasītus priekšmetus no vadošo Eiropas keramikas un porcelāna muzeju kolekcijām. Izstādē iekļauti arī priekšmeti un trauki no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma un īpaši eksponāti no Rundāles pils muzeja kolekcijas. "Izstādes mērķis ir, apvienojot kolekciju labākos darbus, rādīt keramikas, porcelāna, fajansa un majolikas attīstību caur ikdienišķiem priekšmetiem un to lietojumu. Parādīt, kā keramikā atspoguļojas tas, ko cilvēki uzskata par noderīgu vai nepieciešamu savā ikdienā, un arī to, kā pārkārtojumi Eiropā – gan militārie, gan zinātniskie, ar reliģiju un kultūru saistītie – ietekmē dažādu formu un paražu veidošanos, galda klājumu, keramikas priekšmetu lietojumu," atklāj Rīgas Porcelāna muzeja krājuma glabātāja Iliana Veinberga.

Izstādē ir daudz interesantu lietu, kas mūsdienās zaudējušas pielietojumu, bet liecina par agrāko laiku sadzīviskajiem ieradumiem: piemēram, porcelāna trauks vīna šķaidīšanai ar ūdeni, šauras un augstas kakao tases kopā ar kakao kannu, kuras osa novietota neparasti tuvu snīpim. Būs izstādīti kādreiz izmantoti trauki, kas paredzēti tikai un vienīgi zemeņu vai arbūza pasniegšanai. Ir arī nāves grēka negausības simboli – maldinoši trauki, no kuriem nav iespējams ne paēst, ne padzerties. Blakus vēsturiskajiem priekšmetiem būs apskatāmi arī mūsdienu keramikas paraugi, kuros izmantotas inovatīvas tehnikas un materiāli.

I. Veinberga atzīst – izstādē pārstāvēti atšķirīgi reģioni, katrs ar savu kultūru, vēsturi, īpatnībām, tomēr visi Eiropā esam ļoti cieši saistīti. Piemēram, izstādes veidošanas procesā atklājies, ka XIX gs. beigās Jakša tirdzniecības nams Rīgā pasūtījis šķīvjus keramikas fabrikā Stokā uz Trentas Lielbritānijā. Tātad Rīgā bija pieejami Eiropā tolaik aktuālākā dizaina un vērienīgākā ražotāja veidoti trauki. Savukārt Rundāles pils muzeja izstādei deponēto servīzi un dekoru Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona dēls Pēteris Bīrons, XVIII gs. beigās ceļojot pa Eiropu, pasūtījis Karaliskajai porcelāna manufaktūrai Berlīnē, kurā šāda parauga traukus ražo joprojām. 

Tikmēr blakus telpā laikmetīgās keramikas izstādē aplūkojami 118 autoru darbi no 31 pasaules valsts. Darbus dāvinājuši paši mākslinieki vai arī tie tapuši Starptautisko keramikas simpoziju laikā Daugavpilī. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja